26 Μαρ 2014

Τα πρώτα 45 ονόματα υποψήφιων συμβούλων της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής για το Δήμο Αρταίων

Παρουσιάστηκαν μαζί με τους 7 προγραμματικούς άξονες του συνδυασμού

   Σήμερα, Τετάρτη 26 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, η επικεφαλής του συνδυασμού της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής και υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων, Λίτσα Κιτσαντά, έδωσε ανοιχτή συνέντευξη Τύπου στην καφετέρια του Άγγελου Βαρούχου δίπλα από το ΚΤΕΛ Άρτας.
   Η υποψήφια δήμαρχος έδωσε το στίγμα της αυτοδιοικητικής παράταξης στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου και παρουσίασε συνοπτικά τους 7 προγραμματικούς άξονες του συνδυασμού. Για τον κάθε ένα από αυτούς θα υπάρξουν θεματικές παρουσιάσεις σε χωριά και γειτονιές του Δήμου μας.
   Επίσης, παρουσιάστηκαν τα 45 πρώτα ονόματα συμπολιτών μας που θα είναι υποψήφιοιδημοτικοί ή τοπικοί σύμβουλοι. Είναι οι:
1. Σκορδής Κωνσταντίνος (γιατρός – δημοτικός σύμβουλος)
2. Ξυλογιάννης Άγγελος (αγρότης – επιχειρηματίας)
3. Καραμπίκα Βάσια (εκπαιδευτικός)
4. Σιαπάτη Βίκυ (δικαστική υπάλληλος)
5. Μπασδέκης Δημήτρης (κοινωνιολόγος – επιθεωρητής εργασιακών σχέσεων)
6. Κεφάλας Γρηγόρης (επιχειρηματίας)
7. Γκριμπαβιώτης Ιωάννης (δικηγόρος – αντιπρόεδρος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας)
8. Πρέντζας Γιάννης (έμπορος)
9. Σμύρης Αλέξανδρος (Πολιτικός Μηχανικός)
10. Δέτσικα Μαρία (Πιπίτσα) – (καθηγήτρια Φιλόλογος)
11. Πολύζου Βένη (γιατρός)
12. Νάτσικα Αγλαΐα (άνεργη καθηγήτρια μουσικής)
13. Πραμαγκιούλης Θεόδωρος (δημοσιογράφος)
14. Φίντζου – Σιαφαρίκα Έλσα (καθηγήτρια)
15. Σαλαμούρα – Σιώρου Κατερίνα (νηπιαγωγός)
16. Παπανικολάου Ηλίας (καθηγητής φυσικός)
17. Μάγγος Χρήστος (Συνταξιούχος)
18. Καλύβας Γιώργος (ιδιωτικός υπάλληλος)
19. Πάνου Χρήστος (επιχειρηματίας)
20. Ντόκορος Βαγγέλης (εμπορικός αντιπρόσωπος)
21. Μπούνας Νίκος (καθηγητής γερμανικών – πολιτικός επιστήμονας)
22. Βίτσιου Αλίκη (άνεργη –πρώην υπάλληλος Συμβολαιογραφείου)
23. Μήτσιος Ανδρέας (άνεργος – πρώην έμπορος)
24. Καλτσής Βαγγέλης (Συνταξιούχος ΔΕΗ)
25. Καραμούτσιος Φίλιππος (αγρότης – χοιροτρόφος)
26. Ρίζος Δημήτρης (Τεχν. Πολιτικός μηχανικός)
27. Σταύρου Κώστας (άνεργος – Φιλόλογος)
28. Βαλάρης Μίλτος (δάσκαλος)
29. Κλεισιάρη Βάσια (Πολιτικός μηχανικός)
30. Γαλήνας Θεοφάνης (πτηνοτρόφος)
31. Αλεξίου Χρήστος (τεχνολόγος γεωπόνος)
32. Τσίτσικα Κατερίνα (Συνταξιούχος)
33. Κατσιανά Πόπη (οδοντίατρος)
34. Γείτονας Στάθης (στρατιωτικός)
35. Φλώρου – Ματσίκα Μυρσίνη (Συνταξιούχος Δημοσίου)
36. Σαραντάρης Χρήστος (ιδιωτικό υπάλληλος)
37. Τσαμπάς Φώτης (ιδιωτικός υπάλληλος)
38. Φώτος Χριστόφορος (ιδιωτικός υπάλληλος)
39. Τσαμπάς Δημήτρης (αγρότης)
40. Ζούμπος Γιώργος (άνεργος – πρώην ιδιωτικός υπάλληλος)
41. Μπόβολου – Ζαρζάνη Αλεξάνδρα (εργαζόμενη στο Νοσοκομείο Άρτας)
42. Παπανδρέου Κώστας (αγρότης)
43. Πετρή Αλεξάνδρα (εργάτρια)
44. Τζούκας Παναγιώτης (επιχειρηματίας)
45. Παπασπύρου Χρήστος (αγρότης)


   Η Λίτσα Κιτσαντά παρουσίασε στην εισήγησή της τους 7 προγραμματικούς άξονες του συνδυασμού:


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ  της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Φίλες και Φίλοι,
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσουμε τους βασικούς άξονες του προγράμματός μας και το πρώτο μέρος των υποψήφιων δημοτικών και τοπικών συμβούλων, με το συνδυασμό μας, την Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή.
Επιλέξαμε η πρώτη μας συνάντηση να γίνει δίπλα στον Άραχθο με θέα τα υδροηλεκτρικά φράγματα Πουρνάρι Ι και ΙΙ, μιας και θέλουμε από την ορμή του ποταμού αυτού να πάρουμε δύναμη και να δημιουργήσουμε όλοι και όλες μαζί ένα μεγάλο ρεύμα- δημιούργημα των κοινωνικών αναγκών και όχι των μίντια-, ένα ρεύμα που θα παρασύρει παλιές νοοτροπίες και αποτυχημένες πρακτικές στα δημοτικά πράγματα της Άρτας. Βρισκόμαστε κάτω από το φράγμα Πουρναρίου, γιατί θέλουμε όλες και όλοι να γίνουμε το φράγμα της αντίστασης και της ανατροπής στο Δήμο Αρταίων.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να επαναλάβω το εξής: Ας μην κάνουν όνειρα, όσοι σκέφτονται να παραδώσουν τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής και τα νερά του Άραχθου στους ιδιώτες. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και ανήκει σε όλους. Το ίδιο και η ενέργεια. Η ΔΕΗ έχει ανεξόφλητες οφειλές έναντι της αρτινής κοινωνίας. Είναι υπόλογη απέναντί της. Η κυβέρνηση υλοποιώντας μνημονιακές δεσμεύσεις, ξεπουλά όχι απλά την ενέργεια και το νερό, αλλά την ίδια μας τη ζωή. Γιατί ο Άραχθος, ο Αμβρακικός, ο κάμπος της Άρτας, είναι για μας η ίδια η ζωή.  Θα αντισταθούμε και θα συντονίσουμε τις ενέργειές μας με άλλους φορείς και πολίτες για να ακυρώσουμε με κάθε τρόπο (πολιτικό - θεσμικό και νομικό) αυτό το έγκλημα.
Όσοι και όσες βρισκόμαστε σήμερα εδώ, δεν είμαστε άγνωστοι στην τοπική κοινωνία. Είναι γνωστή η διαδρομή και η δράση μας. Μας συνδέουν μεγάλοι αγώνες σε αυτή την πόλη, μεγάλες προσπάθειες και μια συνεπή παρουσία από το 1998 στα αυτοδιοικητικά πράγματα.
Σήμερα ξανασυναντιόμαστε Έρχονται και άλλα πρόσωπα και άλλες δυνάμεις μαζί μας, για να δώσουμε την κρίσιμη αυτή εκλογική μάχη, δυνατά και νικηφόρα.
Στόχος μας δεν είναι απλά να κερδίσουμε τις εκλογές του Μαΐου. Στόχος μας είναι να χτίσουμε το Δήμο της Δημοκρατίας, της Συμμετοχής και της Αλληλεγγύης.
Ζούμε μια παρατεταμένη περίοδο, όπου η κρίση και τα μνημόνια, έχουν διαρρήξει την κοινωνική συνοχή. Έχουν προκαλέσει μεγάλες βλάβες στη ζωή όλων μας και στον καθένα ξεχωριστά. Αυτή η καταστροφική πολιτική είχε ως θύματα όμως και θεσμούς. Κοινωνικούς θεσμούς, λαϊκούς θεσμούς. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπήρξε ένα από τα πρώτα θύματα των Μνημονίων. Οι οικονομικοί πόροι μειώθηκαν δραματικά, προκαλώντας πραγματική ασφυξία,  ανθρώπινο δυναμικό απολύθηκε, υπηρεσίες και δομές κατέρρευσαν. 
Δυστυχώς η πλειοψηφία των Δημοτικών Αρχών δεν αντιστάθηκε σε αυτές τις ραγδαίες αλλαγές. Τις αποδέχθηκε και το χειρότερο τις υπερασπίστηκε κιόλας. Πολλοί Δήμαρχοι λειτούργησαν ως κυβερνητικοί τοποτηρητές. Και εδώ, στην Άρτα, η απερχόμενη Δημοτική Αρχή υπηρέτησε πιστά τους πολιτικούς εντολείς της, γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια τη λαϊκή εντολή.
Τι έκανε και που ήταν ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου όταν λήστεψαν τους πόρους του Δήμου; Όταν απέλυαν ή έθεταν σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους; Έβγαζαν απλά ανακοινώσεις, έτσι για τα μάτια του κόσμου;
Ποιες ουσιαστικές -και όχι ψηφοθηρικές- πρωτοβουλίες ανέλαβαν για εκείνα τα τμήματα της κοινωνίας, που η κρίση και τα μνημόνια οδήγησαν στο περιθώριο;
Τι έκαναν για τα χαράτσια και τις διακοπές ρεύματος της ΔΕΗ;
Που ήταν στις μεγάλες διεκδικήσεις για το δημόσιο χαρακτήρα των κοινωνικών αγαθών, της υγείας και της παιδείας;
Τίποτα και πουθενά είναι η απάντηση: όχι η δική μας, αλλά της ίδιας της κοινωνίας.
Τι συνέχισαν να κάνουν όμως; Αυτό που ξέρουν καλά. Να πουλάνε ελπίδες και υποσχέσεις, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των ανθρώπων για δουλειά, μέσα από απαράδεκτες σχέσεις εργασίας, όπως τα 5μηνα.
Και κυρίως να κλείνουν πονηρά το μάτι στα συμφέροντα!
Χρησιμοποίησαν την κρίση για να πασάρουν το παραμύθι της ανάπτυξης μέσα από το ξεπούλημα εμβληματικών σημείων της περιοχής, για ν' ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες στους εργολάβους και στους κάθε λογής επιχειρηματίες. Παίζουν τα ρέστα τους, γιατί ξέρουν πολύ καλά, ότι οι μέρες της εξουσίας τους τελειώνουν.
Κούρασαν, εξάντλησαν και  πρόδωσαν τον κόσμο!
Εμείς δεν εξαπατούμε, δεν δίνουμε ψεύτικες υποσχέσεις και δεν τάζουμε μικροεκδουλεύσεις, προσβάλλοντας την τιμή και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Δεν εκβιάζουμε και δεν παίζουμε με τα συμφέροντα. Η πρότασή μας είναι καθαρή, απλή και σαφής. Απαντάει στα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας και ανοίγει τον δρόμο για ένα Δήμο με Όραμα. Αυτό το όραμα που στερήθηκε για χρόνια. Ήρθε η στιγμή οι πολίτες να επιλέξουν τη δική μας διαφορετική πρόταση, που δεν μοιάζει σε τίποτα με το χθες. Να μας εμπιστευτεί. Για να δώσουμε επιτέλους την εναλλακτική ώθηση και προοπτική στον τόπο μας
Για να ανθίσει δημιουργικά το μέλλον. 
Εμείς δεν είμαστε οι πολιτικάντηδες που υφαρπάζουν την ψήφο του λαού.  Θέλουμε την τοπική κοινωνία δίπλα μας με τη συνειδητή της ψήφο, για να αλλάξουμε  από κοινού τα πάντα στη λειτουργία του Δήμου Αρταίων.
Δεν μας ενδιαφέρει τι ψήφιζε ο καθένας μέχρι χθες. Τους καλούμε  όλους και όλες σήμερα να απελευθερώσουμε όλη αυτή την ενέργεια και τη δύναμη, που υπάρχει από τα κάτω, για μια πραγματική Αλλαγή.
Το πρόγραμμά μας δεν είναι ένα κλειστό κείμενο, αλλά ανοιχτό στην κοινωνία. Το φτιάχνουμε μαζί της. Όλη αυτή η περίοδος μέχρι τις εκλογές (αλλά και μετά αυτό αυτές), θα είναι για μας ένα εργαστήρι ιδεών και δημιουργίας. Μια διαρκής επικοινωνία και αλληλεπίδραση. Μαζί με τους κατοίκους, τους επιστημονικούς φορείς, τους εκπροσώπους του κόσμου της δουλειάς και του πολιτισμού, τη νεολαία και τα τοπικά κινήματα.
Γιατί η αλλαγή που θέλουμε, μας αφορά όλους μαζί. Και ο καθένας θα κουβαλήσει τα δικά του υλικά για να χτίσουμε το αύριο σε γερές βάσεις.
Το πρόγραμμά μας αναπτύσσεται σε επτά (7) βασικούς άξονες. Σήμερα σκιαγραφούμε τις βασικές αρχές και στη συνέχεια με θεματικές επεξεργασίες (που θα ακολουθούνται και από τις αντίστοιχες θεματικές παρουσιάσεις), θα εξειδικευτούν και θα παρουσιαστούν ολοκληρωμένες στον αρτινό λαό. Ένα πρόγραμμα ζωντανό και εξελισσόμενο, ανταποκρινόμενο στην εκάστοτε συγκυρία και στις υπαρκτές κοινωνικές ανάγκες, ρεαλιστικό, αλλά και οραματικό ταυτόχρονα. Με έμπνευση και φαντασία.
 Οι άξονες αυτοί, λοιπόν, είναι οι εξής:

1)   Στήριξη της κοινωνίας- Κοινωνική πολιτική – Αλληλεγγύη:
Η κρίση χτυπάει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους σχεδόν το σύνολο των συμπολιτών μας. Η λογική αντιμετώπισης των κοινωνικών αναγκών με όρους φιλανθρωπίας, δεν μας  βρίσκει σύμφωνους. Ο δήμος οφείλει να υψώσει ασπίδα προστασίας για όσους υποφέρουν.  Κανένας μόνος του στην κρίση. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό, κανένα παιδί νηστικό στο σχολείο. Άμεση προτεραιότητά μας είναι να δημιουργηθούν και λειτουργήσουν και στην Άρτα, με πρωτοβουλία του Δήμου, Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Εκπαιδευτήριο- Φροντιστήριο. Υπάρχουν χώροι, υπάρχουν οι άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν με αυτό, με εθελοντισμό και ανιδιοτέλεια, δεν χρειάζονται τεράστια ποσά. Όρεξη για προσφορά χρειάζεται. Παράλληλα θα δημιουργήσουμε μία δομή νομικής στήριξης για τους συμπολίτες μας, τα σπίτια των οποίων απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Στο θέμα της τροφής, ο δήμος οφείλει να υιοθετήσει θετική στάση απέναντι στο κίνημα χωρίς μεσάζοντες και να ενισχύσει θεσμικά και όχι μόνο, τα αγροτικά συνεταιριστικά εγχειρήματα και τα συνεργατικά παντοπωλεία. Ειδικά συσσίτια μπορούν να υπάρξουν για άπορους και μακροχρόνια άνεργους, με φροντίδα του Δήμου, ενώ το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» πρέπει να διατηρηθεί και αναβαθμιστεί. 

2) Περιβάλλον – Δημόσιοι χώροι και δημοτική περιουσία- Ποιότητα ζωής στις γειτονιές και στα δημοτικά διαμερίσματα.
Οι Δημόσιοι χώροι, τα κοινωνικά αγαθά και η δημοτική περιουσία ανήκουν στο λαό και όχι στα συμφέροντα. Η αποστολή τους είναι να καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες, να προάγουν τον πολιτισμό και να συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής
Το ιδιοκτησιακό πρόβλημα που έχει ανακύψει με το παραποτάμιο πάρκο, πρέπει νε επιλυθεί άμεσα, ώστε ως καθαρά δημόσιος χώρος να τεθεί στην αποκλειστική χρήση όλων των δημοτών, με αναβάθμισή του και δημιουργία χώρων αθλοπαιδιών και πρασίνου.
Το Κάστρο και το Ξενία της Άρτας ανήκει στο λαό. Σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία θα αναδείξουμε- καθαρό, μεγαλοπρεπές και ωραίο όπως είναι- το Κάστρο της Άρτας  και το  φυσικό τοπίο που υπάρχει  εντός του. Ανοιχτό σε όλους, ντόπιους και τουρίστες. Το Ξενία θα μετατραπεί σε ένα Πολιτιστικό- Πνευματικό Κέντρο – Χώρο πολλαπλών χρήσεων και καλλιτεχνικής δημιουργίας, ενταγμένο στον κεντρικό ιστό της πόλης, άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της. Η ανακατασκευή του Ξενία θα γίνει με χρήματα του ΕΣΠΑ, όπου άμεσα ο Δήμος (ως ιδιοκτήτης του πλέον) οφείλει να το εντάξει, καθώς και με τυχόν άλλους πόρους (π.χ εθνική επιχορήγηση ή συνδυασμός  και των δύο), ενώ το αναψυκτήριο που θα δημιουργηθεί σ΄ αυτό, θα το εκμεταλλευτεί ο Δήμος είτε ως δημοτική επιχείρηση είτε προκρίνοντας ένα συνεργατικό σχήμα αλληλέγγυας οικονομίας που θα δημιουργηθεί από νέους, άνεργους συμπολίτες μας, οι οποίοι θα έχουν όρεξη και μεράκι να το δουλέψουν, σεβόμενοι την κουλτούρα του τόπου μας.
Η καθαριότητα και ο φωτισμός, η κατασκευή σύγχρονων και καλαίσθητων παιδικών χαρών παντού,  αλλά και ο έλεγχος ή η απαγόρευση διαφόρων ιδιωτικών αυθαιρεσιών, που συχνά καταδυναστεύουν τη ζωή  των κατοίκων, τόσο του κέντρου, όσο και των περιφερειακών διαμερισμάτων (π.χ. στάθμευση σε πεζοδρόμια, αυθαίρετη κατάληψη ή επέκταση τραπεζοκαθισμάτων, κεραίες κινητής τηλεφωνίας κλπ), είναι μία από τις βασικές μας δεσμεύσεις. Εδώ, φαίνεται και το κενό που έχει αφήσει πίσω της η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, η ανασύσταση της οποίας θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη.
Η πόλη μας χρειάζεται ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, φιλικό προς το περιβάλλον. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων και θα αντιταχθούμε σε κάθε σχέδιο που επιδιώκει την εκχώρηση της συλλογής και διαχείρισης των σκουπιδιών σε ιδιώτες επιχειρηματίες. 

3) Χωροταξικός σχεδιασμός- Σχέδιο πόλης
Η Άρτα –μια όμορφη πόλη, χτισμένη δίπλα σε ένα σπουδαίο ποτάμι- έχει ίσως την παγκόσμια πρωτοτυπία, να είναι μια πόλη με στραμμένη την πλάτη της προς το ποτάμι. Αυτό πρέπει να αντιστραφεί. Επομένως ο σχεδιασμός και η χωροταξική ανάπτυξη της Άρτας απαιτεί επεκτάσεις του σχεδίου πόλης, με επίκεντρο το ποτάμι, οι οποίες θα αποβλέπουν αφενός στην επίλυση του οξυμένου προβλήματος της κατοικίας, επαγγελματικής στέγης κλπ κι αφετέρου θα εξασφαλίζει τους αναγκαίους κοινόχρηστους χώρους για την αναβάθμιση της ζωής της πόλης. Αντίστοιχη οπτική και σχεδιασμός πρέπει να υπάρχει και για τους άλλους οικισμούς (π.χ Γραμμενίτσας, Βλαχέρνας, Κεραματών, Λιμίνης, Φιλοθέης κλπ), με επέκταση των αντιστοίχων σχεδίων πόλεως και αντίστοιχη πολεοδομική οργάνωση. Η εγκατάσταση Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΟ.ΠΑ) θα πρέπει να γίνει σε περιοχή όπου δεν θα θίγονται ενεργοί οικισμοί, ούτε θα επιβαρύνεται το περιβάλλον και οπωσδήποτε κατόπιν της σύμφωνης γνώμη των αντίστοιχων κατοίκων και φορέων της περιοχής αυτής.  Παράλληλα, απαιτείται η προστασία της γεωργικής γης σε όλη την κτηματική περιφέρεια του διευρυμένου (Καλλικρατικού) Δήμου Αρταίων.

4) Οικονομική ζωή- Παραγωγική Ανασυγκρότηση- Εμπόριο- τουρισμός- Εναλλακτικές μορφές κοινωνικής οικονομίας.
Αυτό που χαρακτήριζε την Άρτα ήταν κατεξοχήν η αγροτική της παραγωγή. Το περίφημο πορτοκάλι της Άρτας, αποτελεί πια παρελθόν. Η μη ύπαρξη συγκεκριμένης εθνικής στρατηγικής πολιτικής για τον πρωτογενή τομέα και την αγροτική οικονομία από τις εκάστοτε κυβερνήσεις τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια, σε συνδυασμό με στοχευμένες πολιτικές που υπονόμευσαν και απαξίωσαν τα ελληνικά προϊόντα, αλλά και η πλήρης διάλυση των πάντων που επέφεραν η κρίση και τα μνημόνια, έχουν οδηγήσει στην φτώχεια χιλιάδες συμπολίτες μας, αγρότες και μη.
Η κρίση και οι πολιτικές της λιτότητας, η διάλυση του δημόσιου τομέα και η μείωση μισθών και συντάξεων, οδήγησαν σε κλείσιμο εκατοντάδων μαγαζιών στον Δήμο Αρταίων,  με ραγδαίους ρυθμούς. Τα λουκέτα και τα κατεβασμένα ρολά, που όλοι μας αντικρίζουμε στην εμπορικότερη οδό της πόλης, την οδό Σκουφά, κρύβουν πίσω τους απόγνωση και οικογενειακά δράματα. Η ανεργία καλπάζει με ρυθμούς που ξεπερνούν το 35%, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανέργων είναι νέοι. Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Πώς μπορεί ο δήμος να ανακουφίσει όλους αυτούς τους ανθρώπους, που τσακίζει η κρίση;
Εμείς λοιπόν λέμε ότι μπορεί ο Δήμος να δώσει νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση της ανεργίας και κυρίως των νέων. Προτείνουμε την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και των συνεργατικών εγχειρημάτων για όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής. Από την παροχή υπηρεσιών και το εμπόριο, τους νέους επιστήμονες, τον πρωτογενή τομέα, μέχρι την πολιτιστική διαχείριση και την τουριστική ανάπτυξη. Και γι' αυτό θα δημιουργήσουμε ειδικό γραφείο στο Δήμο, που θα ενημερώνει και θα προωθεί αυτές τις μορφές οικονομίας και θα αναλαμβάνει τη διοικητική υποστήριξη αυτών των συνεργατικών εγχειρημάτων Κι επίσης θα προτιμά ο Δήμος αυτές τις μορφές συνεργατικής και συνεταιριστικής οικονομίας για την κάλυψη των λειτουργικών ή άλλων αναγκών του.
Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή επισφαλών εργασιακών σχέσεων στο Δήμο. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων του Δήμου ενάντια στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις, ενάντια στην υποβάθμιση της ζωής και των δικαιωμάτων τους.
Θα εξορθολογίσουμε τα δημοτικά τέλη, ώστε να μην επιβαρύνονται δυσανάλογα οι μικρές επιχειρήσεις με μικρό τζίρο, αποκλειστικά και μόνο με βάση το εμβαδόν του καταστήματός τους. Θα δώσουμε τη δυνατότητα στους επαγγελματίες που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση, να ρυθμίσουν σταδιακά και με ευνοϊκούς όρους τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Θα εναντιωθούμε στην κατασκευή μεγαθηρίων -πολυκαταστημάτων, που ερημώνουν την τοπική εμπορική αγορά και θα υπερασπιστούμε την Κυριακάτικη Αργία.
Θα μειώσουμε τα δημοτικά τέλη στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και  σε συνεργασία με τις Γεωργικές Ενώσεις, τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών, θα αναπτύξουμε πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση και προώθηση των τοπικών προϊόντων της Άρτας. 
Αν και η Άρτα δεν έχει ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη και κίνηση, εντούτοις θεωρούμε ότι έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα (ορεινός όγκος, θάλασσα, ποτάμι, τεχνητές λίμνες, γραφικά πεδινά τοπία και οικοσυστήματα, αρχαιοελληνικά και βυζαντινά μνημεία, παραδοσιακούς οικισμούς, μουσική και παράδοση), τα οποία μπορούν, με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, να την οδηγήσουν και να την κατατάξουν μέσα στις πρώτες πόλεις εναλλακτικού τουρισμού και οικοτουρισμού. Οφείλει ο δήμος να συστήσει ειδική υπηρεσία για το σκοπό αυτό. 

5) Νεολαία- Αθλητισμός- Πολιτισμός- Καλλιτεχνική Δημιουργία και έκφραση.
Ελάχιστες είναι οι δυνατότητες και οι χώροι, που έχει η νέα γενιά σήμερα στην πόλη μας για να εκφραστεί δημιουργικά, να ψυχαγωγηθεί ουσιαστικά και να γίνει κοινωνός πραγματικού πολιτισμού.  Τα νέα παιδιά σήμερα περιορίζονται σε έναν καφέ στην πλατεία ή σε ένα ποτό στα πανομοιότυπα μπαρ της πόλης, ενώ ελάχιστοι  είναι οι μη εμπορευματοποιημένοι χώροι, για να βρίσκονται και να ψυχαγωγούνται ελεύθερα.  Ανοιχτά και περιποιημένα πάρκα δεν υπάρχουν, πολλά από τα υπάρχοντα γήπεδα βρίσκονται σε κακή κατάσταση, πνευματικό κέντρο, δημοτική βιβλιοθήκη (λειτουργική και προσβάσιμη σε όλους), δημοτικό θέατρο  δεν υπάρχει. Ο θερινός κινηματογράφος δεν υφίσταται πλέον, ποδηλατόδρομοι που να συνδέουν την πόλη απ΄ άκρη σ΄ άκρη, καθώς δεν υπάρχουν, ενώ περιορισμένοι είναι και οι συναυλιακοί ή άλλοι χώροι καλλιτεχνικής έκφρασης. Τα Βυζαντινά μνημεία δεν έχουν την προβολή και την αξιοποίηση που τους αξίζει, ενώ το Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο μαραζώνει λόγω της υποχρηματοδότησης και του κτιριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει. Στον ίδιο μαρασμό βρίσκεται και το ΤΕΙ της Άρτας.  
Ο Δήμος οφείλει να στηρίξει με κάθε τρόπο το ΤΕΙ και να επεξεργαστεί τρόπους για την άμεση σύνδεσα και αξιοποίησή του προς όφελος της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου μας. Ο Δήμος μπορεί να πρωτοστατήσει, ώστε από κοινού με το Τμήμα Λαικής και Παραδοσιακής μουσικής, καθώς και τους λοιπούς πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς της πόλης, να κάνει την Άρτα πανευρωπαϊκό κέντρο λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής, με έμφαση στη βυζαντινή, ανατολίτικη, βαλκανική και μεσογειακή μουσική.
Το Μουσικό Σχολείο παράγει πολύτιμο έργο, γι΄αυτό πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση για τη μεταστέγασή του σε ένα σύγχρονο και αξιοπρεπές Κτίριο και να ενισχυθεί η χρηματοδότησή του. Τα μνημεία της Αρχαίας Αμβρακίας, αλλά και τα Βυζαντινά μνημεία, που βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη, πρέπει να ενοποιηθούν  μεταξύ τους. Επίσης μπορεί πλέον να δρομολογηθεί και η ιδέα της Ίδρυσης Κέντρου Βυζαντινής Ιστορίας στην Άρτα.
Η φροντίδα του Δημοτικού Σταδίου, του Κλειστού Γυμναστηρίου και Κολυμβητηρίου αλλά και επιχορήγηση των αθλητικών Σωματείων, με σκοπό να βελτιώσουν τα γήπεδα και τις εγκαταστάσεις τους, ώστε να έχουν καθημερινή πρόσβαση στον αθλητισμό όλα τα παιδιά αυτής της πόλης, είναι μία από τις βασικές προτεραιότητές μας.

6) Σχέσεις του Δήμου με τους δημότες, τους φορείς και τις συλλογικότητες- Διαδημοτική συνεργασία
Θέλουμε το Δήμο ανοιχτό και φιλικό στον πολίτη. Να συνεργάζεται και να συμβουλεύεται τους φορείς της περιοχής (Επιμελητήρια, Εμπορικούς- Επιστημονικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους, σωματεία και συλλογικότητες) για όλα σχεδόν τα θέματα που άπτονται των σκοπών και των ενδιαφερόντων τους. Θέλουμε το Δήμο Αρταίων εγγυητή της καλής συνεργασίας με τους υπόλοιπους δήμους του νομού για όλα τα ζητήματα και τα προβλήματα που έχουν γενικότερο χαρακτήρα και αφορούν την ποιότητα της ζωής  των κατοίκων τους (π.χ προστασία Αράχθου και Αμβρακικού, ΧΥΤΑ κλπ). Θέλουμε το Δήμο Αρταίων να παρεμβαίνει και να συνεργάζεται με την Περιφέρεια. Και όλοι μαζί να είμαστε σε θέση να διεκδικούμε από την εκάστοτε  κεντρική εξουσία, όσα ο τόπος μας  δικαιούται και αξίζει.

7) Δημοκρατία- Συμμετοχή – Δικαιώματα
Για εμάς ο Δήμος πρέπει να είναι  Δημοκρατικός, Ανοιχτός και Συμμετοχικός, Αντιγραφειοκρατικός και Αποτελεσματικός. Είμαστε αντίθετοι στο παραδοσιακά δημαρχοκεντρικό μοντέλο, το οποίο εξαιτίας του Καλλικράτη έχει γίνει ακόμα πιο συγκεντρωτικό. Δήμος Ανοιχτός λοιπόν στους πολίτες κι αποκεντρωμένος  στη λειτουργία του. Θα θεσμοθετήσουμε ανοιχτές διαδικασίες στη λήψη των αποφάσεων ανά δημοτικό διαμέρισμα και γειτονιά, μέσα από λαϊκές συνελεύσεις με παρουσία του δημάρχου, εί δυνατόν ανά εξάμηνο, θα ενισχύσουμε τη λειτουργία των τοπικών συμβουλίων, θα  επιδιώξουμε συμμετοχικό προϋπολογισμό, καθώς και τοπικά δημοψηφίσματα για σοβαρά τοπικά προβλήματα. Κι αυτό, γιατί θέλουμε οι πολίτες να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, δίνοντας νόημα στην πραγματική έννοια της αυτοδιοίκησης. Ο Δήμος θα είναι  εγγυητής στο σεβασμό των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων όλων των κατοίκων, ελλήνων και ξένων. Θα σταθούμε απέναντι σε αντιλήψεις και πρακτικές ρατσισμού και ξενοφοβίας και δεν θα επιτρέψουμε σε φασιστικά μορφώματα να αμαυρώνουν την ιστορία της περιοχής και να πλήττουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων.

Στο ερώτημα «που θα βρείτε τα λεφτά;» απαντούμε:
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Αυτοδιοίκησης παραμένουν τα ίδια. Για εμάς είναι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, τα ΕΣΠΑ και τα έσοδα του Δήμου από τα τέλη και δικαιώματα. Ούτε ο δανεισμός, ούτε η εκποίηση δημοτικής περιουσίας. Με εξορθολογισμό των δαπανών, σωστή ιεράρχηση, διαφανείς διαδικασίες, έργα μικρής κλίμακας, φιλικά στο περιβάλλον.  Τα ποσά που αποδίδονται από τους πολίτες προς τους ΟΤΑ, μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τα οποία η μνημονιακή κυβέρνηση δεν τα αποδίδει στους Δήμους, αλλά τα παρακρατεί για να τα αποδώσει στους δανειστές ή για να παρουσιάζει τα δήθεν «πρωτογενή πλεονάσματα» - αδιαφορώντας για την οικονομική ασφυξία που προκαλούν στους Δήμους- εμείς, όσον αφορά το Δήμο της Άρτας θα τα αξιώσουμε και θα τα διεκδικήσουμε. Ότι ανήκει στους δημότες θα το απαιτήσουμε και με το παραπάνω.

Φίλοι και φίλες,
Έχουμε μπροστά μας μια κρίσιμη μάχη, από την έκβαση της οποίας, θα φανεί αν η κοινωνία είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να μένει αλυσσοδεμένη στο χθες  ή αν θα κάνει το μεγάλο βήμα μπροστά. Να τελειώνει μια και καλή με αυτούς, που βλέπουν την αυτοδιοίκηση ως επάγγελμα, που βάζουν ως στόχο την επίτευξη προσωπικών φιλοδοξιών, την εξυπηρέτηση συμφερόντων. Καλούμε τους Αρτινούς και τις Αρτινές να θυμηθούν ποιοι είναι αυτοί που διεκδικούν την ψήφο τους! Ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούν! Όσο κι αν προσπαθούν να κρυφτούν, θα τους θυμίζουμε, ότι είναι οι εκλεκτοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Των κομμάτων, που μας οδήγησαν στην καταστροφή.
Εμείς δεν κρύβουμε ποιοι είμαστε. Και είμαστε περήφανοι για την πολιτική μας αναφορά. Αλλά τώρα καλούμε όλους και όλες εσάς, να απαντήσετε με το χέρι στην καρδιά και να αποφασίσετε για τη ζωή που μας αξίζει. Και είμαστε σίγουροι, ότι με τη δύναμη της ψυχής και της λογικής θα δώσετε την απάντηση. Την ώρα της κάλπης, θα  επιλέξετε εμάς και θα κάνετε τη μεγάλη ανατροπή!
Για μια Άρτα της συμμετοχής, της δημοκρατίας, της δημιουργίας και της ανάπτυξης. Για μια Άρτα που μας αξίζει. Για την Άρτα της Αξιοπρέπειας.
Είμαστε έτοιμοι. Είμαστε αποφασισμένοι. Θα νικήσουμε!

Άρτα, 26-3-2014
Λίτσα  Κιτσαντά
(υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων με τη ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.