7 Αυγ 2019

Η σιωπή του κ. Μητσοτάκη για τον... μουσικό της ΕΥΠ

- Το μοναδικό αναγνωρισμένο στην Ελλάδα πτυχίο από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Ην. Βασιλείου είναι... στον τομέα της μουσικής
- Τα προσόντα, που απαιτεί ο νόμος για τη θέση, είναι «ψιλά γράμματα» για την κυβέρνηση των... «αρίστων»
- Αλέξης Τσίπρας: Αποπέμψτε τον!


   Καμία ουσιαστική απάντηση δεν έδωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Ολομέλειας στα ερωτήματα του Αλέξη Τσίπρα –βάσει των αποκαλύψεων της «Εφ.Συν.» για την επιστημονική επάρκεια του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος. Τη σιωπή και το πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα επέλεξε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα ερωτήματα που του έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για την επιστημονική επάρκεια και τους πανεπιστημιακούς τίτλους του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος.
   Ειδικότερα και βασιζόμενος στις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» των τελευταίων ημερών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε τον πρωθυπουργό αν οι τίτλοι του κ. Κοντολέοντος είναι αναγνωρισμένοι από το ελληνικό κράτος, όπως ορίζει ο νόμος για τη θέση. «Το πτυχίο αυτό μάλλον δεν έχει αναγνωριστεί από το ΔΟΑΤΑΠ, πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ. Το μόνο πτυχίο που έχει αναγνωριστεί από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο είναι ένα πτυχίο μουσικής... Μήπως είναι μουσικός ο νέος διοικητής της ΕΥΠ;» αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.
   Η απάντηση του κ. Μητσοτάκη δεν περιλάμβανε καθόλου το όνομα «Κοντολέων», αντιθέτως απάντησε για... τον προηγούμενο διοικητή Γιάννη Ρουμπάτη και για τα όσα είχε πει γι’ αυτόν ο... Γιάνης Βαρουφάκης. Επί της ουσίας και απέναντι στο ερώτημα του κ. Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε τίποτα.
   Το τι σημαίνει η σιωπή σε αυτές τις περιπτώσεις το γνωρίζει πολύ καλά ο πρωθυπουργός όπως και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος όταν ξαναπήρε τον λόγο κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να αποπέμψει τον κ. Κοντολέοντα από τη θέση, όντας σίγουρος πλέον ότι το πρώην διευθυντικό στέλεχος της G4S δεν έχει τους απαιτούμενους αναγνωρισμένους τίτλους για τη θέση.
   Νωρίτερα, χθες το μεσημέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» αν το πτυχίο του νέου διοικητή της ΕΥΠ έχει αναγνωριστεί από το ελληνικό κράτος δήλωσε: «Αυτό που έχω να πω είναι ότι τα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας θα έπρεπε να μένουν εκτός μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και για την ουσία της υπόθεσης παραπέμπω στη χθεσινή ανακοίνωση όπου φαίνεται ότι όλο το επιτελείο που ασχολείται με τα θέματα εθνικής ασφάλειας έχει τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα για να επιτελέσει το καθήκον του».
  Το μοναδικό αναγνωρισμένο στην Ελλάδα πτυχίο από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Ην. Βασιλείου είναι... στον τομέα της μουσικής
   Τα όσα είπε ο κ. Πέτσας παρέπεμπαν στην ανακοίνωση του Μαξίμου το βράδυ της δευτέρας όταν ανακοινώθηκαν τα βιογραφικά των στελεχών που θα ασχοληθούν με τη στελέχωση της εθνικής ασφάλειας. Στο μέρος που αφορούσε τον κ. Κοντολέων η ανακοίνωση ανέφερε: «O Παναγιώτης Κοντολέων γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. To 1999 oλοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στη Διοίκηση (Management) στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το 2001 απέκτησε μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Επί σειρά ετών διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος σε εταιρείες υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ τα τελευταία επτά χρόνια κατείχε θέση προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου σε όμιλο εταιρειών, που συνολικά απασχολεί πάνω από 2.000 άτομα προσωπικό και έχει κύκλο εργασιών της τάξης των 50 εκατ. ευρώ. Μιλάει αγγλικά και έχει βασική γνώση γαλλικών».
   Αν μπει κανείς στην ιστοσελίδα του εν λόγω Πανεπιστημίου θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει πουθενά κατηγορία που να αναγράφεται ως σκέτο Management. Αυτό είναι το πρώτο λάθος της ανακοίνωσης. Το δεύτερο λάθος βρίσκεται στο σημείο που τον παρουσιάζει ως «διευθυντικό στέλεχος σε εταιρείες υπηρεσιών ασφαλείας», ενώ η πραγματικότητα λέει ότι ο κ. Κοντολέων σταδιοδρόμησε μόνο στην G4S.
   Το τρίτο λάθος της ανακοίνωσης είναι στο σημείο που αναφέρει ότι ο κ. Κοντολέων «μιλάει αγγλικά». Είναι γνωστό σε όλους πως, για όσους έχουν πανεπιστημιακό τίτλο εξωτερικού που είναι αναγνωρισμένος στην Ελλάδα, αυτός ταυτόχρονα ισούται με πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της χώρας απ’ όπου προέρχεται. Θα περίμενε δηλαδή κανείς από μια κυβέρνηση των αρίστων να προτάξει το γεγονός ότι ο κ. Κοντολέων μιλάει «άριστα» αγγλικά και όχι ότι απλώς «μιλάει» αγγλικά.
   Το ουσιαστικό πρόβλημα, όμως, με το κυβερνητικό αφήγημα βρίσκεται αλλού. Αν επισκεφτεί κάποιος την ιστοσελίδα του ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ), του οργανισμού δηλαδή που αναγνωρίζει ακαδημαϊκούς τίτλους του εξωτερικού στην Ελλάδα, θα διαπιστώσει ότι στη σχετική λίστα με τα Πανεπιστήμια της αλλοδαπής, υπάρχει μία και μοναδική καταχώριση που αφορά το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου (The Open University) και το αντικείμενό της δεν είναι το Management αλλά το Department Of Music. Αν μη τι άλλο, από τη Μουσική έως τη Διοίκηση υπάρχει μια απόσταση...
   Με βάση τα στοιχεία του ΔΟΑΤΑΠ που έρχονται στο φως, οφείλουμε να επαναλάβουμε το ερώτημα: Εχει ο νέος διοικητής της ΕΥΠ πανεπιστημιακό τίτλο αναγνωρισμένο στην Ελλάδα; Τον κατέθεσε ποτέ προκειμένου να πάρει τη σχετική έγκριση ή όχι;
   Αν ναι, τότε όντως δεν υπάρχει πρόβλημα στο κομμάτι των τίτλων του. Αν όχι, τίθεται τεράστιο ζήτημα καθώς, αφ’ ενός αυτό σημαίνει ότι ο κ. Κοντολέων δεν έχει τους απαιτούμενους τίτλους για τη θέση που προορίζεται -μια και ο νόμος για την πλήρωσή της είναι σαφής-, αφ’ ετέρου σημαίνει ότι η κυβέρνηση καλύπτει μια ουσιαστική παρατυπία, διαβεβαιώνοντας ότι ο κ. Κοντολέων έχει τα προσόντα, ενώ δεν τα έχει.
   Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος 3649/2008 «ΕΥΠ κι άλλες διατάξεις» είναι ξεκάθαρος ως προς τα προσόντα τού εκάστοτε διοικητή. Ειδικότερα, στο άρθρο 9, παράγραφος 3 του νόμου αναφέρεται: «Για τον διορισμό στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ απαιτείται η κατοχή τουλάχιστον πτυχίου Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής και διοικητική πείρα στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα». Στην αμέσως επόμενη παράγραφο του ίδιου νόμου αναφέρεται και κάτι άλλο που φαίνεται ότι επίσης παραβίασε η κυβέρνηση: «Τον διοικητή βοηθούν στο έργο του δύο υποδιοικητές», την ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε τρεις υποδιοικητές πριν από λίγες μέρες.
  Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
   Ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε χθες στο θέμα και ζητούσε εξηγήσεις. Ειδικότερα σε σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου αναφέρονταν μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι εξηγήσεις που έδωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με τον επικεφαλής της ΕΥΠ, Π. Κοντολέοντα, αποδεικνύονται τουλάχιστον ελλιπείς. Κι αυτό διότι, όπως αναδεικνύεται από νέο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν και κατά πόσο ο κ. Κοντολέων διαθέτει τα απαραίτητα τυπικά προσόντα που απαιτούνται για τη συγκεκριμένη θέση, όπως αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.