- Ας προσπαθήσουμε να φανταστούμε την περίπτωση ενός πολίτη, που κάνει εισαγωγή με βαριά συμπτώματα, τον μεταφέρουν στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων και ο γιατρός που τον παρακολουθεί είναι... δερματολόγος!
Ας προσπαθήσουμε να φανταστούμε την περίπτωση ενός πολίτη που κάνει εισαγωγή σε ένα νοσοκομείο με βαριά συμπτώματα από Covid-19, τον μεταφέρουν στη μονάδα ειδικών λοιμώξεων, αλλά ο γιατρός που τον παρακολουθεί είναι δερματολόγος.
Για ένα τέτοιο σενάριο δεν χρειάζεται να διαθέτει κάποιος μεγάλη φαντασία, ειδικά αν ζει στον νομό Ιωαννίνων. Τον νομό που μόλις πριν από λίγες ημέρες μπήκε στα κόκκινα του επιδημιολογικού χάρτη και μόλις προχθές το υπουργείο Υγείας άρχισε, με τεράστια καθυστέρηση, να αναζητεί τρόπο να διαχειριστεί την έξαρση των κρουσμάτων στα δύο μεγάλα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, καταφεύγοντας τελικά σε ανορθόδοξες και επικίνδυνες πρακτικές. Και σίγουρα τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων δεν αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που αρνείται πεισματικά την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
Μόλις την Πέμπτη το μεσημέρι ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας βρέθηκε στα Ιωάννινα για να συντονίσει τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων με το Νοσοκομείο Χατζηκώστα, που είχαν βρεθεί σε οριακό σημείο πολύ πριν ο κ. Χαρδαλιάς βάλει τον νομό στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου) του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας.
Με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο να έχει ήδη γεμίσει με ασθενείς Covid-19 μετά τα μαζικά κρούσματα σε γηροκομείο και πτηνοτροφεία της περιοχής, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης επισκέφθηκαν επιτέλους τα Ιωάννινα, αλλά χωρίς ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, καθώς δεσμεύονταν από την άρνηση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού. Έτσι, λοιπόν, αρκέστηκαν σε μπαλώματα και επικοινωνιακές κορώνες για τη δήθεν ετοιμότητα του μηχανισμού να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου.
Πίσω, όμως, από τη βιτρίνα του επιτελικού σχεδίου της κυβέρνησης κρύβεται μια νοσοκομειακή μονάδα με γερασμένο και ελλιπές προσωπικό, που υποχρεώνεται να κλείσει κλινικές ώστε να λειτουργήσει εκ των ενόντων και τέταρτη μονάδα ειδικών λοιμώξεων, καθώς οι τρεις υπάρχουσες είναι ήδη πλήρεις, αλλά χωρίς επιπλέον γιατρούς και νοσηλευτές.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει εργαζόμενος του ΠΓΝΙ: «Το υπουργείο μας ζητάει να ανοίξουμε ακόμη μία ΜΕΛ με μόλις τέσσερα άτομα προσωπικό, ενώ για να λειτουργήσει με ασφάλεια μια μονάδα ειδικών λοιμώξεων είναι γνωστό πως χρειάζονται τουλάχιστον 20 άτομα».
Δερματολόγοι για ασθενείς με Covid-19
Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στο έτερο νοσοκομείο των Ιωαννίνων, το Χατζηκώστα, που υποχρεώνεται να καλύψει τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19 σε πτέρυγα που μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως πολυδύναμο κέντρο αντιμετώπισης αλκοολικών και κρίσης των χρηστών ναρκωτικών. «Χωρίς θαλάμους αρνητικής πίεσης, χωρίς τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές, αλλά κυρίως χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, μας καλούν να περιθάλψουμε αυτή την ειδική κατηγορία ασθενών» εξηγεί στην "Αυγή" γιατρός από το Νοσοκομείο Χατζηκώστα.
Οι γιατροί του νοσοκομείου, αντιδρώντας στην ανορθόδοξη πολιτική της κυβέρνησης, είναι διατεθειμένοι να κινηθούν ακόμη και νομικά κατά των υπευθύνων του υπουργείου Υγείας, αρνούμενοι να υπηρετήσουν μια επικίνδυνη πολιτική που υποχρεώνει γιατρούς εντελώς άσχετων ειδικοτήτων, όπως οι δερματολόγοι, γαστρεντερολόγοι και ενδοκρινολόγοι, να περιθάλψουν ασθενείς με Covid-19.
«Με μόλις οκτώ παθολόγους και χωρίς προσλήψεις των απαραίτητων πνευμονολόγων, μας καλούν να διαχειριστούμε μια κρίση που βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο» αποκαλύπτει γιατρός που, λόγω της απαγόρευσης που η διοίκηση έχει επιβάλει, δεν δημοσιεύουμε το όνομά του και περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την αδυναμία του νοσοκομείου να ανταποκριθεί στις ανάγκες και στις απαιτήσεις του υπουργείου.
Άφησαν ανεκμετάλλευτο τον χρόνο
Με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον» έφτασε στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων έγγραφο «στο και πέντε» από τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ για την άμεση δημιουργία νέων Μονάδων για ασθενείς Covid-19. Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι η «εντολή» για διάθεση των παθολογικών τμημάτων του Νοσοκομείου Χατζηκώστα, δυναμικότητας πενήντα κλινών, αποκλειστικά για την κάλυψη αναγκών νοσηλείας ασθενών με Covid-19.
Μάλιστα αυτό θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με τη λειτουργία τέταρτης μονάδας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Η συγκεκριμένη εντολή έρχεται υπό την πίεση των γεγονότων, δηλαδή υπό την πίεση που δημιούργησαν η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα και οι ανάγκες για νοσηλεία, και αποδεικνύει ότι τους προηγούμενους μήνες, ειδικά αυτούς του καλοκαιριού, δεν υπήρξε μέριμνα για την κατάλληλη προετοιμασία των νοσοκομείων, ενώ γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό αμφιβάλλουν για το αν όσα προτείνονται μπορούν και να εφαρμοστούν.
Κλείνουν ΤΟΜΥ και αγροτικά ιατρεία για να μπαλώσουν τα κενά
Την ίδια ώρα τα κενά σε ιατρικό προσωπικό καλούνται να καλύψουν παθολόγοι που μετακινούνται από διάφορες ΤΟΜΥ της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά και αγροτικοί γιατροί, που καλούνται να αφήσουν τις περιοχές όπου υπηρετούν για να προσφέρουν, με τη μικρή εμπειρία που διαθέτουν, τις υπηρεσίες τους στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα.
«Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα», εξηγεί γιατρός του νοσοκομείου, «είναι οι μόλις 8 ΜΕΘ για όλη την Ήπειρο και η παντελής έλλειψη εντατικολόγων για να τις λειτουργήσουν με ασφάλεια».
Το έγγραφο του διοικητή της 6ης ΥΠΕ που έφτασε στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων για την άμεση δημιουργία νέων Μονάδων για ασθενείς Covid, στο «και πέντε» του δεύτερου κύματος της πανδημίας στην πόλη |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.