15 Νοε 2011

Επιχειρησιακές συμβάσεις και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια για τους εργαζόμενους καθαριότητας

- Κάθε δήμος ξεχωριστά θα διαπραγματεύεται τους μισθούς
- Παρακάμπτεται εντελώς η ΠΟΕ-ΟΤΑ

   Προμηνύεται "θερμός" και "βρώμικος" χειμώνας, καθώς είναι βέβαιο ότι οι ρυμίσεις που προωθούνται με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών (αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου), θα πυροδοτήσει εκρηκτικές αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων στην καθαριότητα.
   Η κυβέρνηση προχωρά στη θεσμοθέτηση ενός πιο ευέλικτου πλαισίου που επιτρέπει τη λειτουργία του τομέα της Καθαριότητας των δήμων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
   Στο πολυνομοσχέδιο, με το οποίο επέρχονται διορθώσεις στον "Καλλικράτη", περιέχονται δύο ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις οποίες:

1. Οι δήμοι θα προχωρούν σε επιχειρησιακές συμβάσεις με τους εργαζόμενους στους τομείς καθαριότητας, καθώς πρόκειται για ανταποδοτική...

υπηρεσία που πληρώνουν οι ίδιοι οι δημότες μέσα από τα δημοτικά τέλη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε δήμος θα διαπραγματεύεται με το οικείο Σωματείο των εργαζομένων στην καθαριότητα και θα καταλήγουν σε συγκεκριμένη σύμβαση με την οποία θα καθορίζονται οι μισθοί των εργαζομένων.
   Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Εσωτερικών αφενός αφήνει εκτός του δευτεροβάθμιο Σωματείο, εν προκειμένω την ΠΟΕ-ΟΤΑ και αφετέρου αναγκάζει τους δήμους να αναδιαρθρώσουν και να εξορθολογίσουν τις υπηρεσίες τους, προσαρμόζοντας το κόστος της αποκομιδής σε επίπεδα ανάλογα με αυτά που θα είχαν αν χρησιμοποιούσαν ιδιώτες.

2. Οι Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦΟΣΔΑ) μετατρέπονται είτε σε Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.) είτε σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) με τη συμμετοχή των δήμων της περιφέρειας, προκειμένου να είναι πιο ευέλικτοι και πιο αποτελεσματικοί, σύμφωνα με το υπουργείο, στις κινήσεις τους.
   Μ' αυτόν τον τρόπο στο ΥΠΕΣ ευελπιστούν ότι με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα συγκληθούν άμεσα οι γενικές συνελεύσεις των ΦΟΣΔΑ προκειμένου να εκλέξουν διοικητικά συμβούλια και να προχωρήσουν το συντομότερο τις διαδικασίες για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε περιφερειακό επίπεδο.

1 σχόλιο:

  1. Δεν πρόκειται ο Γιάννης να χαλάσει την καρδιά του με το βαθύ ΠΑΣΟΚ .Περιμένει ακόμη το θαύμα της εκλογής του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.