22 Σεπ 2016

Κρωγμοί μισανθρωπισμού

Η κατανόηση του φόβου και η αδικαιολόγητη ανακοίνωση

   Είναι κατανοητός ο φόβος. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι οικοδεσπότες σκιάζονται τους ξένους. Η ιστορία της ανθρωπότητας έχει γραφτεί με σκιές φόβου, αποκλεισμού και αδικοπραξιών.
   Ο φόβος λογικά γίνεται ισχυρότερος στους γονείς. Μπορώ να το δικαιολογήσω. Οι γονείς στην εποχή μας είναι υπερπροστατευτικοί. Μάθαμε στα αγαθά και τα πρέπει της χορτασμένης ζωής μας-υπάρχουν βέβαια κι άλλοι που δεν μπόρεσαν να χορτάσουν- και κλείνουμε τα αυτιά της ψυχής μας σ’ αυτούς που πονάνε και τους κατατρεγμένους. Το πολύ πολύ να αποθέσουμε τα ψιλά ρέστα στο απλωμένο χέρι ή το κουτί, έχοντας την αίσθηση της ανακούφισης για τον ανθρωπισμό που επιδείξαμε.
   Καταλαβαίνω τους γονείς στο Ωραιόκαστρο και τη Φιλιππιάδα που ένιωσαν την ανάγκη να προστατέψουν τα παιδιά τους. Κατανοώ την αντίδρασή τους αν λάβω υπόψη τη θεωρία του κοινωνικού ψυχολόγου Μιλγκραμ και άλλων επιστημόνων για τη θεωρία της συμμόρφωσης. Οι άνθρωποι δέχονται πολλές πιέσεις, που τους αναγκάζουν, ακόμη κι όταν έχουν διαφωνία ή θολή άποψη για τα γεγονότα, να υποχωρήσουν στις συντονισμένες πιέσεις και τους κρωγμούς μισανθρωπισμού που βγάζουν οι έμποροι του φόβου και οι υπηρέτες ακραίων πολιτικών απόψεων. Οι τηλεοπτικοί δέκτες, κάποιοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι αλλά και πολιτικά κόμματα ή πολιτικές τάσεις λειτουργούν ως πομποί ενός λόγου, που τρομοκρατεί και εξαναγκάζει σε συμμόρφωση στον κανόνα που επιδιώκουν οι κρωγμοί.
   Δεν μπορώ, όμως, να δικαιολογήσω την ανακοίνωση των γονέων στη Φιλιππιάδα. «Θεωρούμε ότι τα παιδιά αυτά...

η συνέχεια του άρθρου του Ευάγγελου Αυδίκου στο aRTInews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.