18 Σεπ 2018

"Βόμβες" από τον πραγματογνώμονα της Οικονομικής Εισαγγελίας για τα δάνεια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ - VIDEO

- «Η περίοδος 2009-2013 είναι η περίοδος που ξεσαλώνει το σύστημα. Καλπάζουν τα δάνεια»
- Το χρονικό του σκανδάλου
- Η ΤτΕ γνώριζε...


   Στοιχεία που «καίνε» τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προκύπτουν από την πραγματογνωμοσύνη που παραδόθηκε στους οικονομικούς εισαγγελείς αναφορικά με τα δάνεια που έχουν λάβει από τις τράπεζες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όφειλαν το 2016 το 96,2% των δανείων των κομμάτων με το κοινωνικό κόστος των «συναναστροφών» τους με τις τράπεζες να εκτιμάται στο 1 δισ. ευρώ!
   Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Τραπεζικής Οικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματογνώμονας της οικονομικής εισαγγελίας επί της υπόθεσης των «θαλασσοδανείων» των πολιτικών κομμάτων, Γεράσιμος Σαπουτζόγλου, διευκρίνισε πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όφειλαν το 2016 το 96,2% των δανείων των κομμάτων. «Το κοινωνικό κόστος τείνει να ξεπεράσει το 1 δις. ευρώ.», είπε ο καθηγητής Τραπεζικής Οικονομικής.
   Αναλυτικά, είπε ότι «στις 31/12/16 το ΠΑΣΟΚ χρωστούσε 199,7 εκατ. ευρώ ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί στο 45,4% των συνολικών οφειλών των κομμάτων στο τραπεζικό σύστημα. Την ίδια ημερομηνία η ΝΔ όφειλε 223,3 εκατ. , δηλαδή ποσοστό 50,8%. Κατά συνέπεια, τα δύο κόμματα που είχαν εισπράξει και τη μερίδα του λέοντος και από την κρατική επιχορήγηση αλλά κι από το τραπεζικό σύστημα εκφράζουν ένα ποσοστό 96,2%».
   Ο πραγματογνώμονας της οικονομικής εισαγγελίας ξεκαθάρισε επίσης ότι ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, εν αντιθέσει με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αποπληρώνουν κανονικά τα δάνεια τους, που είναι σαφώς πολύ μικρά σε σχέση με τα δυσθεώρητα ποσά που έχουν λάβει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. «Από τα στοιχεία που έχω συλλέξει κι έχει γραφτεί σαφώς και στα συμπεράσματα της πραγματογνωμοσύνης, το μεν ΚΚΕ στις 31/12/16 οφείλει 8,5 εκατ. ευρώ, με το δάνειο του να είναι πλήρως ενήμερο, καθώς επίσης κι ο ΣΥΡΙΖΑ την ίδια ημερομηνία οφείλει 8,2 εκατ. ευρώ, με την αποπληρωμή του δανείου του να γίνεται κανονικά επίσης», είπε συγκεκριμένα ο κ. Σαπουτσόγλου.



  Ενήμερη η ΤτΕ
   Ο κ. Σαπουτζόγλου δήλωσε επίσης κατηγορηματικά ότι για τα επισφαλή δάνεια που δίνονταν σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν ενήμερη τόσο η ΤτΕ όσο και το ΓΛΚ.
   «Ήταν σαφές ότι ήταν ενήμερη η ΤτΕ, όπως ήταν ενήμερο και το ΓΛΚ», είπε ο πραγματογνώμονας της εισαγγελικής έρευνας για τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων, «καθώς πέραν των στοιχείων που έχει η κεντρική τράπεζα από τον προϋπολογισμό για τις επιχορηγήσεις, υποχρεούται και κάθε τράπεζα να την ενημερώνει για την υποθήκευση των χρηματοδοτήσεων αυτών», όπως εξήγησε.
   Όσον αφορά το πώς δίνονταν τα δάνεια αυτά, είπε πως «υπήρχε μια αβελτηρία σχετικά με τις εποπτικές αρχές», καθώς όπως σημείωσε, κάθε πιστωτικό άνοιγμα θα έπρεπε να καταγράφεται σε δύο συγκεκριμένες κατηγορίες, οι οποίες όμως ήταν φτιαγμένες έτσι (με δύο πράξεις του διοικητή της ΤτΕ) ώστε άφηναν τις τράπεζες να θεωρούν κατά το δοκούν τι είναι τα κόμματα. «Έτσι, λόγω του κανονιστικού κενού οι τράπεζες θεωρούσαν τα κόμματα κράτος, και κάθε χορήγηση δανείου σε κόμματα θεωρείτο ότι συνοδευόταν από μία εγγύηση Δημοσίου. Δηλαδή θεωρούνταν αξιόπιστα και ο πιστωτικός κίνδυνος εθεωρείτο χαμηλός ως πολύ χαμηλός. Κατά συνέπεια δεν έπαιρναν ούτε προβλέψεις, πράγμα που είναι τραγικό, και κρίνονταν φερέγγυα», εξήγησε.
   Το σύστημα αυτό μάλιστα άλλαξε μόλις το 2014, με νέα πράξη του διοικητή της ΤτΕ.



  Το μεγάλο ξεσάλωμα
   «Η περίοδος 2009-2013 είναι η περίοδος που ξεσαλώνει το σύστημα. Καλπάζουν τα δάνεια», δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Σαπουτζόγλου, αναφερόμενος στην εποχή που επιβάλλονται τα πρώτα δυο μνημόνια στην ελληνική κοινωνία.
   Ο πραγματογνώμονας της έρευνας για τα «θαλασσοδάνεια» υπενθύμισε παράλληλα πως είναι το 2013 που ψηφίζεται η «μεταμεσονύχτια» τροπολογία για το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών, με την αιτιολογία ότι εκείνοι ενέκριναν δάνεια με εγγυήσεις… Δημοσίου κι αφού πρώτα από το 2012 είχαν ασκηθεί διώξεις βάσει του πορίσματος Καλούδη.
   Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι κριτήριο για τις τράπεζες υπήρξε και η πρόβλεψη για το ποσοστό εκλογικής επιτυχίας των δύο άλλοτε μεγάλων κομμάτων, λέγοντας πως υπήρξε περίπτωση που ενεχυριάστηκαν προβλεπόμενα έσοδα από την κρατική επιχορήγηση του… 2020!




* Σημειώνεται ότι για την κατάρτιση της πραγματογνωμοσύνης εξετάστηκε το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις χρηματοδοτήσεις των πολιτικών κομμάτων από το 2001 έως το 2014, το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας κι εποπτείας των τραπεζών, η έκθεση της ΤτΕ που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2012 κι εφόσον το θέμα είχε αναδειχθεί στη Βουλή, καθώς και τα στοιχεία για τους λογαριασμούς των κομμάτων που περισυνελέγησαν από τα ίδια τα τραπεζικά ιδρύματα αλλά και για τις εκτιμήσεις τους επί της επισφάλειας των δανείων.

  Το χρονικό
   Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δανείστηκαν πριν από την κρίση 220 εκατομμύρια και κατά τη διάρκεια της κρίσης ακόμη 210 εκατομμύρια, βάζοντας ως εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις.
   Στη συνέχεια, ψήφισαν στη Βουλή τροπολογία με την οποία απάλλασσαν τους τραπεζίτες από κάθε ευθύνη για τα θαλασσοδάνεια που τους έδωσαν.
   Ακολούθησε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, για το τρίγωνο της διαπλοκής κομμάτων - ΜΜΕ - τραπεζών. Το πόρισμα πήγε στους οικονομικούς εισαγγελείς.
   Προσφάτως, με αφορμή μια αγωγή της Πειραιώς, ομολογήθηκε δημόσια ότι το χρέος της Ν.Δ. δεν είναι βιώσιμο. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε κούρεμα εξοργίζοντας το σύμπαν. Τώρα τους καλούν οι οικονομικοί εισαγγελείς. Αντί να ενημερώσουν με διαφάνεια τους πολίτες για την οικονομική τους κατάσταση καταγγέλλουν πάλι πολιτικές διώξεις.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ζητάνε τώρα και τα ρέστα για τα θαλασσοδάνεια

- Το κύριο άρθρο της Αυγής: Με τη γίδα στην πλάτη

Δ. Παπαδημούλης: Η επαναφορά της δικαστικής έρευνας εκθέτει όσους το 2013 προσπάθησαν να θάψουν το σκάνδαλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.