Βαθιές ρωγμές στην εικόνα της κυβέρνησης προκαλεί η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να θέσει από χθες τη χώρα σε καθεστώς lockdown για δεύτερη φορά μέσα σε επτά μήνες. Τρανή δε ομολογία της πλήρους απώλειας του ελέγχου της κατάστασης στο μέτωπο της πανδημίας αποτελεί η επιλογή των ενοίκων του Μαξίμου να προλειάνουν το έδαφος για τη χρονική επέκταση του γενικού απαγορευτικού στην εορταστική περίοδο!
Το κυβερνητικό success story στο μέτωπο της πανδημίας ενταφιάστηκε, καθώς ακόμα και τα καλοταϊσμένα φίλια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αδυνατούν να καλλωπίσουν τους χειρισμούς και τις αστοχίες των ενοίκων του Μεγάρου Μαξίμου που οδήγησαν στην εκτίναξη των κρουσμάτων. Το «επιτελικό κράτος» αναζητεί απεγνωσμένα τα αντίδοτα των κοινωνικών - οικονομικών παρενεργειών από το νέο «κλείσιμο» της χώρας και την αδρανοποίηση του παραγωγικού ιστού.
Απενεργοποιημένο το όπλο της επικοινωνίας
Το όπλο της επικοινωνίας -που συνοδεύει κάθε ενέργεια της Ν.Δ. από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα ηνία του τόπου- ξεμένει από πυρομαχικά. Οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών κλάδων, που κατεβάζουν τα ρολά, βρίσκονται στα κάγκελα αξιώνοντας επαρκή μέτρα στήριξης, ενώ ο κόσμος της εργασίας καλείται να καλύψει τις ανάγκες του με γλίσχρα επιδόματα.
Η «απάντηση» ωστόσο της κυβέρνησης στα διογκούμενα κοινωνικά προβλήματα είναι ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, που καταργεί το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, και το αντεργατικό έκτρωμα του Γιάννη Βρούτση, που θεσμοθετεί την απλήρωτη εργασία...
Το κοινωνικό κλίμα για τη “γαλάζια” παράταξη αναμένεται να επιβαρυνθεί, καθώς το Μαξίμου λαμβάνει από τους επιστήμονες μηνύματα που δεν αφήνουν πολλές χαραμάδες αισιοδοξίας. Το πρωθυπουργικό επιτελείο θέτει ως προϋπόθεση ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων να προσγειωθεί στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου (200-400 ημερησίως) μέχρι τον Δεκέμβριο, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» τη χώρα και να ανασάνει η εορταστική αγορά.
Παράταση του lockdown;
Η εκτίμηση, ωστόσο, στην επιτροπή των επιστημόνων είναι πως η επιδημιολογική καμπύλη το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει την ανιούσα με τα ημερήσια κρούσματα να υπερβαίνουν τα 3.500. Υπ’ αυτό το πρίσμα η κατάσταση θα αρχίσει να σταθεροποιείται ύστερα από τρεις εβδομάδες, όπως σημείωσε δημοσίως και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.
Σε αυτό το φόντο ο κυβερνητικός πανικός για τα όρια των αντοχών του ανοχύρωτου Εθνικού Συστήματος Υγείας ενεργοποιεί το σενάριο της επέκτασης της καραντίνας και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμιζε ότι το lockdown επιβλήθηκε για «να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας έναν σχετικά πιο κανονικό Δεκέμβριο, κάτι το οποίο θα μοιάζει με γιορτές άλλων ετών»!
Εκτροχιασμός του προϋπολογισμού
Η προοπτική της παράτασης του «λουκέτου» προκαλεί ψυχρολουσία και στο οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που πραγματοποιούνται στην οδό Νίκης ένα καθολικό lockdown διάρκειας ενός μηνός αφαιρεί από το ΑΕΠ της χώρας τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για στοιχείο που κυοφορεί τον κίνδυνο της εμβάθυνσης της ύφεσης για το 2020 στο 12% - 13% έναντι του 8,2% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Συν τοις άλλοις αναμένεται και διψήφιο έλλειμμα, ενώ οι δείκτες της ανεργίας θα συνεχίσουν την ανοδική πορεία τους δυναμιτίζοντας την κοινωνική συνοχή.
Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής
Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, αποφεύγει κάθε αυτοκριτική αναφορά για τις αντιφάσεις και την ολιγωρία της κυβέρνησης που επιδείνωσαν την υγειονομική εικόνα της χώρας. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα χάραξε τη γραμμή άμυνας στο συμπέρασμα ότι «υπήρξε εκθετική αύξηση της διασποράς του ιού την τελευταία εβδομάδα» προκειμένου να δικαιολογήσει το γενικευμένο «λουκέτο» μόλις πέντε ημέρες μετά την ανακοίνωσή του για το κλείσιμο της εστίασης και τους περιορισμούς στην κυκλοφορία!
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλώθηκε δε σε γενικόλογες αναφορές περί «συνολικού εφησυχασμού» προκειμένου να συγκαλύψει τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε σχολεία, ΕΣΥ και μέσα μαζικής μεταφοράς. Ως ένδειξη έμπρακτης αυτοκριτικής -και απελπισίας παράλληλα- αντιμετωπίζουν “γαλάζιοι” βουλευτές την άμεση πρόσληψη 300 μόνιμων γιατρών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και την αναγκαστική διάθεση ιδιωτικών κλινικών στο δημόσιο σύστημα Υγείας που προβλέπει η τροπολογία του υπουργού Υγείας.
Τα ίδια στελέχη, που εκλέγονται στην επαρχία, παρατηρούν με ανησυχία «ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας οι κυβερνητικοί χειρισμοί είχαν αποσπάσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, ενώ σε αυτή τη συγκυρία το πολιτικό κλίμα έχει βαρύνει, όπως φάνηκε από τη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα και τις βολές της Φώφης Γεννηματά».
Προεξόφλησαν δε ότι η κοινοβουλευτική συζήτηση της Πέμπτης για την πανδημία σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών θα έχει το «άρωμα» των συγκρούσεων στην Ολομέλεια τη σκληρή μνημονιακή περίοδο 2012-2014...
Κυνισμός και οικειοποίηση
Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι «δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία», ενώ ανακάλυψε ξαφνικά την αξία του «μαξιλαριού» των 37 δισ.
Με την ωμή αποστροφή ότι «δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία» επεδίωξε ο πρωθυπουργός -στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη- να αντικρούσει τη συνολική κριτική για την ασφυκτική κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών. Ο κ. Μητσοτάκης, προσπερνώντας το γεγονός ότι 270 λεωφορεία είναι παροπλισμένα στο αμαξοστάσια, περιορίστηκε να σημειώσει ότι «κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε, αυξήσαμε τα λεωφορεία, παντού στον κόσμο υπάρχει συγχρωτισμός γιατί πρόκειται για μέσα μαζικής μεταφοράς».
Η απόσταση των κυβερνητικών παραγόντων από το μαρτύριο χιλιάδων πολιτών που «σαρδελοποιούνται» στις αστικές συγκοινωνίες είχε αποτυπωθεί στην επισήμανση του αρμόδιου υπουργού Κώστα Αχ. Καραμανλή ότι «καλύτερα ένα λεωφορείο γεμάτο ή ένας συρμός του μετρό και όλοι να φοράνε μάσκα, παρά ένα λεωφορείο μισοάδειο με τους μισούς να φοράνε μάσκα».
Σκωπτικά σχόλια προκαλεί, παράλληλα, στο Διαδίκτυο η προσπάθεια της κυβέρνησης να οικειοποιηθεί το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ, που διαμορφώθηκε από τις θυσίες του κόσμου, την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίζεται πλέον ότι «σήμερα η χώρα έχει παραπάνω από 37 δισεκατομμύρια σε διαθέσιμα και γι’ αυτό έχει τη δυνατότητα και πάλι να στηρίξει όλους τους συμπολίτες», ενώ παραδίδοντας... μαθήματα συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης σημείωσε πρόσφατα ότι «ήταν χρέος μας να κρατήσουμε εφεδρείες».
Επιπροσθέτως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν δίστασε να σερβίρει τον ισχυρισμό ότι «το 50% αυτών των χρημάτων χτίστηκε το τελευταίο έτος από τη σημερινή κυβέρνηση». Η εκτίμηση του υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, πριν από έναν χρόνο, ότι το αποθετικό ασφαλείας αποτελεί τη «μεγαλύτερη αστοχία, τη μεγαλύτερη γκάφα από καταβολής οικονομικής πολιτικής», απλώς υπενθυμίζει το βάθος της γαλάζιας υποκρισίας...
Ξεκούρδιστο επιτελικό κράτος
Το απόλυτο αλαλούμ επικράτησε στην κυβερνώσα παράταξη μέχρι να εξαναγκαστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επαναφέρει την επικράτεια σε καθεστώς καραντίνας. Η γαλάζια «αριστεία» πιάστηκε αδιάβαστη απέναντι στα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, με αποτέλεσμα να εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα στην κοινωνία. Παράλληλα δύο ευρωβουλευτές της Ν.Δ. άφησαν αιχμές κατά της κυβέρνησης για το αργοπορημένο lockdown στη Θεσσαλονίκη.
Τα πισωγυρίσματα
Στις αρχές της εβδομάδας οι Στέλιος Πέτσας και Άδωνις Γεωργιάδης καλλιέργησαν το κλίμα του γενικευμένου λουκέτου «αν δεν τηρηθούν τα μέτρα» που είχαν ληφθεί μέχρι τότε, ωστόσο λίγες ώρες αργότερα ο Γιώργος Γεραπετρίτης αποδυνάμωσε προσώρας τα σχετικά σενάρια.
Ο υπουργός Επικρατείας αποδόμησε προληπτικά την απόφαση για ολικό κλείσιμο της χώρας, καθώς «θα οδηγήσει σε μαρασμό της οικονομίας». Η παρέμβαση του κ. Γεραπετρίτη ερμηνεύτηκε ότι αποτυπώνει τις σκέψεις του κ. Μητσοτάκη, καθώς θεωρείται άνθρωπος της απόλυτης πρωθυπουργικής εμπιστοσύνης.
Πράγματι την επόμενη ημέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προέβη στην καθησυχαστική δήλωση ότι «στην Αττική δεν είμαστε κοντά σε lockdown», ωστόσο λίγες ώρες αργότερα -κατά την κρίσιμη συνεδρίαση του πρωθυπουργού με τους λοιμωξιολόγους- ελήφθη η απόφαση να μπει λουκέτο στη χώρα λόγω της πίεσης που υφίσταται το Εθνικό Σύστημα Υγείας!
Την έντονη δυσαρέσκεια του Κυριάκου Μητσοτάκη πυροδότησε η πρωτοβουλία του Βασίλη Κικίλια να προαναγγείλει από τηλεοπτικό παράθυρο το καθολικό lockdown σε όλη τη χώρα. Όπως άλλωστε επιβεβαίωσε και η εφημερίδα «Καθημερινή», «ο υπουργός Υγείας δεν είχε ενημερώσει κανέναν στο Μαξίμου, με τα κυβερνητικά στελέχη να τον βλέπουν από την τηλεόραση να παρακάμπτει για ένα τόσο σοβαρό θέμα τον πρωθυπουργό, ενώ είχε προηγηθεί ανακοίνωση πως στις 12 το μεσημέρι θα μιλήσει ο ίδιος ο Μητσοτάκης».
Στο μικροσκόπιο Σπυράκη - Κύρτσος
Στο μικροσκόπιο του πρωθυπουργικού επιτελείου τέθηκε και η «διευρυμένη αυτονομία» -όπως αναφέρει στην «Α» παράγοντας της Ν.Δ.- των Μαρίας Σπυράκη και Γιώργου Κύρτσου.
«Η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων για τη Θεσσαλονίκη ελπίζω να μην κοστίσει ζωές. Επιστήμονες από τη Θεσσαλονίκη είχαν έγκαιρα γνωστοποιήσει, με επιστημονικά ευρήματα, τον κίνδυνο. Τώρα τρέχουμε!» ήταν η αιχμηρή ανάρτηση της κυρίας Σπυράκη στις αρχές της εβδομάδας. Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. αναγκάστηκε ωστόσο να «κατεβάσει» το tweet της έπειτα, προφανώς, από σχετικό σήμα του Μαξίμου.
Σε παράλληλο χρόνο ο κ. Κύρτσος καταλόγιζε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις «κυβερνητικές και αυτοδιοικητικές ευθύνες» στο μπάχαλο της διαχείρισης της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η δυσαρέσκεια για τις κυβερνητικές παλινωδίες είναι διάχυτη στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., καθώς πολλά μέλη της γίνονται αποδέκτες των διαμαρτυριών των ψηφοφόρων για το ζοφερό οικονομικό τοπίο που κυοφορεί η δεύτερη φάση της καραντίνας.
Δυσαρέσκεια λοιμωξιολόγων
Σύμφωνα με πληροφορίες, και στους κόλπους των λοιμωξιολόγων επικρατεί έντονη δυσφορία λόγω της επιλογής της κυβέρνησης να «χρεώσει στην επιτροπή πολιτικές αποφάσεις». Ταυτόχρονα, το Μαξίμου αρνείται επίμονα να δημοσιεύσει τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμωξιολόγων σε αντιπαραβολή με τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού «ότι ακολουθεί πιστά τις εισηγήσεις των ειδικών».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να ελιχθεί σε σχετικό ερώτημα της «Α» στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, καθώς περιορίστηκε να δηλώσει πως «η επιτροπή καταλήγει τελικά σε μία απόφαση. Δεν σημαίνει ότι αυτή η απόφαση είναι πάντα ομόφωνη» ενώ δίπλα ο Σωτήρης Τσιόδρας τον παρακολουθούσε σιωπηλός. Αναμένεται η αντίδραση της κυβέρνησης στην πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει τροπολογία στη Βουλή για την υποχρεωτική δημοσιοποίηση των πρακτικών των συνεδριάσεων της επιτροπής...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.