5 Φεβ 2019

Αλέξης Τσίπρας: Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα κλίμα ασφάλειας και συνεργασίας στο Αιγαίο - VIDEO

Ο διάλογός μας σημαντικός για το μέλλον των λαών μας και την ευρύτερη περιοχή


   Η συνάντηση, σήμερα το απόγευμα, πρώτη μέρα της επίσκεψης στην Τουρκία, του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κράτησε περισσότερο από δύο ώρες, ακολούθησαν οι κοινές δηλώσεις.
   Αύριο, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη και θα έχει συνάντηση υψηλού συμβολισμού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Χάλκη
   «Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα κλίμα ασφάλειας και συνεργασίας στο Αιγαίο προς όφελος και των δύο λαών» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε ότι στόχος είναι «να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να κάνουμε σταθερά βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
   Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο για την υποδοχή και την φιλοξενία καθώς και για τις ειλικρινείς συνομιλίες. «Ο διάλογος μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν ένας διάλογος ειλικρινής σημαντικός για το μέλλον των λαών μας και την ευρύτερη περιοχή».
   «Οι δυο χώρες μας συνεργάστηκαν στενά το 2015 – 2016 όταν ξέσπασε η προσφυγική κρίση. Συνεργαστήκαμε για αυτό το μείζον θέμα και οικοδομήσαμε μια στρατηγική ευρωτουρκική συμμαχία. Πραγματοποιήσαμε γύρους διερευνητικών συνομιλιών και να προωθήσουμε το διάλογο για την μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Προωθήσαμε τις συνομιλίες για το Κυπριακό και μιλήσαμε ακόμα και για θέματα ασφάλειας. Η Ελλάδα υπερασπίζεται την Δημοκρατία και την Ελευθερία. Είναι μια χώρα που καταδικάζει κάθε λογής πραξικοπήματα. Ήμουν ο πρώτος που σας τηλεφώνησα όταν συνέβη το πραξικόπημα για να σας εκφράσω την συμπαράσταση μου» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.



   Αργότερα όμως υπήρξαν αγκάθια στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως οι συχνές παραβιάσεις του εναέριου χώρου, οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί ή και οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατήθηκαν στην Τουρκία. Όμως δεν αποδεχθήκαμε ότι είναι το κισμέτ μας οι αντιπαραθέσεις. Και οι δύο μας «δεν δεχόμαστε τη λογική της αδράνειας και της συμμόρφωσης με την πεπατημένη. Επιδιώκουμε και αναζητούμε το διάλογο για να βρίσκουμε ειρηνικό τρόπο για την επίλυση των διαφωνιών μας».
   «Το Δεκέμβρη του 2017 επισκεφθήκατε την Ελλάδα με την ιδιότητα του Τούρκου προέδρου μετά από 65 χρόνια. Θεώρησα ότι ήταν πετυχημένη αυτή η συνάντηση επειδή μιλήσαμε με ειλικρίνεια. Όταν υπάρχουν διαφορές πρέπει να συζητάμε. Και εγώ έχω ένα μικρό ρεκόρ καθώς έχω επισκεφθεί 4 φορές την Τουρκία. Βασικός στόχος η αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης. Σε αυτό θα συνεισφέρουν οι συνομιλίες των υπουργών Άμυνας και των επιτελειών. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να συνεχίζουμε τις συνομιλίες και για τα πιο σοβαρά ζητήματα όπως την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο. Συζητήσαμε για το Κυπριακό και τη νέα προσπάθεια να γίνει η ομοσπονδιακή Κύπρος χώρα της Ε.Ε.»
   Στόχος μας είναι ο «σεβασμός του δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και υπάρχει η ανάγκη η ενέργεια να αποτελέσει πεδίο συνεργασίας. Να αναπτύξουμε τις εμπορικές μας σχέσεις. Συμφωνήσαμε σε ένα νέο επιχειρηματικό φόρουμ που θα αναδείξουν τις συνθήκες που υπάρχουν για συνεργασία. Να πραγματοποιηθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονίκης» ο Πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι είναι «πάγια η στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».
   «Στην ακανθώδη υπόθεση των 8 στρατιωτικών όπου η δικαιοσύνη έχει πάρει σαφείς αποφάσεις. Η Ελλάδα ως δημοκρατικό καθεστώς όμως οφείλει να σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος όρος του ελληνικού Συντάγματος".
  Η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας και όχι εμπόδιο στην περιοχή
   "Με τη δημιουργία αυτών των προϋποθέσεων, μπορούμε, πιστεύω, στη συνέχεια να έχουμε πρόοδο και να επαναλάβουμε και τις διερευνητικές συνομιλίες για τη διαφορά που έχουμε στο θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο", είπε ο Αλ. Τσίπρας.
   Ως προς το Κυπριακό τόνισε την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους, που θα καθιστά την επανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρο μια κανονική χώρα της περιοχής και της ΕΕ.
   Σημείωσε ότι σε αυτή τη νέα προσπάθεια οφείλουμε να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος και για αυτό κατέθεσε την άποψη ότι πρέπει να συμφωνήσουν στην πραγματοποίηση προπαρασκευαστικών συναντήσεων στο κρίσιμο θέμα της ασφάλειας στον οποίο εμπλέκεται η Ελλάδα και η Τουρκία.
   Τόνισε παράλληλα τη σημασία που έχει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη, η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας και όχι εμπόδιο στην περιοχή.
  Συμφωνήσαμε ότι το καλοκαίρι πρέπει να δουλέψουμε ώστε να είναι πραγματικότητα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης
   "Συμφωνήσαμε ότι το καλοκαίρι πρέπει να δουλέψουμε ώστε να είναι πραγματικότητα η ακτοπλοική σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης", είπε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι συμφωνήσαν να προχωρήσουν στη διοργάνωση νέου επιχειρηματικού φόρουμ που θα αναδείξει τις ευκαιρίες που ανοίγονται για συνεργασία, ιδίως τώρα που η Ελλάδα έχει εξέλθει από μια κρίση που την ταλαιπώρησε για πολλά χρόνια.
  Ρ. Τ. Ερντογάν: Επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις με την Ελλάδα σε κάθε πεδίο
   «Είχαμε μια μακρά συνάντηση, συζητήσαμε τις σχέσεις των χωρών μας και διεθνή θέματα. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα σε κάθε πεδίο» δήλωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
   Εκτίμησε μεταξύ άλλων ότι οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών είναι κατά πολύ χαμηλότερες του στόχου. «Είμαστε σε 3.5 εκ. Πιστεύουμε ότι όλα τα θέματα μπορούν να επιλυθούν με δίκαιο τρόπο. Υποστήριζα πάντα να γίνονται ειλικρινή βήματα. Να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Κάθε θέμα μπορούμε να συζητάμε με το φίλο μας. Οι μειονότητές μας είναι γερές γέφυρες. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να βελτιώσουμε την κατάσταση των ομογενών».
   «Να αξιοποιήσουμε τα μέγιστα και οι δύο πλευρές πριν ξεκινήσουν το διάλογο να δημιουργήσουν έναν οδικό χάρτη. Περιθάλπουμε τους πρόσφυγες αλλά θα πρέπει να προσέχουμε περισσότερο διότι έχουμε πολλούς θανάτους στο Αιγαίο. Η Τουρκία έχει τηρήσει όλες τις υποσχέσεις της στα προσφυγικά θέματα. Αντίθετα η Ε.Ε. δεν της έχει τηρήσει. Όπως όσα απορρέουν από τη Συνθήκη».
   «Μιλήσαμε και για θέματα τρομοκρατίας. Εμείς θα πρέπει ως σύμμαχοι να είμαστε αντιμέτωποι στην τρομοκρατία. Θα πρέπει να κάνουμε έναν οδικό χάρτη. Δεν θα πρέπει όσοι είναι φυγάδες να βρίσκουν καταφύγιο στα εδάφη της γείτονος. Αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στις 15 Ιουνίου θα πρέπει να τους σεβαστούμε και ανάλογα να φερθεί και η Ελλάδα. Θα κάνουμε ένα άνοιγμα στις θρησκευτικές μειονότητες. Πιστεύω ότι θα βρούμε κοινές λύσεις».
   Τέλος ο Πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα στη χώρα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.