15 Φεβ 2019

Κλείδωσε η συμφωνία για την προστασία πρώτης κατοικίας

- Εκατοντάδες χιλιάδες «κόκκινοι» δανειολήπτες γλιτώνουν από τον εφιάλτη του πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας
- Στη νέα ρύθμιση μπαίνουν και τα επαγγελματικά δάνεια με ενέχυρο-εγγύηση την πρώτη κατοικία


   Κυβέρνηση και εκπρόσωποι των συστημικών τραπεζών συμφώνησαν για την πρώτη κατοικία και το σχέδιο νόμου που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη/Σταθάκη από την 1η Μαρτίου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών με τους εκπροσώπους των ελληνικών συστημικών Τραπεζών, που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, επήλθε συμφωνία για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, που θα διαδεχθεί το άρθρο 9 του Νόμου 4346/2015.
   Όπως αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
   Σύμφωνα με πληροφορίες, η ένταξη στο νέο πλαίσιο εξαρτάται από την αντικειμενική αξία του ακινήτου, η οποία θα είναι στα 250.000 ευρώ, σε συνδυασμό με το υπόλοιπο του δανείου στα 130.000 ευρώ.
   Τα εισοδηματικά κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη είναι: 12.500 ευρώ για ένα άτομο, 21.000 ευρώ για το ζευγάρι και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
   Επίσης συμφωνήθηκε «κούρεμα» του υπολοίπου του δανείου όταν η αξία του υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου.
   Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι τα συγκεκριμένα κριτήρια διαμορφώνουν ένα πλαίσιο ένταξης που θα περιλαμβάνει το 90% των κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας.
   Στη νέα ρύθμιση μπαίνουν και τα επαγγελματικά δάνεια με ενέχυρο-εγγύηση την πρώτη κατοικία.
   Η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.