18 Αυγ 2015

Όλγα Γεροβασίλη: Κρίσιμες αποφάσεις το επόμενο 10ήμερο

"Δεν μπορούμε να βαφτίζουμε τα πράγματα όπως μας βολεύει"

   Στον ραδιοφωνικό σταθμό "Αθήνα 9,84" και τη δημοσιογράφο Νόνη Καραγιάννη μίλησε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη για τα τρέχοντα ζητήματα, από το ζήτημα με τους πρόσφυγες στα νησιά, τη μεταφορά τους, τη δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας, έως τις πολιτικές εξελίξεις, την πιθανή διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης και το ενδεχόμενο εκλογών.
   Ακολουθεί η απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη:
  
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Έχουμε μαζί μας την υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητική Εκπρόσωπο, κυρία Όλγα Γεροβασίλη. Καλημέρα σας, κυρία Γεροβασίλη. Μάθαμε ότι έγινε χθες το βράδυ μια σύσκεψη γι’ αυτό το τεράστιο πρόβλημα και ανθρωπιστικό που έχει δημιουργηθεί και στα νησιά, για το ζήτημα των προσφύγων και παράτυπων μεταναστών. Μας λέτε τις αποφάσεις στις οποίες άμεσα θα προχωρήσει η κυβέρνηση, με δεδομένο ότι υπάρχει μια κατάσταση που δύσκολα είναι διαχειρίσιμη πια; 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το ζήτημα των μεταναστών είναι ένα πολύ σοβαρό και δυσεπίλυτο πρόβλημα στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, με τους όρους οι οποίοι διαμόρφωσαν όλο αυτό το κύμα μετανάστευσης προς τη χώρα και την Ευρώπη στη συνέχεια. Πραγματικά είναι δύσκολο και είναι δύσκολο διότι η χώρα δεν διαθέτει υποδομές. Ας μην μιλήσουμε για το παρελθόν, ας μην μιλήσουμε για το τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα και το πώς κάποιοι προσπαθούσαν να κάνουν ότι δεν βλέπουν το ζήτημα το μεταναστευτικό και ταυτόχρονα, όμως, πέραν των μεταναστευτικών ροών, που ήταν και παλαιότερα αυξημένες, με τάση να ‘ρθουν στην Ελλάδα κι από κει να διαχυθούν σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, κυρίως στις βόρειες χώρες, σήμερα έχουμε και το μεγάλο κύμα των προσφύγων.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Βέβαια, είναι εμπόλεμες οι καταστάσεις. 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι εμπόλεμες οι καταστάσεις οι οποίες γεννούν μετανάστευση, γεννούν κύματα προσφύγων πολύ μεγάλα. Επομένως, είμαστε μπροστά σε μια κρίση, είμαστε μπροστά σε καινούργια δεδομένα και σε καινούργιους αριθμούς μεγάλους. Η χώρα δεν διαθέτει ούτε τους οικονομικούς πόρους, αλλά ούτε τις υποδομές, προκειμένου να ανταπεξέλθει αξιοπρεπώς απέναντι σε όλο αυτό. Γίνονται προσπάθειες φυσικά. Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα πρέπει συνολικά να αναθεωρήσει τα σχέδιά της. Έχει παρέμβει και ο Επίτροπος και έχουν γίνει πολλές συσκέψεις και εκ μέρους του υπουργείου Μετανάστευσης της δικής μας κυβέρνησης και έχουν γίνει παρεμβάσεις και συζητήσεις προκειμένου να δοθεί μια επιπλέον χρηματοδότηση.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο ενδεχόμενο δημιουργίας τριών νέων κέντρων υποδοχής, στη Λέρο, τη Χίο και την Κω; 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι απαραίτητο να υπάρξουν καινούργιοι χώροι υποδοχής. Δεν μπορεί να συνεχιστούν αυτές οι τραγικές εικόνες τις οποίες βλέπουμε καθημερινά, με παιδιά, με ανθρώπους οι οποίοι ζουν κάτω από αυτές τις συνθήκες. Και φυσικά πρέπει να υπάρξει. Υπήρξαν αντιστάσεις, και από δημοτικές αρχές, μπροστά στην πιθανότητα να γίνουν κέντρα υποδοχής στα νησιά, οι οποίες νομίζω θα πρέπει να καμφθούν, να το ξανασκεφτούν, διότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλιώς. Από εκεί και μετά, η κυβέρνηση, το υπουργείο, έχει δημιουργήσει κι ένα συντονιστικό όργανο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν νωρίτερα η αποσυμφόρηση των νησιών, που πραγματικά δεν μπορούν να σηκώσουν αυτούς τους μεγάλους αριθμούς προσφύγων. Και, βεβαίως, έγινε ο χώρος υποδοχής στον Ελαιώνα. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί και άλλος, εκτός Αττικής πια, για να μεταφερθούν γρήγορα και να αποσυμφορηθούν τα νησιά. 

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω, για τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν ταυτοποιηθεί, στη Μυτιλήνη επί παραδείγματι έχουν ταυτοποιηθεί 3.000 άνθρωποι, οι οποίοι, όμως, παραμένουν εγκλωβισμένοι. Τι ακριβώς… 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Διότι δεν μπορούσε με τα πλοία της γραμμής να γίνει η μεταφορά με τόσο γρήγορο ρυθμό και μάλιστα σε μια τουριστική περίοδο που, όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό γίνεται δυσκολότερο. Έτσι, η κυβέρνηση είχε προσανατολιστεί στο να υπάρξει ένα πλοίο 2.500 ανθρώπων που θα κάνει τον κύκλο των νησιών, προκειμένου γρήγορα να μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες και επειδή υπήρχε και το θέμα της γρήγορης ταυτοποίησης, ελλείψει των υποδομών και ελλείψει του ανθρώπινου δυναμικού, να γίνεται αυτό μέσα στο πλοίο. 

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Και μέσα στο πλοίο; 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να αποσυμφορηθούν γρηγορότερα τα νησιά. 

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Το ενδεχόμενο, ακούω ότι υπάρχει μια πρόταση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, να γίνει πλήρης ταυτοποίηση και στα νησιά από ειδικά κλιμάκια αστυνομικών στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Είναι μια πρόταση που επεξεργάζεστε, υιοθετήθηκε; 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν την ξέρω τη συγκεκριμένη πρόταση, διότι δεν συμμετείχα στη χθεσινή σύσκεψη, ωστόσο, νομίζω ότι σημαντικός παράγοντας είναι η γρήγορη ταυτοποίηση. Επομένως, όποιος τρόπος εξυπηρετεί σ’ αυτή την κατεύθυνση, νομίζω ότι είναι θετικός. Και η ιδέα να ταυτοποιούνται κατά τη διάρκεια της μετακίνησης και αυτή είναι μια ιδέα η οποία νομίζω… 

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Μέσα στο πλοίο όπως είπατε; 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, ναι. Σήμερα, πραγματικά, γίνονται μεγάλες προσπάθειες. Δεν υπήρχαν τα κονδύλια, όπως αντιλαμβάνεστε και γι’ αυτό, να το πούμε, όμως, εδώ ότι αυτό δεν ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και επίσης να πούμε ότι τα μεγάλα κύματα μετανάστευσης, τα οποία προκύπτουν αυτή την εποχή εξαιτίας των εμπόλεμων καταστάσεων επίσης δεν είναι ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, είναι ευθύνη της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει, το θέμα κατά το δυνατόν, γρήγορα, άμεσα και αποτελεσματικά. 

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Είναι ευθύνη της κυβέρνησης το γεγονός ότι το πρώτο τουλάχιστον διάστημα είχε μια διαφορετική οπτική στο θέμα, δηλαδή αιφνιδιάστηκε; 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας είπα, αυτό το οποίο άλλαξε είναι το κύμα το προσφυγικό, το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο και δεν υπήρχε στο παρελθόν. 

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Αδυναμία πρόβλεψης, αδυναμία πρόβλεψης είναι διότι… 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό θα το λέγαμε για τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αδυναμία πρόβλεψης. Αντιλαμβάνεστε ότι ανάγεται σε πρότερες εποχές, αλλά πραγματικά δεν είναι δυνατόν να προβλέψει και κανείς εύκολα. Αλλά ας πούμε ότι το προέβλεψε. Από τη στιγμή που το προβλέπω, μέχρι τη στιγμή που διαθέτω και τα κονδύλια προκειμένου να τα αντιμετωπίσω, αντιλαμβάνεστε ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Κι αυτό που σήμερα, επίσης, έχει επιδεινώσει και επιδεινώνει δραματικά, είναι ότι, ενώ βλέπουμε και ανθρώπους να συνωστίζονται προκειμένου να μετακινηθούν γρήγορα εκτός Ελλάδας, η πολιτική που φαίνεται να αναπτύσσεται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, είναι το να χτίζουν τοίχους για να αποτρέψουν το κύμα μεταναστών, αλλά και η Ελλάδα ως χώρα υποδοχής πραγματικά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σ’ αυτούς τους ρυθμούς εισροών. Θα πρέπει η Ευρώπη να πάρει συνολικά την ευθύνη, θα πρέπει να αλλάξει την πολιτική που ακολουθείται και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα κατάματα. Διότι αυτό το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε αυστηροποιώντας διαδικασίες νομικές στην Ελλάδα ούτε, βεβαίως, μπορούμε να αναποδογυρίσουμε τις βάρκες, όπως αντιλαμβάνεστε. 

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να γίνει διαδικασία επαναπροώθησης. Είναι κάτι το οποίο… 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Στους πρόσφυγες, όπως ξέρετε, δεν μπορεί να συμβεί αυτό και δεν πρέπει να συμβεί αυτό, επαναπροώθηση. 

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Σε κανέναν δεν θα ‘πρεπε να συμβαίνει. 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σε κανέναν φυσικά δεν θα ‘πρεπε να συμβαίνει, αλλά ας υποθέσουμε… 

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Κυρία Γεροβασίλη, να πάμε λίγο στην πολιτική ατζέντα, στην πιο καυτή πολιτική ατζέντα. Παρακολουθώ τις τελευταίες ημέρες, μετά τη διαδικασία της ψηφοφορίας στη Βουλή για το πρόγραμμα, παρέλαση κυβερνητικών στελεχών, με εκτιμήσεις για το πότε πρέπει να γίνουν εκλογές. Αν θα μπορούσα έτσι να χρησιμοποιήσω κάποια στατιστικά στοιχεία, θα έλεγα ότι η πλειοψηφία των υπουργών αυτή τη στιγμή πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν εκλογές και μάλιστα άμεσα. Θα γίνουν;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το παρακολουθώ. Ωστόσο, πρέπει να σας πω ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Ξέρετε ότι η κυβέρνηση ήταν προσανατολισμένη στη διαδικασία επίτευξης της συμφωνίας, εκκρεμεί η ψήφιση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, από όλα όσα απαιτείται… 

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Αύριο. 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …Ναι και στη συνέχεια έχουμε και την Πέμπτη που οφείλει η Ελλάδα να αποπληρώσει, δηλαδή έχουμε τις εκταμιεύσεις για να αποπληρωθούν αυτά τα οποία πρέπει να αποδοθούν. Επομένως… 

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Αυτό είναι ένας σχεδιασμός και είναι κάποιοι στόχοι απολύτως μεσοπρόθεσμοι, δηλαδή είναι ορισμένων 24ωρων. Υπάρχει ένα ζήτημα, από εδώ και πέρα… 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως, το τι θα συμβεί περαιτέρω. Έχουν ακουστεί πολλές σκέψεις, ωστόσο, πρέπει να σας πω μετά βεβαιότητας ότι δεν υπάρχει απόφαση για το τι θα συμβεί. Πραγματικά είναι μια συγκυρία, η οποία έχει πάρα πολλές παραμέτρους και πιεστικούς χρόνους. Δηλαδή, σήμερα επιτεύχθηκε μια συμφωνία, δεν επιχαίρουμε γι’ αυτό και δεν είμαστε πολύ χαρούμενοι για το αποτέλεσμα, ωστόσο… 

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Εννοείτε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ή το αποτέλεσμα του περιεχομένου της συμφωνίας; 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το αποτέλεσμα της συμφωνίας, το περιεχόμενο. Δεν είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι. Ωστόσο, είναι μια συμφωνία η οποία αυτή τη στιγμή κατάφερε να αποτρέψει τα χειρότερα για τη χώρα και με βάση αυτό το δίλημμα πάρθηκε και αυτή η απόφαση εκ μέρους της κυβέρνησης.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Αντιλαμβάνομαι, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση με μεγάλο πολιτικό κόστος, υπό την έννοια ότι ουσιαστικά διασπάστηκε, έχασε την πλειοψηφία τυπικά στη Βουλή, αυτή τη συμφωνία τη θεωρεί μέρος πλέον του κυβερνητικού της προγράμματος, έτσι δεν είναι;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς, υπάρχει δέσμευση υλοποίησης της συμφωνίας. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποτελέσει πρόγραμμα μιας αριστερής κυβέρνησης η υλοποίηση της συμφωνίας από μόνη της. Το μεγάλο στοίχημα και σε αυτό θα κριθεί αυτή η κυβέρνηση είναι πρώτον, το να καταφέρει να συζητηθεί πραγματικά το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, περίπου στην περίοδο που προβλέπεται, της πρώτης αξιολόγησης. Αυτό είναι ο δεύτερος σημαντικότερος στόχος της επόμενης χρονικής περιόδου. Και βεβαίως να υλοποιήσει, να γίνει ένας σχεδιασμός, να νομοθετηθούν και να υλοποιηθούν αντιρροπιστικά μέτρα. 

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Επειδή μου μιλήσατε προηγουμένως για σκέψεις οι οποίες είναι πολλές, όπως είπατε, αποφάσεις δεν υπάρχουν… 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι εύκολες οι αποφάσεις. 

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Το αντιλαμβάνομαι. Ανάμεσα σε αυτές τις σκέψεις, οι οποίες φαντάζομαι, έχουν συζητηθεί και με τον Πρωθυπουργό είναι και το ζήτημα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση; 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, βεβαίως είναι μια σκέψη. Έχει αναφερθεί και έχει πέσει στο τραπέζι και αυτή. Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί απόφαση. 

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Τι αναμένει η κυβέρνηση από αυτή τη διαδικασία; Μια ανανέωση της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας και σε ποια αριθμητικά επίπεδα; 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι μια κυβέρνηση η οποία δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή την πλειοψηφία, προκειμένου να μπορέσει να εφαρμόσει την πολιτική της. Αυτό από μόνο του είναι ένα εμπόδιο σημαντικό, το οποίο μας υποχρεώνει να κάνουμε τις επόμενες σκέψεις. Επομένως, ο στόχος της κυβέρνησης είναι βεβαίως να πάρει τους 162. 

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Η εκτίμηση της κυβέρνησης και με τα πολιτικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί από την προηγούμενη Παρασκευή είναι ότι θα πάρει τους 162; 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτή τη στιγμή ακούμε προβληματισμούς και από την άλλη πλευρά από τους συντρόφους της μειοψηφίας, οι οποίοι έχουν επιλέξει μια διαφορετική… 

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ο μόνος προβληματισμός που υπάρχει… 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …ωστόσο υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός... 

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ο προβληματισμός που υπάρχει, είναι στο δίλημμα του αν θα απόσχουν ή θα καταψηφίσουν. 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εν πάση περιπτώσει, μένει να δούμε… 

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Η αποχή είναι μια διαδικασία η οποία μπορεί να ερμηνευτεί από την κυβέρνηση ως παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και άρα ως μια διαδικασία που να έχει αλώβητη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία; 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ε, όχι. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να βαφτίζουμε τα πράγματα όπως μας βολεύει. Αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε ποτέ. Θα αντιμετωπίσουμε την αλήθεια κατάματα και βεβαίως θα λέμε και την άποψή μας ανοικτά καθώς και όλους τους προβληματισμούς μας. Δεν πρόκειται να κάνουμε «ό,τι μας βολεύει». Δεν υπάρχει «ό,τι μας βολεύει» αυτή τη στιγμή. Υπάρχει τι εξυπηρετεί τη χώρα. Βεβαίως τη χώρα την εξυπηρετεί μια σταθερή κυβέρνηση. 

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Το «σας βολεύει»… 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: «Βολεύει» έστω και ψυχολογικά, να το πω. 

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Το αντιλαμβάνομαι. Η έννοια του «βολεύει» θα έλεγα ότι θα μπορούσε να ερμηνευτεί «μας βολεύει να γίνουν εκλογές», γιατί μάλλον είμαστε πρώτο κόμμα και μάλλον θα πάμε καλά μετά τις κάλπες. Θα μπορούσε κάποιος να πει, γιατί δεν θα βόλευε τη χώρα το να υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση από την υπάρχουσα σύνθεση της Βουλής. 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Από την υπάρχουσα σύνθεση της Βουλής δεν μπορεί να υπάρξει μια κυβέρνηση, η οποία μπορεί σταθερά να υλοποιήσει συγκεκριμένο πρόγραμμα. 

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Γιατί το λέτε αυτό; Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν τη συμφωνία που είναι το κεντρικό πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια για τη χώρα, γιατί το προδικάζετε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πρώτον, αρκετοί από τους ίδιους δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν εφαρμοστικούς νόμους υποχρεωτικά. 

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Το σκεφτήκατε, το διερευνήσατε; Το διερεύνησε η κυβέρνηση καθόλου;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, δεν το διερεύνησε η κυβέρνηση αυτό και δεν θα το διερευνήσει, διότι η άποψή μας σταθερά είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να προκύπτει από λαϊκή εντολή και μόνο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να κυβερνάται μια χώρα. 

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Το Σύνταγμα προβλέπει και άλλους τρόπους. 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το Σύνταγμα βεβαίως και προβλέπει και καλώς κάνει για πολύ ειδικές περιπτώσεις.  
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Όχι, μόνο για ειδικές. Όταν μια κυβέρνηση απολέσει τη δεδηλωμένη…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η δική μας άποψη είναι ότι όταν απολέσει τη δεδηλωμένη μια κυβέρνηση –προς στιγμή δεν την έχει απολέσει με την έννοια του τυπικού μέρους του Συντάγματος- από εκεί και μετά, κατά την άποψή μας οι εκλογές είναι αυτές οι οποίες θα αναδείξουν Κυβέρνηση, θα μιλήσει ο ελληνικός λαός και θα πει τι θέλει να συμβεί ακριβώς στη χώρα. Αυτό επιτάσσει η Δημοκρατία. Εμείς, επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά, ότι ένα καταδικασμένο πολιτικό σύστημα από τον ελληνικό λαό και από τους υπεύθυνους της μέχρι εδώ κατάστασης, αυτούς που μας έφεραν μέχρι εδώ, δεν θα τους βάλουμε στο τραπέζι της λύσης. 

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Προηγουμένως, μου είπατε ότι δεν είστε χαρούμενοι για τη συμφωνία, αλλά θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει κάποιος ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μας έφερε μέχρι εδώ, γι` αυτή τη συμφωνία για την οποία δεν είμαστε χαρούμενοι. 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακριβώς, αυτό προσπαθούσα να πω και πριν, για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μετά από πέντε χρόνια μνημονιακών πολιτικών. Μιλούσατε πριν και εσείς για το ποσοστό επί του ΑΕΠ του ελληνικού χρέους, ότι ενώ μπήκαμε στο ΔΝΤ και ξεκίνησαν τα μνημόνια με 120% του ΑΕΠ, σήμερα είμαστε στο 177%-180% περίπου του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικές οι οποίες ακολουθήθηκαν μέχρι σήμερα, έχουν φέρει σε αυτή την τραγική κατάσταση την ελληνική οικονομία. Και βεβαίως, υπάρχει ένα διάστημα εξάμηνης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε μια σκληρή, επίπονη διαπραγμάτευση. Χρησιμοποίησε όλους τους δυνατούς τρόπους και κάποιος μπορεί να κατηγορήσει ότι ήταν μακράς διάρκειας αυτή η διαπραγμάτευση και ενδεχομένως καθυστέρησε εν μέρει την οικονομία της χώρας, ανέκοψε κάποιο σημείο, ωστόσο η χώρα ήταν σε τραγική κατάσταση από την ώρα που παραλάβαμε και αυτό ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Επειδή η ρευστότητα στο πολιτικό κλίμα, στη χώρα δεν μπορεί να παραμένει για πολύ μεγάλο διάστημα και επειδή ο χρόνος έχει ούτως ή άλλως αναλωθεί, μπορείτε να μας προσδιορίσετε ημερολογιακά πότε θα παρθούν οι αποφάσεις; 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Άμεσα. 

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Δηλαδή; 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δηλαδή, τις επόμενες ημέρες. 

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Μέχρι το τέλος της εβδομάδας; 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τώρα δεν μπορώ να σας απαντήσω ακριβώς, αλλά νομίζω ότι μέσα στο 10ήμερο οι αποφάσεις θα πρέπει να έχουν παρθεί και θα πρέπει να υπάρχει στο τραπέζι ένας οδικός χάρτης που θα είναι προαποφασισμένος και θα μας φτάνει μέχρι την πρώτη αξιολόγηση. Όπως σας είπα, θέλουμε την ελάφρυνση, τη διευθέτηση του χρέους, που όπως αντιλαμβάνεστε το θεωρούμε κεντρικό θέμα, με την έννοια ότι αυτό θα κρίνει και κατά πόσον η συμφωνία που έχει ήδη συναφθεί θα έχει επιπτώσεις και θα είναι βιώσιμη. 

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Άρα οι εκλογές ημερολογιακά μπορούν να έχουν ως απώτατο όριο διεξαγωγής τους το τέλος Σεπτεμβρίου. 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και αυτό είναι πιθανό. Μπορεί και τέλος Σεπτεμβρίου μπορεί και τέλος Οκτωβρίου, έτσι όπως τα λέμε, αλλά δεν θα ήθελα να αποτολμήσω να πω χρόνο εκλογών, γιατί όπως σας είπα, είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα η ημερομηνία εκλογών, εάν και πότε θα συμβούν. Εμείς πραγματικά θα θέλαμε, με την έννοια, αν είναι δυνατόν να μην θέλει κάποιος να έχει μια σταθερή κυβέρνηση, που να μπορεί γρήγορα και απλά να νομοθετεί και να προχωράει στην υλοποίηση του προγράμματος. Ωστόσο, δεν μπορούμε να ρισκάρουμε, πρέπει να πάρουμε υπόψη μας και πολλές άλλες παραμέτρους. Και βεβαίως έχει ανοίξει η συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ και στα όργανά του, τα οποία όπως ξέρετε, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία συνεδρίου, όπου πραγματικά θέλουμε έναν πολύ μεγάλο διάλογο, ο οποίος θα μας βάλει τις θέσεις και το πρόγραμμα της σύγχρονης Αριστεράς στην παρούσα οικονομική συγκυρία της Ευρώπης, εντός Ευρώπης, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Γεροβασίλη. 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να είστε καλά, καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.