29 Σεπ 2011

Δήλωση των περιφερειακών συμβούλων Ν. Άρτας του "Ήπειρος Τόπος να Ζεις".

- Με αφορμή πληροφορίες για κατάργηση του Τελωνείου Άρτας 
- Η παραμονή του είναι αναγκαία για την οικονομία της περιοχής
- Υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τις εξελίξεις

Ενόψει των συγχωνεύσεων Δημοσίων Υπηρεσιών και με αφορμή πληροφορίες περί επικείμενης κατάργησης του Τελωνείου Άρτας θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:
Η παραμονή και συνέχιση της λειτουργίας του Τελωνείου Άρτας αποτελεί αναγκαιότητα για την οικονομία της περιοχής για τους εξής λόγους:

- Οι επιχειρήσεις της Άρτας σήμερα, διαμέσου του συγκεκριμένου τελωνείου, εξάγουν τα προϊόντα τους σε Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Ελβετία, Αλβανία, Κροατία, Ρωσία, Μολδαβία, FYROM, Ουκρανία, Ισραήλ, Τουρκία, Ιράκ, Αίγυπτο, Μαρόκο, Βόρεια Κορέα, Ινδονησία και Σιγκαπούρη.

- Επιχειρήσεις όπως Ιχθυοκαλλιέργειες, Συσκευαστήρια Εσπεριδοειδών, πτηνοτροφικές μονάδες, ελαιουργικοί Συνεταιρισμοί, Τυροκομικές μονάδες, Συσκευαστήρια Ακτινιδίων,

Ποτοποιίες (Φορολογικές Αποθήκες Αλκοολούχων), διήμεροι αποσταγματοποιοί παραγωγής Τσίπουρου (75 κάτοχοι Αδειών Αμβυκα), Φυτωριακές Μονάδες, Εκτρ. Επεξ. Πουλερικών, Αλλαντικά και άλλα επιδοτούμενα Προϊόντα, Προϊόντα βάσης κλπ. των οποίων οι εξαγωγικές τους ανάγκες εξυπηρετούνται από το Τελωνείο της Άρτας, αποτελούν την ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας και καλύπτουν όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων. Το κλείσιμο του Τελωνείου θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην εξαγωγική δυναμική τους.

- Την χρονική περίοδο που ξεκινά τον Οκτώβριο και τελειώνει τον Ιούνιο η κίνηση στον τομέα εξαγωγών αυξάνεται κατακόρυφα και οι επιχειρήσεις της περιοχής θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να εξυπηρετηθούν από γειτονικά τελωνεία (αυξημένο κόστος μετάβασης, μεγαλύτερος χρόνος καθυστέρησης) ενώ θα είναι αδύνατο Υπάλληλοι άλλων τελωνείων να διανύουν απόσταση 120 χιλιομέτρων ημερησίως για ελέγχους φόρτωσης, σφραγίσεις και αποσφραγίσεις και άλλες Τελωνειακές Διαδικασίες.

Τα Τελωνεία σήμερα λειτουργούν ως βασικοί πυλώνες στήριξης των δημοσίων εσόδων και των κοινοτικών απαιτήσεων και παράλληλα προστασίας του κοινωνικού συνόλου από τις διάφορες εν εξελίξει απειλές. Οπότε κρίνεται απαραίτητη η γρηγορότερη προώθηση των εξαγωγικών διαδικασιών χωρίς καθυστερήσεις στα Τελωνεία.
Η θέση του Τελωνείου Άρτας χωροταξικά είναι ευνοϊκή καθώς εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση των επιχειρήσεων εξαγωγών.
Το πλήθος των Παραστατικών που διεκπεραιώνει υπερβαίνει τα 3500 και τα έσοδά του από την είσπραξη Τελών και Δασμών το κατατάσσουν στην 3η θέση για την Περιφέρεια Ηπείρου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και παρακολουθώντας με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις, θεωρούμε ότι η παραμονή του Τελωνείου της Άρτας στην περιοχή είναι επιβεβλημένη αφού η λειτουργία του είναι συνδεδεμένη με το ζητούμενο της οικονομικής συγκυρίας που είναι οι εξαγωγές αλλά και η στήριξη των παραγωγικών επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα.

ΜΠΟΒΟΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΜΙΧΑΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΩΣΤΑΣ
ΦΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.