7 Ιαν 2012

Λουκάς Παπαδήμος: «Ξεχάστε τα κεκτημένα»

- «Η Ελλάδα τον Μάρτιο αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας»
- «Πρέπει να δεχθούμε την μείωση εισοδημάτων»
- «Δεν υπάρχει χρόνος για διαπραγματεύσεις»

   «Χωρίς την συμφωνία με την τρόικα και την παρεπόμενη χρηματοδότηση, η Ελλάδα τον Μάρτιο αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας», επισήμανε ο Πρωθυπουργός Λoυκάς Παπαδήμος στις συναντήσεις που είχε την Τετάρτη με τους κοινωνικούς εταίρους στο Μέγαρο Μαξίμου.
   Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε διαδοχικά με τους προέδρους του ΣΕΒ, κ. Δ. Δασκαλόπουλο, της ΓΣΕΕ, κ. Ι. Παναγόπουλο, της ΓΣΕΒΕ, κ. Δ. Ασημακόπουλο και της ΕΣΕΕ, κ. Β. Κορκίδη.

Διάλογος χωρίς κόκκινες γραμμές
   Εν όψει αυτών, ο Πρωθυπουργός τόνισε προς...

τους κοινωνικούς εταίρους ότι «δεν μπορούμε να ξεκινάμε το διάλογο από τη βάση δεδομένων και αμετακίνητων κεκτημένων, διότι αύριο κινδυνεύουμε να μην έχουμε τίποτα».

«Πρέπει να δεχθούμε την μείωση εισοδημάτων»
   Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Παπαδήμος, «πρέπει να δεχτούμε μια μείωση των εισοδημάτων βραχυπρόθεσμα, στο βαθμό που είναι αναγκαία για την ανάκτηση ανταγωνιστικότητας, και για την δημιουργία πρόσφορων συνθηκών για την αύξηση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας».
   Ανέφερε επίσης ο κ. Παπαδήμος ότι «αυτά δεν συνιστούν εκβιασμό, ούτε ψευδή διλήμματα, ούτε επιχείρηση τρομοκράτησης της κοινής γνώμης. Oφείλω να εκθέσω ενώπιόν σας την πραγματική κατάσταση της χώρας, όσο οδυνηρή κι αν είναι η περιγραφή της».

Με βάση αυτά, ο Πρωθυπουργός ζήτησε:
   - από τον επιχειρηματικό κλάδο, να αναλάβει τις υποχρεώσεις του, με πνεύμα κοινωνικής ευθύνης και διασφάλισης θέσεων εργασίας και
   - από τα συνδικάτα, να προσαρμόσουν τα αιτήματά τους σε αυτή την δύσκολη συγκυρία υψηλής ανεργίας, προστατεύοντας το αγαθό της κοινωνικής και εργασιακής ειρήνης, «που αποτελεί προϋπόθεση για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας».

Πιέσεις για κατώτατο μισθό και ωριμάνσεις
   Επιβεβαίωσε ο κ. Παπαδήμος ότι οι διεθνείς οργανισμοί και οι εταίροι έχουν θέσει σειρά θεμάτων προς επανεξέταση στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου, μεταξύ των οποίων ο ελάχιστος μισθός, ο 13ος - 14ος μισθός, οι αυτόματες ωριμάνσεις, που συνιστούν ετήσιες αυξήσεις ανεξάρτητες από την παραγωγικότητα και τις άλλες συνθήκες της οικονομίας, που οδηγούν σε σωρευτική διάβρωση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και διάφορες κανονιστικές ρυθμίσεις που επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα.

«Δεν υπάρχει χρόνος για διαπραγματεύσεις»
   Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Πρωθυπουργός είπε ότι το χρονοδιάγραμμα του κοινωνικού διαλόγου είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο και ότι οι διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν ως το τέλος του Ιανουαρίου. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια για παρατεταμένες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Πρέπει να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδήμος.
   Ως προς το ευρύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα, σημείωσε ότι στις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα υπάρχει η αποτίμηση των εταίρων για το αν μπορούν να εξακολουθούν να στηρίζουν την οικονομία μας. «Υπάρχει ισχυρός σκεπτικισμός ως προς την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε σχέση με την έκταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε», είπε ο Πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι «εάν δεν κάνουμε σημαντικά βήματα, εάν δεν κερδίσουμε τις εντυπώσεις, η αξιολόγηση των εταίρων και της τρόικα δεν θα είναι θετική».
πηγή

   σημ. Τηλεβόα: Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι λεγόμενοι "κοινωνικοί εταίροι" είναι πραγματικά "εταίροι" του κ. Παπαδήμου και των όσων εκπροσωπεί, αλλά γιατί ονομάζονται ακόμη "κοινωνικοί";
   Πόσοι πιστεύουν ότι εκπροσωπούν την κοινωνία σήμερα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.