12 Φεβ 2019

Συνταγματική αναθεώρηση και πολιτική πόλωση

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τη στρατηγική και τις θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης


   Η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση έρχεται από σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η στρατηγική της αντιπολίτευσης, η οποία έχει επιλέξει την κάθετη αντιπαράθεση και τη στρατηγική της έντασης απέναντι στην κυβέρνηση.
   Από τη συζήτηση που έχει γίνει στις επιτροπές προκύπτει συμφωνία για την αναθεώρηση επτά άρθρων, που αφορούν την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από τις εκλογές, την ποινική ευθύνη των υπουργών, τη βουλευτική ασυλία, την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των αποδήμων, τις Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής και την εκλογή των ανεξάρτητων αρχών.
   Ταυτόχρονα, πέρα από τα σημεία ξεκάθαρης πολιτικής διαφωνίας (απλή αναλογική, κοινοβουλευτικές θητείες κ.λπ.), η Ν.Δ. -που εξ αρχής έχει μιλήσει για «συριζοποίηση» του συντάγματος- έχει καταψηφίσει και προτάσεις που αφορούν τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, την προστασία από διακρίσεις με βάση την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την υποχρεωτικότητα του πολιτικού όρκου, το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, την καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, τον δημόσιο έλεγχο στα βασικά κοινωνικά αγαθά, τη στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων, τα δικαιώματα των ζώων, τα δημοψηφίσματα, τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, τη νησιωτικότητα και τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
   Θα έχουν λοιπόν πολύ ενδιαφέρον οι θέσεις των κομμάτων πάνω σε όλα αυτά τα ζητήματα. Αν ακουστούν. Διότι το μέγα πάθος της Ν.Δ. -και ιδίως της ακροδεξιάς της πτέρυγας- για εντάσεις και καταγγελίες σε όλα τα επίπεδα είναι εξαιρετικά πιθανόν να επηρεάσει το όλο κλίμα. Ενώ η Ν.Δ. κρατάει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπλοκάρει τα πάντα μέσα από διαδικαστικούς ελιγμούς ή και εκβιασμούς. Θα δούμε.
το Κύριο Άρθρο στη σημερινή ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.