6 Σεπ 2017

Φέρνει χρήματα στο Δημόσιο η Εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία

- Ένα μήνα πριν τις εκλογές του 2015 η "περίεργη" απόφαση Βορίδη
- Η σημερινή κυβέρνηση διαμόρφωσε την τιμή αποζημίωσης στα 150 ευρώ, δηλαδή 10 φορές λιγότερο, από τα 1500 ευρώ, που όριζε η απόφαση Βορίδη
- 550 ιατρικές πράξεις στο ιατρείο Σαλμά


   Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή χρημάτων προς το Δημόσιο, μετά την ανάκληση, από το υπουργείο Υγείας, της υπουργικής απόφασης Βορίδη, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης, κατά την χθεσινή συνεδρίαση, που είχε ως βασικό θέμα τη δικογραφία που αφορά τις υπερκοστολογημένες διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις Σαλμά-Βορίδη.
   Στο μικροσκόπιο της επιτροπής βρέθηκε η απόφαση που εκδόθηκε στις 22 Δεκεμβρίου του '14, από τον τότε υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Λεωνίδα Γρηγοράκο, με την οποία καθόριζε την τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ, για την ιατρική πράξη της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, στα 1.500 ευρώ, με αποτέλεσμα να επωφεληθεί το ιατρείο του κου Σαλμά, που έκανε 550 συγκεκριμένες πράξεις και να ζημιωθεί ο οργανισμός κατά περίπου 800.000 ευρώ.
   Η σημερινή κυβέρνηση, τον Μάρτιο του 2016, διαμόρφωσε την τιμή αποζημίωσης στα 150 ευρώ, δηλαδή 10 φορές λιγότερο, απ' όσο όριζε η απόφαση του πρώην υπουργού Υγείας.
   Η επιτροπή θα εξετάσει την ευθύνη για την υπερτιμολόγηση της εξέτασης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά, ο οποίος αποδεικνύεται ως ο μοναδικός ωφελημένος από τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς το διαγνωστικό κέντρο που διατηρεί, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, έχει πραγματοποιήσει 550 συνολικά ιατρικές πράξεις, που τιμολογήθηκαν παρανόμως, με βάση τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια, τα οποία ισχύουν στα δημόσια νοσοκομεία και όχι στα ιδιωτικά ιατρεία.
   Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας χαρακτήρισε την απόφαση ως «δώρο των δυο πρώην υπουργών Υγείας προς την οικογένεια Σαλμά και το ιδιωτικό της ιατρείο, καταγγέλλοντας κόλπο μεταφοράς δαπανών που επέφερε ζημία στον ΕΟΠΥΥ ύψους 850.000 ευρώ. Οι υπεύθυνοι θα πάνε για βλάβη του ελληνικού δημοσίου» είπε χαρακτηριστικά.
   Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπάθησαν να πουν ότι ευθύνονται οι υπουργοί Υγείας που ανέδειξαν το θέμα, ζητώντας να αποδοθεί ευθύνη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας, που δεν σταμάτησε «βιαίως» το νόμο που ψήφισαν ο Βορίδης και ο Γρηγοράκος το 2014.
   Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, ενημέρωσε για έγγραφο που ήλθε από το υπουργείο Υγείας, με το οποίο, όπως είπε, έχει επέλθει μια σημαντική νομοθετική αλλαγή, καθώς ανοίγει το δρόμο για το Δημόσιο να αναζητήσει το κόστος της ζημίας.
   Ο κος Μπαλωμενάκης αναφέρθηκε στην ανάκληση της απόφασης της 22-12-2014 του υπουργού Υγείας, με την οποία αποδέχτηκε την αριθ. 10 απόφαση της Ολομέλειας του ΚΕ.Σ.Υ. και είχε ορίσει ότι «ως προς την κοστολόγηση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης ισχύει ό,τι στα Κ.Ε.Ν.(Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια) των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων». Η ανάκληση, όπως ενημέρωσε, έγινε στις 31-8-2017, με υπουργική απόφαση του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, των κ.κ. Ξανθού και Πολάκη και η οποία συνυπογράφεται από τους υφυπουργό Εργασίας, κ. Πετρόπουλο, και αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Χουλιαράκη».
   Επίσης, ο πρόεδρος της επιτροπής σημείωσε ότι «στην υπουργική απόφαση περί ανακλήσεως της ισχύος της απόφασης του 2014 σημειώνεται ότι η αναδρομική ανάκληση της επίμαχης απόφασης υπαγορεύεται από λόγους ασφάλειας δικαίου και δημοσίου συμφέροντος, επειδή εκδόθηκε αναρμοδίως και επειδή δεν είχε δημοσιευτεί».
   Ο κ. Μπαλωμενάκης εξήγησε πως, ανατρέχοντας στη διάταξη του άρθρου 70 παράγραφος 1 Ν. 3918/2011, διαπιστώνεται ότι απαιτείται Κοινή Υπουργική Απόφαση υπουργών Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών.
   «Συνεπώς από το χρόνο εκδόσεώς της θεωρείται, κατά τα παγίως, ως μηδέποτε ισχύσασα» ανέφερε, επισημαίνοντας τη δυνατότητα έγερσης αστικής αγωγής για την επιστροφή ως αχρεωστήτως καταβληθέντων όσων ποσών έχει εισπράξει ο οποιοσδήποτε έκανε χρήση αυτής της απόφασης».
   Η επιτροπή, λόγω του όγκου των υποθέσεων που έχει αναλάβει να διερευνήσει, εντατικοποιεί τις εργασίες της, συνεδριάζοντας δυο φορές την εβδομάδα. Την επόμενη εβδομάδα 13 και 14 Σεπτεμβρίου, θα εξεταστούν οι Τάκης Γεωργακόπουλος (υποδιοικητής ΕΟΠΥΥ) και Μάριος Σαλμάς.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.