16 Ιαν 2013

Της Άρτας τα γεφύρια (Video)

Ευχαριστώ τον φίλο Γιώργο για το video

   Όλοι ξέρουν της Άρτας το Γεφύρι, αλλά ο Άραχθος έχει κι άλλο σπουδαίο γεφύρι. Είναι δύο τα ξακουστά γεφύρια που συναντά κανείς στην Άρτα.
   Το γεφύρι της Πλάκας στον ποταμό Άραχθο, είναι το μεγαλύτερο μονότοξο πέτρινο γεφύρι της Ελλάδας και στέκει περήφανο από το 1866. Το σχεδίασε και έχτισε ο μάστορας Κώστας Μπέκας. Στα χρόνια που ο ποταμός Άραχθος ήταν το σύνορο με την Τουρκία (1881-1912), στην Πλάκα λειτουργούσε τελωνειακός σταθμός.
   To Γεφύρι της Άρτας είναι λιθόκτιστη γέφυρα του ποταμού Αράχθου, του 17ου αιώνα μ.Χ., στην πόλη της Άρτας, που έγινε πασίγνωστη από το ομώνυμο θρυλικό δημοτικό τραγούδι που αναφέρεται στην "εξ ανθρωποθυσίας" θεμελίωσή του. Ο ίδιος όρος αποτελεί επίσης σύγχρονη μεταφορική έκφραση όταν αναφέρονται έργα τα οποία αργούν να ολοκληρωθούν όπως και στο θρύλο του τραγουδιού ("Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν").

2 σχόλια:

  1. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ ΤΟΥ 1967 !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.