10 Φεβ 2013

Παρέμβαση της Όλγας Γεροβασίλη για τη μη καταβολή των εισοδηματικών ενισχύσεων σε νοικοκυριά ορεινών και μειονεκτικών περιοχών με χαμηλά εισοδήματα

Αρνούνται από ανθρώπους που έχουν απόλυτη ανάγκη, ακόμη και τα 300 € που δικαιούνται

   Η βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, σε συνεργασία με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, κατέθεσε την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013 ερώτηση με θέμα την "Έκδοση ΚΥΑ για τις εισοδηματικές ενισχύσεις νοικοκυριών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών με χαμηλά εισοδήματα".
   Για το 2012 ο ν. 3016/2002 δεν ενεργοποιήθηκε και δεν εκδόθηκε η σχετική ΚΥΑ, με αποτέλεσμα χιλιάδες δικαιούχοι να μην λάβουν την ετήσια οικονομική ενίσχυση των 300 € ή 600 €, ανάλογα με το πόσο χαμηλό είναι το εισόδημά τους.
   Αφορά μοναχικούς ανθρώπους και οικογένειες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών με χαμηλά εισοδήματα, που τους στερούνε εν μέσω οικονομικής κρίσης και ακόμη μεγαλύτερης φτωχοποίησής τους, ακόμη κι αυτή την πενιχρή οικονομική βοήθεια.
   Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

ΕΡΩΤΗΣΗ 
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
- Οικονομικών
- Εσωτερικών
- Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

 Θέμα: Έκδοση ΚΥΑ για τις εισοδηματικές ενισχύσεις νοικοκυριών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών με χαμηλά εισοδήματα. 

   Με την με αριθμ. 2/37653/0020/8-7-2002 ΚΥΑ των τότε υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθιερώθηκαν οι λεγόμενες "εισοδηματικές ενισχύσεις νοικοκυριών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών με χαμηλά εισοδήματα" σε εφαρμογή του ν. 3016/2002 (παρ. 2 άρθρ. 27).
   Με εγκυκλίους του Υπουργείου Οικονομικών κάθε χρόνο ορίζονται τα ανώτατα όρια εισοδημάτων μοναχικών ανθρώπων και οικογενειών που είναι δικαιούχοι αυτών των εισοδηματικών ενισχύσεων. Οι εν λόγω δικαιούχοι εισέπρατταν από 1ης Σεπτεμβρίου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, μέσω των Δ.Ο.Υ. της μόνιμης κατοικίας τους, ετήσιες ενισχύσεις ύψους 300€ και 600€, ανάλογα με το αν κατείχαν πολύ χαμηλό ή λιγότερο χαμηλό ετήσιο εισόδημα.
   Μέχρι το έτος 2011 ήταν χιλιάδες τα νοικοκυριά σε ολόκληρη την Ελλάδα που ενισχύονταν οικονομικά έστω και με το μικρό επίδομα, ανάλογα με το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, ενώ για το έτος 2011 το Υπουργείο Οικονομικών άλλαξε τη διαδικασία και τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος επί το χείριστο με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των δικαιούχων να μην λάβει καθόλου το επίδομα. Για το 2012 ο ν. 3016/2002 δεν ενεργοποιήθηκε και δεν εκδόθηκε η σχετική ΚΥΑ, με αποτέλεσμα χιλιάδες δικαιούχοι να μην λάβουν την εν λόγω οικονομική ενίσχυση.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: 

      1. Για ποιο λόγο δεν εκδόθηκε η σχετική ΚΥΑ για το έτος 2012, με αποτέλεσμα να μην καταβληθεί η εισοδηματική ενίσχυση στους δικαιούχους; 
      2. Σκοπεύουν να εκδώσουν άμεσα τη σχετική ΚΥΑ και πότε; 
      3. Θα προβούν ταυτόχρονα στην τροποποίηση των σχετικών προϋποθέσεων του ν.3016/2002, όπως ορίστηκαν με την με αρ. 2/37653/0020/8-7-2002 ΚΥΑ ("εισοδηματικές ενισχύσεις νοικοκυριών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών με χαμηλά εισοδήματα") και τροποποιήθηκαν έκτοτε κατ’ έτος με σχετικές εγκυκλίους, ούτως ώστε οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης να μην στερηθούν του παραπάνω βοηθήματος; 
       4. Προτίθενται να τροποποιήσουν τα παραπάνω κριτήρια ούτως ώστε να διευρυνθεί, αντί να συρρικνώνεται, ο κύκλος των δικαιούχων την οικονομική αυτή ενίσχυση πολιτών, δεδομένου ότι παραμένει σταθερή στο ίδιο ύψος εδώ και 10 χρόνια, ενώ η οικονομική κρίση μαστίζει χιλιάδες οικογένειες, ειδικότερα χαμηλών και πολύ χαμηλών εισοδημάτων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.