26 Αυγ 2020

Πυρ ομαδόν από όλη την αντιπολίτευση κατά Κεραμέως: Ανοίγετε τα σχολεία έτσι, χωρίς πρόγραμμα

"Η λύση είναι δύο μάσκες πάνινες, πλύσιμο χεριών και ένα παγουρίνο;" αναρωτήθηκε σκωπτικά ο Ν. Φίλης καταγγέλλοντας την υπουργό Παιδείας ότι "δεν είπε κουβέντα για την τήρηση των αποστάσεων και τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη"


   "Η λύση είναι δύο μάσκες πάνινες, πλύσιμο χεριών και ένα παγουρίνο;" αναρωτήθηκε σκωπτικά ο Ν. Φίλης καταγγέλλοντας την υπουργό Παιδείας ότι "δεν είπε κουβέντα για την τήρηση των αποστάσεων και τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη" * Τα 100 εκατ. για τα ολοήμερα είναι το ποσό που κόπηκε από τους Παιδικούς Σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης

   Το συνομολόγησαν όλοι, πλην της υπουργού και της Ν.Δ.: τα σχολεία ανοίγουν χωρίς να υπάρχουν σχέδιο και προετοιμασία. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δέχθηκε χθες στη Βουλή τα πυρά όλων για τον τρόπο που ετοιμάζει το άνοιγμα των σχολείων. Αυτή ήταν η έμπρακτη πολιτική απάντηση που έλαβε στην πρόσκλησή της προς τα κόμματα «να λάβουν υπεύθυνα θέση για το άνοιγμα των σχολείων».
   Η αλήθεια είναι ότι η συνέντευξη Τύπου που έδωσε τη Δευτέρα η υπουργός Παιδείας παρείχε περισσότερα όπλα στην αντιπολίτευση. Για παράδειγμα, ο ισχυρισμός της πως ο μέσος όρος μαθητών ανά αίθουσα είναι 17, ο οποίος προκάλεσε αρνητικά σχόλια. «Αλχημεία», υπογράμμισε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, υπογραμμίζοντας πως η υπουργός παρέλειψε να αναφέρει ότι σε ολόκληρη την Ελλάδα 997.000 μαθητές, δηλαδή το 75% του μαθητικού πληθυσμού, φοιτούν σε τάξεις που υπερβαίνουν τους 17 μαθητές. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο πρότεινε τη λειτουργία τμημάτων 12-15 μαθητών.

  Ούτε κουβέντα
   «Τα σχολεία θα ανοίξουν με την ίδια μαθητική πυκνότητα που είχαν τα περασμένα έτη, χωρίς καμία βελτίωση στην κτηριακή υποδομή, χωρίς πρόσθετες αίθουσες, χωρίς πρόσθετους εκπαιδευτικούς, με μια γενικόλογη αναφορά σε προσλήψεις αναπληρωτών, χωρίς συγκεκριμένους αριθμούς» τόνισε ο Ν. Φίλης, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Παιδείας δεν έκανε οποιαδήποτε προετοιμασία για την έναρξη της χρονιάς και την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Αντίθετα, τον Ιούλιο η μόνη μέριμνα της Ν. Κεραμέως ήταν η ψήφιση του νόμου υπέρ των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων. Λίγο νωρίτερα είχε θεσμοθετήσει την αύξηση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις των δημοτικών σχολείων. Και πού είχατε τον νου σας τον Αύγουστο, όταν, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήταν αναμενόμενο; Στον κομματικό έλεγχο των διευθυντών Εκπαίδευσης» ανέφερε.
   Για την υπουργό η λύση είναι «δύο πάνινες μάσκες, το πλύσιμο των χεριών και... το παγουρίνο. Φυσικά και πρέπει να τηρηθούν όσα προτείνουν οι ειδικοί. Αλλά αρκούν; Δεν ακούσαμε κουβέντα για την τήρηση των αποστάσεων και τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

  Ψεύτικα διλήμματα Κεραμέως
   Η υπουργός προσπάθησε να εγκλωβίσει τη συζήτηση θέτοντας διλημματικά ερωτήματα στην αντιπολίτευση. «Συμφωνούν με το άνοιγμα των σχολείων; Συμφωνούν με την υποχρεωτική χρήση μάσκας ως ασπίδα προστασίας των παιδιών και των εκπαιδευτικών μας; Συμφωνούν με τις επιπλέον προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών; Συμφωνούν με την ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου με πάνω από 100 εκατ. ευρώ; Συμφωνούν με τις επιπλέον περίπου 2.000 προσλήψεις στα ΑΕΙ; Συμφωνούν με την καθαριότητα στα σχολεία πρωί και απόγευμα; Με τα αντισηπτικά σε κάθε τάξη;».
   Ειδικά για την καθαριότητα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής απάντησε ότι αυξάνονται οι υποχρεώσεις και το ωράριο, αλλά όχι ο αριθμός των σχολικών καθαριστριών και ζήτησε μόνιμη και σταθερή εργασία για τους εργαζόμενους στη σχολική καθαριότητα.
   Και ο Ν. Φίλης σημείωσε ότι τα 100 εκατ. για τα ολοήμερα είναι το ποσό που κόπηκε από τους Παιδικούς Σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης. «Καμία επέκταση δεν υπάρχει, αφού, άλλωστε, επί ΣΥΡΙΖΑ νομοθετήθηκε ότι τα σχολεία οφείλουν να καλύπτουν όλα τα αιτήματα των γονέων για ολοήμερο» είπε.

  Δεν έψαξαν για νέες αίθουσες
   Κριτική ασκήθηκε και για το ότι το υπουργείο δεν έψαξε να βρει νέους χώρους διδασκαλίας. Η υπουργός επικαλέστηκε το κόστος, κάνοντας λόγο για 10 εκατ. την ημέρα. «Νούμερα στον βρόντο, ιλιγγιώδη ποσά, που αντιστοιχούν σε πάνω από 200.000 αναπληρωτές, πολύ, πολύ περισσότερους από όσους σήμερα υπηρετούν, και παρατίθενται μόνο για να τρομοκρατήσουν» σχολίασε ο Ν. Φίλης και κατηγόρησε τη Ν. Κεραμέως επειδή «δεν έγινε απολύτως τίποτα. Μπορούσαν να εξευρεθούν χώροι με τη συνδρομή των δήμων και άλλων φορέων. Η ευθύνη είναι σοβαρή».

  Χ. Κεφαλίδου: Το υπουργείο κοιμήθηκε!
   «Περιμέναμε κάτι περισσότερο, κάτι καλύτερο, κάτι σοβαρότερο από τις κοινοτοπίες που ακούσαμε. Μας εξέπληξαν η προχειρότητα και η έλλειψη συναίσθησης της κρισιμότητας της κατάστασης. Εμφανιστήκατε με περίσσευμα ανευθυνότητας και αδιαλλαξίας» τόνισε η βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χαρά Κεφαλίδου. «Στοχοποιείτε και επιτίθεστε στη νεολαία. Απαράδεκτη τακτική. Τι τους λέτε; Έχετε ατομική ευθύνη για την τήρηση αποστάσεων όταν κυκλοφορείτε και από την άλλη 30 - 30 σε κάθε τάξη! Τι μήνυμα δίνετε; Θέλει θράσος να επιβάλλετε μέτρα ανεπεξέργαστα, έωλα κρυπτόμενη πίσω από την εσχάτως φορεμένη μάσκα σας για να καλύψετε τη σοβαρή ανεπάρκεια και ανετοιμότητα του υπουργείου» πρόσθεσε και τόνισε ότι «το υπουργείο κοιμήθηκε!»

  Μ. Τζούφη: Ελλιπές και πρόχειρο σχέδιο
   «Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων είναι ελλιπές και πρόχειρο, παρότι η κυβέρνηση γνώριζε ότι ένα δεύτερο κύμα τής πανδημίας είναι πολύ πιθανό» τόνισε η αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση αρνήθηκε τον διάλογο μεταξύ κομμάτων, ειδικών και εκπαιδευτικών».

  Γ. Δελλής: Χυδαία στοχοποίηση των νέων
   Για άνευ προηγουμένου και χυδαία στοχοποίηση της νεολαίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γ. Δελής λέγοντας ότι «το κυβερνητικό σχέδιο εξαντλείται στη χρήση της μάσκας, με επίκληση και σήμερα της ατομικής ευθύνης, που αυτή τη φορά απευθύνεται στα νήπια και στους μαθητές του δημοτικού». Μάλιστα, υπενθύμισε ότι τον Ιούνιο, όταν δεν υπήρχαν κρούσματα, τα σχολεία λειτούργησαν με 25 μαθητές ανά τάξη, και τώρα, που υπάρχουν καθημερινά πάνω από 200 κρούσματα, θα λειτουργήσουν τάξεις με 20, 25 και 27 μαθητές.

  Σ. Σακοράφα: Απογοητευτική εικόνα
   «Είναι απογοητευτική η εικόνα» τόνισε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα ζητώντας να τεθεί όριο 15 μαθητών ανά τμήμα, να προσληφθούν εκπαιδευτικοί και προσωπικό καθαριότητας, αλλά και να εξασφαλιστούν υποδομές στέγασης σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

  Ελληνική Λύση κατά μάσκας
   Επιφυλάξεις για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους μαθητές του δημοτικού διατύπωσε η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου, η οποία επέκρινε την κυβέρνηση ότι θα έπρεπε να έχει προνοήσει για την εκ περιτροπής διδασκαλία, τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, την εντατικοποίηση της ενισχυτικής διδασκαλίας, τη διενέργεια δωρεάν τεστ για δασκάλους και καθηγητές.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.