11 Οκτ 2019

Ακόμη μια ανώδυνη σκιαμαχία με μια επιστολή στον αέρα από το δήμαρχό μας

Καθυστερημένα και βολικά "αντανακλαστικά" από τη μια, ευθυγράμμιση με την πνιγμένη στα νερά του Αιγαίου θεση της Ν.Δ. από την άλλη...


   Επιστολή, την οποία μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω, έστειλε σήμερα στην Κυβέρνηση ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, με την οποία εκφράζει την αντίθεσή του για το ενδεχόμενο, όπως αναφέρει, αξιοποίησης του Στρατοπέδου ΚΕΝ Άρτας (πρώην ΚΕΥΓ) σε κλειστό προαναχωρησιακό Κέντρο φιλοξενίας για μετανάστες και πρόσφυγες.
   Υπό νορμάλ συνθήκες, θα μπορούσαμε να συζητάμε για τους λόγους που επικαλείται ο δήμαρχος. Όμως, οι συνθήκες κάθε άλλο παρά νορμάλ είναι κι αυτό διότι, ήδη από προχθές, υπάρχει διάψευση από το Μαξίμου για τα διάφορα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, στα οποία αναφέρονταν και το στρατόπεδο στην Άρτα, ως ένα από τα στρατόπεδα ανά την Ελλάδα, που εξετάζονται για να μετατραπούν σε προαναχωρησιακά κέντρα υποδοχής προσφύγων.
   Συγκεκριμένα, όπως σημείωναν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές: «Με αφορμή δημοσιεύματα και ρεπορτάζ που έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες δύο ημέρες, σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλειστές δομές φιλοξενίας – προαναχωρησιακά κέντρα, σε διάφορα ενεργά ή μη στρατόπεδα της ενδοχώρας, οφείλουμε να διαψεύσουμε την εν λόγω είδηση, ως ανυπόστατη και πλήρως αναληθή. Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Υποδοχής εφαρμόζεται ήδη και όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν καμία σχέση με αυτό».
   Η κυβερνητική διάψευση δημοσιεύτηκε στα μέσα ενημέρωσης της Ηπείρου και σίγουρα υπέπεσε στην αντίληψη του δημάρχου. Επίσης, είναι βέβαιο ότι ο κ. δήμαρχος θα επικοινώνησε με την Αθήνα για να ενημερωθεί για το θέμα.
   Οπότε, με αυτά τα δεδομένα, τρία είναι τα τινά που μπορεί να συμβαίνουν:
   α) Ο δήμαρχος δεν πιστεύει την κυβερνητική διάψευση, υποπτεύεται ότι η κυβέρνηση ρίχνει στάχτη στα μάτια του κόσμου. ΑΔΥΝΑΤΟΝ, ως γνωστόν, δεν θα μπορούσε ποτέ να περάσει από το μυαλό αυτού του δημάρχου ότι μπορεί αυτή η κυβέρνηση, αυτής της Ν.Δ., αυτού του Μητσοτάκη, να λέει ασύστολα ψέματα για ένα τόσο σοβαρό θέμα.
   β) Στην επικοινωνία του με την Αθήνα πληροφορήθηκε αρμοδίως ότι η κυβερνητική διάψευση είναι μούφα και αποσκοπεί στο να διασκεδαστούν τυχόν ανησυχίες και να κερδηθεί χρόνος ώστε να αμβλυνθούν επικοινωνιακά οι όποιες αντιδράσεις. ΑΔΥΝΑΤΟΝ, ο δήμαρχος, κατά δήλωσή του, είναι ανεξάρτητος αυτοδιοικητικός, χωρίς καμιά κομματική εξάρτηση και θα τους ξεμπρόστιαζε τους ψεύτες. Δεν θα γινόταν συνένοχος στην εξαπάτηση του κόσμου.
   γ) Ο δήμαρχος αποφάσισε για ακόμη μια φορά να φανεί διεκδικητικός εκ του ασφαλούς. Αφού πρώτα έχει βεβαιωθεί ότι η διεκδίκησή του είναι εξασφαλισμένη, θα παλέψει με δράκους και ανεμόμυλους για να μπορέσει μετά να πει το "κατόπιν ενεργειών" του. ΠΙΘΑΝΟΝ!
   Δεν ξέρω πώς μου ήρθε στο μυαλό, αλλά τι θα λέγατε να σας διηγηθώ μια ιστορία, έτσι σαν παραμύθι. Ήταν, λοιπόν, μια φορά κι έναν καιρό, ένας δήμαρχος, που, το πρωί της Τρίτης 24 Οκτωβρίου 2017, στο ξενοδοχείο Du Lac, στα Γιάννενα, κατά τις εργασίες του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου, στη θεματική συνεδρίαση για την Παιδεία, πήρε τον λόγο και, απευθυνόμενος στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, του είπε χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι "Αν δεν γίνει Γεωπονική Σχολή στην Άρτα, θα μας βρείτε μπροστά σας!"
   Τι διεκδικητικός δήμαρχος είναι τούτος, σκέφτηκαν οι παρευρισκόμενοι, δεν χαρίζεται σε κανέναν, τα λέει έξω από τα δόντια...
   Όμως, το προηγούμενο απόγευμα, Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, πίνοντας καφέ ΚΑΙ με τον κ. Γαβρόγλου, στην καφετέρια του Du Lac, ο δήμαρχος της ιστορίας μας είχε ενημερωθεί ότι όχι μόνο η Γεωπονική αλλά 3 Ανώτατες Σχολές θα έχουν έδρα την Άρτα. Και ότι θα το ανακοίνωνε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, το επόμενο βράδυ στην ομιλία του, με την οποία θα έκλεινε το Συνέδριο;
   Ας μη σας απασχολώ, όμως, με ιστορίες. Ο δικός μας δήμαρχος αποκλείεται να έκανε κάτι τέτοιο, ποτέ δεν θα χτυπούσε το χέρι στο τραπέζι το επόμενο πρωινό, μόνο και μόνο για να βγάλει Δελτίο Τύπου για την αταλάντευτη αγωνιστική του "διεκδίκηση".
   Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι ότι, μετά από μερικούς μήνες, την 1η Αυγούστου 2018,  ο δικός μας δήμαρχος, ΔΕΝ χτύπησε το χέρι του στο γραφείο του βουλευτή Άρτας της Ν.Δ., όταν αυτή ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ την ίδρυση των Ανώτατων Σχολών στην Άρτα.
   Ίσως, τελικά, να μην είναι και τόσο ανεξάρτητος αυτοδιοικητικός, χωρίς καμιά κομματική εξάρτηση.
   Διότι, πώς αλλιώς να εξηγήσω την φράση του στη σημερινή επιστολή "...το πρόβλημα, εξαιτίας της μέχρι πρόσφατα τεχνικής και πολιτικής αντιμετώπισής του, κατέστη οριακό.". Προφανώς σκέφτηκε ο άνθρωπος, μιας και έστειλα μια επιστολή στον αέρα, δεν πετάω και το αντιΣΥΡΙΖΑ καρφί μου;
   Σοβαρά κ. δήμαρχε; Δεν έτυχε να ακούσεις πουθενά ότι έχει ανέβει στα κάγκελα όλη η Ελλάδα με το μπάχαλο που δημιούργησαν οι ομοϊδεάτες σου;
   5000 είχε η Μόρια αρχές Ιουλίου και η Ν.Δ. τους έφτασε 13.000. 5.000 αφίξεις είχε τη μέρα ο Μουζάλας και τα έβγαλε πέρα, ο Χρυσοχοϊδης με 500 τη μέρα τα 'κανε μαντάρα!
   Για τον Χρυσοχοΐδη μιλάω, για τον δικό σου Χρυσοχοΐδη, ο οποίος δήλωσε, μετά την αυτοψία του στις 15 Ιουλίου, ότι αναχωρεί «με την εντύπωση, τη θετική, που αποκόμισα από την πληρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται οι υπηρεσίες της χώρας το προσφυγικό πρόβλημα εδώ στο νησί».
   Εμ, κάπως έτσι έχουν τα πράγματα δήμαρχέ μου, καθυστερημένα και βολικά "αντανακλαστικά" από τη μιά, ευθυγράμμιση με τη θέση της Ν.Δ. από την άλλη. Την προ 7ης Ιουλίου θέση της Ν.Δ.,  εννοώ, αυτή που φιλοτέχνησαν και σερβίρισαν τα ΜΜΕ της, διότι μετά, άστα να πάνε, πνίγηκε στα νερά του Αιγαίου...

UPDATE (γραμμένο μία μέρα μετά το παραπάνω κείμενο):
   Σας τα 'λεγα για τον "μπαρουτοκαπνισμένο" δήμαρχό μας σε '"διεκδικήσεις' εκ του ασφαλούς, όταν ξέρει εκ των προτέρων ότι δεν υπάρχει ζήτημα και δεν με ακούγατε...
   Ανακοίνωση Χρ. Τσιρογιάννη:

«Μετά από την επικοινωνία που είχα με τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη, με διαβεβαίωσε και εγγράφως ότι δεν υπάρχει από πλευράς του Υπουργείου  πρόθεση δημιουργίας δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Στρατόπεδο του ΚΕΝ Άρτας.
Ευχαριστώ τα κυβερνητικά στελέχη για την αμεσότατη απάντηση και ευαισθησία τουςΕίναι προφανές ότι όταν υπάρχει η σωστή ενημέρωσηλαμβάνονται και οι σωστές αποφάσεις».
    Ότι, δηλαδή, ο δήμαρχος πρώτα τους έστειλε την ανοιχτή επιστολή και μετά επικοινώνησε μαζί τους. Και οι κυβερνητικοί, επειδή είναι τίγκα στην ευαισθησία, πήραν αμέσως τη σωστή απόφαση, επειδή αυτός τους έδωσε τη σωστή ενημέρωση, "κατόπιν ενεργειών του", βρε αδελφέ!
    Σας τα 'λεγα και δεν με ακούγατε...

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου και η επιστολή:


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστολή Δημάρχου Αρταίων, Χρ. Τσιρογιάννη, στην Κυβέρνηση:
«Όχι στην αξιοποίηση του Στρατοπέδου ΚΕΝ για φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών».


Την αντίθεσή του για το ενδεχόμενο αξιοποίησης του Στρατοπέδου ΚΕΝ Άρτας (πρώην ΚΕΥΓ) σε κλειστό προαναχωρησιακό Κέντρο φιλοξενίας για μετανάστες και πρόσφυγες, εξέφρασε με κατηγορηματικό τρόπο ο Δήμαρχος Αρταίων με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής και στον Ειδικό Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής.

Ο κ. Τσιρογιάννης απευθυνόμενος στον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη, και τον  Ειδικό Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής, κ. Μάνο Λογοθέτη, αναφέρει ξεκάθαρα τους λόγους για τους οποίους η εν δυνάμει αξιοποίηση του Στρατοπέδου θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θεωρητικά θα λύσει.

Οι λόγοι οι οποίοι επικαλείται ο Δήμαρχος Αρταίων, έχουν να κάνουν με την γεωγραφική θέση του Στρατοπέδου και φυσικά με το γεγονός ότι γειτνιάζει με πολλά σχολικά συγκροτήματα της πόλης μας.

Φυσικά, γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι η πολιτική που ασκήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα έφερε το θέμα των προσφύγων και των μεταναστών στην χώρα μας σε οριακό σημείο, ωστόσο η Άρτα – κατά τη γνώμη του Δημάρχου- δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στον ευρύτερο σχεδιασμό. Την πρωτοβουλία του αυτή, ο Χρήστος Τσιρογιάννης, την κοινοποίησε τόσο στα συναρμόδια Υπουργεία, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Υπουργείο Εθνικής Αμύνης όσο και στον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τους Βουλευτές του Νομού.


Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής


«Σύμφωνα με δημοσιεύματα που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, πληροφορούμαστε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αξιοποίησης του Στρατοπέδου ΚΕΝ Άρτας (πρώην ΚΕΥΓ) σε κλειστό προαναχωρησιακό Κέντρο φιλοξενίας για μετανάστες και πρόσφυγες.
Αντιλαμβανόμαστε ότι το πρόβλημα της πληθυσμιακής υπερσυγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών στους νησιωτικούς χώρους είναι πολυδιάστατο.
Κατανοούμε, επίσης, ότι το πρόβλημα εξαιτίας της μέχρι πρόσφατα τεχνικής και πολιτικής αντιμετώπισής του, κατέστη οριακό.
Ωστόσο, πρέπει για την καλύτερη ενημέρωσή σας και πριν τη λήψη κάποιας δεσμευτικής απόφασης, να σας παρουσιάσω τους λόγους για τους οποίους η εν δυνάμει αξιοποίηση του ΚΕΝ Άρτας θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, απ’ όσα θεωρητικά θα λύσει.
Και πιο συγκεκριμένα, σας παραθέτω τα εξής:
·        Το Στρατόπεδο είναι ενεργό με στρατεύσιμους και προσωπικό.
·        Βρίσκεται εντός του αστικού ιστού.
·        Βρίσκεται εντός του περιαστικού δάσους της Άρτας.
·        Ακριβώς δίπλα από το Στρατόπεδο βρίσκεται ΚΑΠΗ, Παιδική χαρά, υπαίθριο γυμναστήριο και η Εκκλησία των Ταξιαρχών.
·        Σε απόσταση μόλις 30 μέτρων  από το Στρατόπεδο βρίσκεται πλήθος σχολικών μονάδων:
-To 12ο Νηπιαγωγείο
-Το 1ο Νηπιαγωγείο
-Το 11ο Νηπιαγωγείο
-Το 8ο Νηπιαγωγείο
-Το 3ο Δημοτικό Σχολείο
-Το 5ο Δημοτικό Σχολείο
-Το 9ο Δημοτικό Σχολείο
-Το 6ο Δημοτικό Σχολείο
-Το 4ο Γυμνάσιο
-Το 4ο Λύκειο

Τα παραπάνω δεδομένα, αντιλαμβάνεστε και εσείς, ότι δεν αποτελούν εχέγγυα για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του εν δυνάμει Κέντρου. Το αντίθετο μάλιστα.
Παρακαλούμε, όπως συνεκτιμήσετε με τη δέουσα προσοχή και ευαισθησία τα παραπάνω δεδομένα και εξαιρέσετε το Στρατόπεδο ΚΕΝ Άρτας, (πρώην ΚΕΥΓ) από τον σχεδιασμό του θέματος προσφύγων και μεταναστών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.