16 Ιουλ 2018

Ως το τέλος Αυγούστου ο Νόμος για το νέο Πανεπιστήμιο της Ηπείρου

- Κανένας υπάλληλος δεν θα μετακινηθεί αν δεν το επιθυμεί ο ίδιος
- Φέτος η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων ήταν πολύ μεγαλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια


   Μέχρι το τέλος Αυγούστου αναμένεται να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ενοποίηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου, το οποίο τώρα βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου από τα Γιάννινα, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος των Πρυτάνεων, με σκοπό την ομαλή πορεία προς το νέο ενιαίο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Νωρίτερα, ο υπουργός συνάντησε τη σύγκλητο του ΤΕΙ, ενώ παρέστη και στη σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
   Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Υπουργού, αλλά και τις τοποθετήσεις της Υφυπουργού, Μερόπης Τζούφη και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιώργου Καψάλη, έχει βρεθεί «χρυσή τομή» στα θέματα της ομογενοποίησης του ακαδημαϊκού χώρου ή πιο απλά, στη συνένωση Πανεπιστημίου Ιωαννίνων-ΤΕΙ Ηπείρου.
   Τα δύο ιδρύματα είχαν από ένα κείμενο με αντιδιαμετρικές, σε κάποια σημεία, παρατηρήσεις στο νόμο. «Με το ΤΕΙ συμφωνήσαμε πλήρως» είπε ο κ. Γαβρόγλου και συνέχισε: «Η αίσθηση είναι ότι τα λύσαμε όλα, εκτός από ένα θέμα που μένει ανοιχτό σχετικά με την εισαγωγή των συναδέλφων διδασκόντων στα ΑΕΙ. Σε αυτό το ζήτημα, ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι οι καθηγητές πρώτης βαθμίδας του ΤΕΙ θα μπούνε σε προσωποπαγείς θέσεις και μετά θα κριθούν από τα τμήματα, ανάλογα με τα εκπαιδευτικά προγράμματα κ.λπ., όχι όμως με ανοιχτές διαδικασίες.
   Στην συνάντηση βρέθηκε η τομή για την μεταφορά του εκπαιδευτικού προσωπικού του ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιου ενώ ο Υπουργός επεσήμανε με έμφαση ότι κανένας υπάλληλος δεν θα μετακινηθεί αν δεν το επιθυμεί ο ίδιος.
   Ο Υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμπληρωθεί το Κέντρο Έρευνας με ένα ακόμη Ινστιτούτο, με κατεύθυνση την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίας, όπως έχει ζητήσει το ΤΕΙ και υπογράμμισε ότι το περιεχόμενο και ο αριθμός των ινστιτούτων είναι κυρίως θέμα που αποφασίζουν τα ίδια τα ιδρύματα.
   Ο κ. Γαβρόγλου, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υπογράμμισε ότι από το σύνολο των ζητημάτων που είχε θέσει η Σύγκλητος –δεκατέσσερα στον αριθμό- αντιμετωπίστηκαν σχεδόν όλα.
   Για το ζήτημα της διάσπασης της Φιλοσοφικής, ο κ. Γαβρόγλου συνέστησε στους υποψήφιους και υποψήφιες να επιλέξουν τμήμα χωρίς άγχος (σ.σ. λήγουν τη Δευτέρα οι προθεσμίες για τα μηχανογραφικά), γιατί θα έχουν την επιλογή, είτε να αποφοιτήσουν από το τμήμα ως έχει, είτε από το καινούργιο τμήμα. Τόνισε επίσης ότι το τμήμα Ψυχολογίας θα είναι στη σχολή Κοινωνικών Επιστημών και στη Φιλοσοφική θα μείνει το τμήμα Φιλοσοφίας, «ίσως και Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής» όπως είπε. Κοινώς, οι αντιδράσεις της κοσμητείας της σχολής δεν ήταν τόσο σθεναρές, όπως φαίνεται.
   Για το ζήτημα της Ειδικής Αγωγής είπε ότι μένει ανοιχτό, καθότι διατυπώθηκαν πολλές, επιστημονικής φύσης, ενστάσεις. «Θα το δούμε επιστημονικά ξανά και θα επανέλθουμε ψύχραιμα», τόνισε.
   Αναφερόμενος στις εργασίες της Συνόδου, ο Υπουργός τόνισε ότι αποτιμήθηκε ο Νόμος- πλαίσιο, με ιδιαίτερη έμφαση στις εκλογές για την ανάδειξη νέων πρυτανικών αρχών, τις μεταπτυχιακές σπουδές και το άσυλο. «Πέρυσι υπήρχε πολλή κριτική. Φέτος έχουν εγκριθεί ήδη 600 προγράμματα με προβλέψεις για ποσοστό φοιτητών χωρίς δίδακτρα. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λειτουργούν δωρεάν μεταπτυχιακά και το χαιρετίζουμε αυτό», είπε ο κ. Γαβρόγλου. Για το άσυλο, τόνισε ότι στόχος είναι να κινητοποιηθεί σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα, για ένα θέμα «χωρίς εύκολες λύσεις». Την ερχόμενη εβδομάδα θα ενημερωθούν για το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου οι σύγκλητοι, αλλά και οι πολιτικές νεολαίες.
   Επίσης, έγινε εκτενής συζήτηση για το μέλλον των ΑΕΙ, μέρος της οποίας ήταν οι συνέργειες με τα ΤΕΙ και τα διετή προγράμματα σπουδών.
   Η Υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζούφη μίλησε για μία εξαιρετικά πετυχημένη Σύνοδο συμπληρώνοντας ότι «πηγαίνουμε με συντεταγμένη πορεία στον ενιαίο χώρο ανώτατης εκπαίδευσης».
   Η κα Τζούφη ανέδειξε δύο ζητήματα. Πρώτον, ότι θα γίνει διυπουργική συνάντηση για την εργασιακή αποκατάσταση των συμβασιούχων, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες την ερχόμενη Τρίτη και θα διερευνηθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν. Δεύτερον, ότι έγινε συζήτηση για το δίκτυο πανεπιστημιακών μουσείων, επ’ αφορμή και των δύο εγκαινίων (Ιατρικής και Τυπογραφίας) στα Γιάννενα και τέλος, ότι ανοίγει το θέμα των παρεμβάσεων για ΑμεΑ στα πανεπιστήμια.
   Ο Πρύτανης Γιώργος Καψάλης, αφού έκανε την αποτίμηση της Συνόδου, αναφέρθηκε στην συνάντηση του Υπουργού με την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία οδήγησε σε «μία μεγάλη συμφωνία για το σύνολο των ζητημάτων που είχαν τεθεί τις προηγούμενες ημέρες».
   Ο κ. Καψάλης επεσήμανε ότι φέτος η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων ήταν πολύ μεγαλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια και ζήτησε να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.