- «Φοβάσαι;»
- Όχι. Είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρεις. Θα τα καταφέρουμε! Και τώρα. Και σε αυτό
Ο σύντομος διάλογος είναι αληθινός. Δεν θα είχε μεγάλη σημασία. Θέλω να πω θα μπορούσε να είναι ένας διάλογος μεταξύ δύο ανθρώπων για ένα οποιοδήποτε ζήτημα. Θα μπορούσε να είναι ένας διάλογος μεταξύ δύο συντρόφων σε σχέση με την πανδημία. Ή σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική σε σχέση με την πανδημία. Εκεί, βέβαια, σε αυτή την περίπτωση, η απάντηση στην ερώτηση θα ήταν θετική.
Πώς γίνεται να μη φοβάται κανείς όταν παρατηρείται διασπορά κορωνοϊού σε μία ογκολογική κλινική ενός πανεπιστημιακού νοσοκομείου; Πώς γίνεται να μη φοβάται κανείς όταν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ υπερβαίνουν την κοινή λογική; Πώς γίνεται να μη φοβάται κανείς όταν μία κυβέρνηση παίζει εγκληματικά με ανθρώπινες ζωές, ρημάζοντας ανθρώπους, εξουθενώνοντας σώματα, καταρρακώνοντας ψυχές…
Τη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, το βράδυ, παρουσιάστηκε το πρώτο θετικό κρούσμα σε καρκινοπαθή που νοσηλευόταν στην Ογκολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου (ΠΓΝ) Λάρισας. Τυχαία εντοπίστηκε. Ο άνθρωπος νοσηλευόταν στην κλινική, υποβαλλόταν σε θεραπείες και επρόκειτο να χειρουργηθεί. Πριν το χειρουργείο υποβλήθηκε σε τεστ και ήταν θετικός. Νοσηλευόταν σε μεγάλο, πεντάκλινο δωμάτιο της κλινικής. Από αυτό το δωμάτιο, την επόμενη μέρα προέκυψαν άλλα τρία θετικά κρούσματα. Ένα κρούσμα θετικό επίσης από δίκλινο δωμάτιο στο μέσον της κλινικής και τρεις θετικοί από πεντάκλινο δωμάτιο στην αρχή της κλινικής.
Γιατροί και νοσηλευτές κινήθηκαν με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Τεστ σε νοσηλευόμενους γινόταν μόνο όταν παρουσίαζαν κάποιο ύποπτο κρούσμα. Έναν υψηλό πυρετό, ας πούμε. Τεστ σε γιατρούς και νοσηλευτές δεν γίνονται. Τουλάχιστον δεν γίνονται με συχνότητα εβδομάδας. Σε συνδυασμό με την εξαντλητική εργασία σε συνθήκες «πολέμου», με την ελλιπή παροχή μέτρων προστασίας, είναι προφανές ότι κινδυνεύουν να μολυνθούν, όταν δεν κινδυνεύουν να εξαντληθούν και άρα να λιγοστέψει περισσότερο το ήδη λιγοστό προσωπικό των δημόσιων δομών υγείας.
Κάπως έτσι λοιπόν, προέκυψε μεγάλη διασπορά κορονοϊού στην ογκολογική κλινική. Καρκινοπαθείς δηλαδή που μπορεί να είχαν καλή ανταπόκριση στις θεραπείες, άνθρωποι που ζουν χρόνια με τον φόβο του θανάτου και παλεύουν με νύχια και με δόντια να του ξεφύγουν, συνοδοί που παλεύουν και οι ίδιοι από την πλευρά τους να στηρίξουν τον άνθρωπο που αγωνίζεται να ζήσει (και μιλάμε για αγώνα σκληρό), εισήχθησαν σε μία δημόσια ογκολογική κλινική για χίλιους λόγους και μολύνθηκαν εντός της ογκολογικής κλινικής.
Δύο ολόκληρες μέρες μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος και ενώ την επόμενη ημέρα προέκυψαν άλλοι επτά (7) θετικοί, πάντα νοσηλευόμενοι καρκινοπαθείς, ο ΕΟΔΥ δίνει εντολή να γίνουν rapid και μοριακά τεστ σε όλους τους νοσηλευόμενους, που είναι περίπου τριάντα (30). Την προηγούμενη ημέρα, το πρωί της Τρίτης δηλαδή, ο ΕΟΔΥ έδωσε οδηγία να υποβληθεί σε rapid τεστ όλο το προσωπικό της κλινικής, δηλαδή οι γιατροί και οι 10 (μόλις δέκα νοσηλεύτριες εργάζονται σε μία ζωτικής σημασίας κλινική) νοσηλεύτριες. Τα rapid βγαίνουν αρνητικά για το προσωπικό. Όλοι ξέρουν όμως ότι τα γρήγορα τεστ δεν είναι αξιόπιστα όταν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, ενώ είναι κατά 90% σίγουρα όταν το αποτέλεσμα είναι θετικό.
Από τα rapid στους ασθενείς προκύπτουν άλλες έξι (6) μολύνσεις. Και ενώ το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ (εδώ και η κοινή λογική) λέει ότι με θετικό rapid ένας τόσο ιδιαίτερος και ευαίσθητος ασθενής όπως ο ογκολογικός πρέπει να παραμείνει σε φυλασσόμενο χώρο, έως ότου βγει και το μοριακό και εφόσον είναι και αυτό θετικό, τότε να μεταφερθεί στη μονάδα covid, η μεταφορά έγινε με μόνο το αποτέλεσμα του γρήγορου τεστ. Δεν υπήρχε τέτοιος χώρος, βλέπεις. Όπου δηλαδή οι άνθρωποι θα μπορούσαν να παραμείνουν μέχρι να βγει το μοριακό. Έτσι πήγαν κατευθείαν στο λοιμωδών.
Από τα μοριακά των γιατρών και των νοσηλευτών, προέκυψαν τέσσερις (4) θετικές νοσηλεύτριες και δύο (2) θετικοί γιατροί συν άλλος ένας γιατρός από άλλη κλινική που συνέδραμε σε περιπτώσεις ογκολογικών ασθενών που χρήζουν παρακολούθησης και από άλλες ειδικότητες.
Ο απολογισμός; 14 ογκολογικοί ασθενείς προσβεβλημένοι με sars-cov2, 4 νοσηλεύτριες και τρεις γιατροί.
Επισκεπτήρια λόγω της πανδημίας απαγορεύονται στην ογκολογική κλινική. Απαγορεύονται γενικά σε όλες τις κλινικές. Συνοδοί επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις ασθενών που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και μόνο εφόσον λάβουν ειδική έγγραφη άδεια από την κλινική, η οποία (άδεια) εγκρίνεται από την διοίκηση του νοσοκομείου. Απαραίτητος όρος βέβαια να μην βγαίνουν από το νοσοκομείο οι συνοδοί. Δεν χρειάζεται φυσικά να πει κανείς ότι οι συνοδοί είναι πολλαπλά προσεκτικοί. Άλλωστε είναι 24 ώρες το 24ωρο στην φροντίδα των δικών τους ανθρώπων.
Στους συνοδούς ο ΕΟΔΥ δεν έκανε τεστ. Η οδηγία είναι ότι δεν γίνονται τεστ σε ασυμπτωματικούς. Έτσι πολλοί συνοδοί αποφάσισαν να κάνουν μόνοι τους το τεστ. Και βγήκε αρνητικό. Άρα, ούτε παράνομα επισκεπτήρια, ούτε «θρίλερ» με κορωνοϊό που διασπείρεται από συνοδούς στην ογκολογική.
Μόνο αγωνία και τρόμος. Αγωνία και τρόμος για τους ανθρώπους που χρειάζεται να παλέψουν άλλη μία ασθένεια η οποία επιβαρύνει την ήδη επιβαρυμένη υγεία τους και από την οποία δεν μολύνθηκαν ούτε από πάρτι νέων, ούτε επειδή ήταν απρόσεχτοι, ούτε επειδή δεν είχαν υψηλή αίσθηση ευθύνης, ατομικής και κοινωνικής. Αντιθέτως! Αγωνία για την υγεία των λιγοστών γιατρών που είναι στη φροντίδα ασθενών, των οποίων παρότι η ψυχολογία πρέπει να είναι καλή, καταρρακώνεται από τις ανεπάρκειες ενός συστήματος υγείας που συστηματικά οδηγείται στην διάλυση, ώστε όλα να εκχωρηθούν στους ιδιώτες. Παρά τον όγκο δουλειάς οι γιατροί βρίσκουν το χρόνο να ενημερώσουν τους συνοδούς και να τους εμψυχώσουν και να εμψυχώσουν και τους ασθενείς. Αλλά είναι τραγικά λίγοι. Όπως ακριβώς τα πρωτόκολλα και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.