5 Απρ 2018

Απόψε ανάβει η φωτιά στην Αγία Θεοδώρα Άρτας - Ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων

Link για τους απόδημους Αρτινούς και Αη Θοδωρίτες, για να δούνε live την αναβίωση του εθίμου


   Απόψε, Μ. Πέμπτη, στις 10 το βράδυ, αναβιώνει το Έθιμο της Φωτιάς, στον προαύλιο χώρο του Βυζαντινού Ναού Αγίας Θεοδώρας, από το Σύλλογο «Φίλοι Ι.Ν. Αγίας Θεοδώρας». Συμμετέχουν το Μουσικό Σχολείο Άρτας και η Φιλαρμονική του Συλλόγου «Σκουφάς».
   Το έθιμο χάνετε στα βάθη των αιώνων. Ενορίτες και παιδιά από την ενορία της Αγίας Θεοδώρας, ένα μήνα πριν την Μεγάλη Πέμπτη, πήγαιναν στις όχθες του Αράχθου και συγκέντρωναν κορμούς δέντρων που κατέβαζε το ποτάμι. Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τους έστηναν στην πλατεία της εκκλησιάς και το βράδυ, στο έκτο ευαγγέλιο, άναβαν τη φωτιά.
   Το έθιμο συμβολίζει τις φωτιές που άναψαν έξω από το κυβερνείο του Πόντιου Πιλάτου, αναμένοντας την απόφαση για την τύχη του Ιησού, ενώ ο Πέτρος τον απαρνούνταν 3 φορές.
   Η φωτιά είναι τόσο μεγάλη, που φαίνεται απέναντι, από τα χωριά Βλαχέρνα και Κορφοβούνι.
   Φέτος, ο Σύλλογος «Φίλοι Ι.Ν. Αγίας Θεοδώρας» έχουν ένα δώρο για τους απόδημους Αρτινούς και Αη Θοδωρίτες, που θα έχουν την ευκαιρία να δούνε ζωντανά την αναβίωση του εθίμου της φωτιάς, στο link: http://filoi-agiastheodoras.gr/live/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.