- Η έγκαιρη διάγνωση είναι η καλύτερη πρόληψη
- Ομιλητές δύο κορυφαίοι Αρτινοί επιστήμονες, οι Κ. Τσίκος και Σ. Παππάς
«Η έγκαιρη διάγνωση είναι η καλύτερη Πρόληψη» είναι το θέμα ενημερωτικής ημερίδας για τον καρκίνο του μαστού που θα πραγματοποιηθεί στην Άρτα, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 18.30 π.μ. στην Αίθουσα "Σκουφά".
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Δήμο Άρτας σε συνεργασία με το Τμήμα Μαστού της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, με στόχο την ενημέρωση των γυναικών για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου της μήτρας.
Ομιλητές στην ημερίδα θα είναι δύο κορυφαίοι Αρτινοί επιστήμονες, γνώστες του θέματος και συγκεκριμένα: ο κ. Κων/νος Τσίκος, Χειρουργός, Αμ. Επίκ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής της Μονάδας Μαστού Ν.Ε.Ε.Σ. Αθηνών και Υπεύθυνος Τμήματος Μαστού Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας και ο κ. Στέφανος Παππάς, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Υπεύθυνος Μονάδας Λοιμώξεων Κύησης «Έλενα Βενιζέλου», οι οποίοι θα αναπτύξουν το θέμα. Μετά το πέρας των ομιλιών το ακροατήριο θα έχει τη δυνατότητα να...
κάνει ερωτήσεις και να λάβει απαντήσεις σε εξειδικευμένα θέματα.
Σύμφωνα με τον κ. Κων/νο Τσίκο, Χειρουργό, Αμ. Επίκ. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντή της Μονάδας Μαστού Ν.Ε.Ε.Σ. Αθηνών και Υπεύθυνο Τμήματος Μαστού Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, «Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι ο σπουδαιότερος παράγοντας για καλύτερη επιβίωση. Περίπου το 97% των ασθενών με αρχόμενο καρκίνο επιβιώνουν περισσότερο από 5 χρόνια. Στην Ελλάδα υπολογίζονται 4.500 γυναίκες με καρκίνο του μαστού ετησίως και 1.800 θάνατοι από καρκίνο του μαστού ετησίως.»
Υπάρχουν δύο τύποι καρκίνου του μαστού, ο διηθητικός καρκίνος και ο μη-διηθητικός καρκίνος, ενώ οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού μπορεί να είναι αμετάβλητοι και μεταβλητοί.
Οι αμετάβλητοι παράγοντες είναι: το οικογενειακό ιστορικό, οι γενετικοί παράγοντες, το ατομικό ιστορικό, οι διάφοροι τύποι καρκίνου του μαστού, το ιστορικό εμμηνορρυσίας δηλ. η εμφάνιση εμμηνορρυσίας (πριν την ηλικία 11 ετών) και η καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης (μετά την ηλικία των 50 ετών) ελαφρώς αυξάνουν τον κίνδυνο και η φυλή.
Οι μεταβλητοί παράγοντες είναι: το ιστορικό αναπαραγωγής, η χρήση αντισυλληπτικών, η ορμονική θεραπεία υποκατάστασης, η κατανάλωση οινοπνεύματος και η παχυσαρκία.
Όσον αφορά στην ηλικία ο κίνδυνος αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία ενώ περίπου το 77% των γυναικών είναι σε μεγαλύτερη ηλικία από 50 ετών κατά τη διάγνωσή τους. Σε σχέση με το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού σημειώνεται ότι αυξάνεται ο κίνδυνος στις γυναίκες που έχουν συγγενείς με καρκίνο του μαστού, με πρώτου βαθμού συγγενή με καρκίνο του μαστού (μητέρα, αδελφή, κόρη) ο κίνδυνος διπλασιάζεται ενώ περίπου το 80% των γυναικών με καρκίνο του μαστού δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό.
Υπάρχουν τρεις μέθοδοι εξέτασης που πρέπει να γίνονται για να πετύχουμε την Έγκαιρη Διάγνωση: Ο μαστογραφικός έλεγχος, η αυτοεξέταση του μαστού και η κλινική εξέταση μαστού.
Η Αμερικανική Εταιρεία Ογκολογίας συνιστά:
- Μαστογραφία: κάθε χρόνο σε γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών
- Κλινική εξέταση μαστού:
Να γίνεται από ιατρό
Κάθε 3 χρόνια σε γυναίκες ηλικίας 20 – 39 ετών.
Κάθε χρόνο σε γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών.
- Αυτοεξέταση μαστού:
Κάθε μήνα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.