19 Ιαν 2018

Όλγα Γεροβασίλη: Θωρακίζουμε το κράτος ώστε να αποτρέψουμε την επανάληψη φαινομένων διαφθοράς και κακοδιοίκησης στο μέλλον

Έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα, όταν υπάρχει συνεκτικό σχέδιο, πολιτική βούληση και άνθρωποι ταγμένοι στον αγώνα κατά της διαφθοράς

   "Η συνεργασία του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης με την Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, αποδεικνύει ότι μπορούμε να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα, όταν υπάρχει συνεκτικό σχέδιο, πολιτική βούληση και άνθρωποι ταγμένοι στον αγώνα κατά της διαφθοράς", τόνισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο που διοργανώνει η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, με τη συνδρομή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και θέμα: «Εισαγγελικές παραγγελίες και Ελεγκτικά Σώματα. Ο Δημόσιος Έλεγχος και ο ρόλος του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στην καταπολέμηση της διαφθοράς».

Κυρίες και κύριοι, Αγαπητοί σύνεδροι,
Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ για να χαιρετίσω τις εργασίες του συνεδρίου που διοργανώνει η Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, για το Δημόσιο Έλεγχο και το ρόλο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στην καταπολέμηση της διαφθοράς.
Και είμαι βέβαιη πως στο τριήμερο αυτό οι τοποθετήσεις των συνέδρων θα συμβάλλουν εποικοδομητικά στη δημόσια συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το ζήτημα της διαφθοράς και των τρόπων καταπολέμησής της.
Πρόκειται για ένα ζήτημα που αναμφίβολα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης. Κι ένα ζήτημα πρώτης γραμμής στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την απαλλαγή της χώρας από την περιπέτεια της χρεοκοπίας και των μνημονίων. Γιατί, ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας προϋποθέτει την οριστική ρήξη με τους παράγοντες που οδήγησαν στην οικονομική και πολιτική χρεοκοπία.
Η επαναφορά στην κανονικότητα είναι κοινωνική επιταγή. Όχι κατ’ επίφαση, αλλά ως προγραμματική συνθήκη, για ένα κράτος του οποίου ύψιστη προτεραιότητα θα είναι η ισότητα των πολιτών απέναντι στον νόμο.
Οι νόμοι του κράτους πρέπει να έχουν ίδια ισχύ για όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικής, οικονομικής ή πολιτικής θέσης. Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε στα αυτονόητα. Όμως, η εμπειρία της χρεοκοπίας δείχνει πως  το φαινόμενο της διαφθοράς στη χώρα μας δεν αντιμετωπίστηκε πάντοτε όπως επιτάσσει η ισονομία διαχρονικά.
Δεν ήταν, τελικά, και τόσο αυτονόητο. Κάτι σάπιο υπήρχε στο βασίλειο της Δανιμαρκίας του Νότου. Αποδείχτηκε ότι κατά τις λεγόμενες «ημέρες της ευημερίας» ότι πολλά δεν ήταν αυτά που φαίνονταν. Δεν είχαν μπει γερές βάσεις στην οικονομία, δεν εκσυγχρονίστηκε το κράτος, δεν προστατεύτηκαν κοινωνικά κεκτημένα δεκαετιών.
Τις δε κρίσιμες ώρες, τις δραματικές ώρες, όταν η Ελλάδα βρέθηκε στο στόχαστρο αγορών και  υπερσυντηρητικών κύκλων, η ανάληψη ευθυνών κρύφτηκε πίσω από μοτίβα κοινωνικού αυτοματισμού και συλλογικής ευθύνης.
Κι αυτό νομίζω πως είναι καθοριστικό να το πούμε με καθαρά λόγια, αν θέλουμε να προχωρήσουμε όχι ένα αλλά πολλά βήματα μπροστά, σε ένα καθεστώς διαφάνειας και περιεκτικής δημοκρατίας.
Κυρίες και κύριοι,
Θέλουμε να αλλάξουμε το κράτος και θέλουμε να απαλλαγούμε οριστικά από τα νοσηρά φαινόμενα της κακοδιοίκησης και της διαπλοκής, που το κατέστησαν παράγοντα αδικίας για τους πολλούς και μέσο ευκαιρίας για τους λίγους.
Και προς αυτήν την κατεύθυνση υλοποιούμε ένα συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα, δικής μας ιδιοκτησίας, που καθιστούν το κράτος μας «κράτος δικαίου».
Σε αυτήν την προσπάθεια κατηγορηθήκαμε μάλιστα ότι παρεμβαίνουμε στη Δικαιοσύνη. Εμείς δεν παρεμβαίνουμε. Εργαλεία δίνουμε. Δικαίωμα στην κρίση έχει κάθε έλληνας πολίτης.
Και δεν διακατεχόμαστε από ηθική έπαρση. Όμως, καταλαβαίνουμε πόσο κρίσιμο είναι να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου στη χώρα. Ιδιαίτερα στη δημόσια διοίκηση υλοποιούμε ένα ευρύ πλαίσιο μεταρρυθμίσεων.
Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται μεταξύ άλλων η ενίσχυση της διαφάνειας και λογοδοσίας της διοικητική δράσης και η καταπολέμηση της διαφθοράς. Γιατί, επείγει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στο κράτος και τους πολίτες. Άλλο ένα αυτονόητο. Που, όμως, σήμερα είμαστε κάτι παραπάνω από αισιόδοξοι ότι δεν μένει στα λόγια.
Στην πράξη δίνουμε ουσιαστικές απαντήσεις, μέσα από δράσεις που εξορθολογίζουν και αναβαθμίζουν τον τρόπο λειτουργίας των διοικητικών υπηρεσιών. Αλλά, και μέσα από την ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών, όπως ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, και το Συντονιστικό Όργανο Επιθεώρησης και Ελέγχου.
Κυρίως, όμως, έχουμε προωθήσει τον συντονισμό όλων των ελεγκτικών μηχανισμών, σωμάτων και υπηρεσιών, ώστε να αλληλεπιδρούν και να αλληλοϋποστηρίζονται σε επίπεδο τεχνογνωσίας, παρέχοντας πλήρη και διαρκή πολιτική στήριξη.
Η συνεργασία του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης με την Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, αποδεικνύει ότι μπορούμε να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα, όταν υπάρχει συνεκτικό σχέδιο, πολιτική βούληση και άνθρωποι ταγμένοι στον αγώνα κατά της διαφθοράς.
Αλλά, αυτό που είναι το μεγάλο μας κέρδος είναι ότι αλλάζει η διοικητική κουλτούρα στη χώρα μας, η αναβάθμιση των διοικητικών λειτουργιών συνοδεύεται από την αποδοχή ενός νέου παραδείγματος διοικητικής λειτουργίας.
Είναι αυτό που, τελικά, θα θωρακίσει το κράτος, προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη φαινομένων διαφθοράς και κακοδιοίκησης στο μέλλον.
Συνεκτικός και ολιστικός σχεδιασμός, εξορθολογισμός των λειτουργιών, ενίσχυση δομών και ανθρώπινου δυναμικού, προσανατολισμός στα αποτελέσματα, έλεγχος, απόδοση δικαιοσύνης.
Δίνουμε αυτή τη μεγάλη μάχη ώστε στο εγγύς και απώτερο μέλλον όλα αυτά να έχουν καταστεί αυτονόητα. Και γνωρίζουμε πως σε αυτήν τη μάχη είμαστε μαζί.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.