13 Οκτ 2011

"Παγωμένοι" οι καταναλωτές με το πετρέλαιο θέρμανσης

- Ελάχιστες οι παραγγελίες
- Πολλά πρατήρια του νομού κινδυνεύουν να κλείσουν
- Άγνωστη ακόμα η τιμή, ενώ σε 2 μέρες ξεκινάει η διάθεση

Μπορεί η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης να ξεκινά από τις 15 του μηνός, ωστόσο οι καταναλωτές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε κάποια παραγγελία αφού μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστή ακόμα η τιμή στην οποία θα διατίθεται αυτό.
Το σίγουρο είναι πως μετά την αύξηση του ειδικού φόρου, το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι αυξημένο κατά 5 με 6 λεπτά σε σχέση με την περσινή τιμή, κάτι που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Έτσι αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν άλλες λύσεις για να ζεστάνουν τα σπίτια τους, όπως το τζάκι και οι σόμπες, ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες μετατρέπουν τον καυστήρα ώστε να καίει πέλετ.

Αναμένουν και οι πρατηριούχοι
Η μη εξίσωση, από φέτος, του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, μπορεί να μην εκτίναξε την τιμή του πρώτου, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι.
Η αύξηση του ειδικού φόρου συνεπάγεται αυτόματα μια άνοδο της τιμής αγοράς από τα διυλιστήρια, η οποία ωστόσο δεν έχει...

ανακοινωθεί επίσημα στους πρατηριούχους.
Έτσι κι εκείνοι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν πόσο θα αγοράσουν κι άρα πόσο θα πουλήσουν το πετρέλαιο από τις 15 του μήνα.
Τονίζουν πάντως, πως η αύξηση υπολογίζεται γύρω στα 5 με 6 λεπτά σε σχέση με πέρσι, κάτι που σημαίνει επιβάρυνση κατά 50 με 60 ευρώ στα χίλια λίτρα.

Ελάχιστες οι παραγγελίες
Από τη στιγμή όμως που η τιμή του πετρελαίου δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή και ενώ μέχρι το τέλος της περσινής περιόδου διάθεσής του, δεν είχε οριστικοποιηθεί αν η τιμή του θα εξισωθεί με αυτή του πετρελαίου κίνησης, οδηγώντας πολλούς καταναλωτές να γεμίσουν τους καυστήρες τους από την άνοιξη, έχει φέρει μια τεράστια πτώση στις παραγγελίες.
Ο αριθμός των παραγγελιών μέχρι σήμερα αγγίζει μόλις το 10% συγκριτικά με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, προβληματίζοντας τους πρατηριούχους, οι οποίοι διαπιστώνοντας την απροθυμία των καταναλωτών να παραγγείλουν πετρέλαιο, κάνουν λόγο για τον πιο δύσκολο χειμώνα των τελευταίων ετών για τον κλάδο.
«Ο κόσμος με μέτρα αυτά που παίρνει η κυβέρνηση είναι λογικό να μην έχει για να βάλει πετρέλαιο και δυστυχώς πολλοί συνάδελφοι ίσως να μην καταφέρουν να συντηρήσουν τις επιχειρήσεις τους και να κλείσουν», δηλώνει πρατηριούχος, ο οποίος υποστηρίζει ότι πάρα πολλά πρατήρια του νομού αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.