2 Σεπ 2017

Ρεκόρ 9ετίας σημείωσε η ανάπτυξη του ελληνικού μεταποιητικού τομέα

Η πρόσφατη αύξηση των θέσεων εργασίας ήταν η σημαντικότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο των 17μισι ετών

   Ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, με βάση τις οριακές αυξήσεις κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων μηνών, επιταχύνθηκε καταγράφοντας υψηλό εννέα ετών τον Αύγουστο.
   Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της IHS Markit (διεθνής εταιρεία οικονομικών πληροφοριών), την τελευταία βελτίωση υπογράμμισαν οι αυξήσεις των νέων παραγγελιών, τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από τους πελάτες του εξωτερικού.
   Στηριζόμενες στην αύξηση της ζήτησης, οι εταιρείες προσέλαβαν πρόσθετο προσωπικό στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2000, καθώς η αύξηση της αγοραστικής δραστηριότητας επιταχύνθηκε σε υψηλό εννέα ετών. Με τη σειρά του, το ενισχυμένο λειτουργικό εργατικό δυναμικό συνέβαλε στη δεύτερη εντονότερη αύξηση της παραγωγής που έχει καταγραφεί σε διάστημα 40 μηνών.
   Η ανάπτυξη του Αυγούστου υπογραμμίστηκε από τον εποχικά προσαρμοσμένο Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) –έναν σύνθετο δείκτη που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας–, ο οποίος κατέγραψε τιμή πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων. Κλείνοντας στις 52,2 μονάδες τον Αύγουστο, τιμή υψηλότερη από τις 50,5 μονάδες του Ιουλίου, η πρόσφατη μέτρηση υπέδειξε την τρίτη συνεχή βελτίωση των συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα και την εντονότερη από τον Αύγουστο του 2008.
   Η πρόσφατη ανάπτυξη του ελληνικού μεταποιητικού τομέα ήταν αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης των νέων εργασιών, της εντονότερης που έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 2014. Επιπρόσθετα, ευρεία ήταν η αύξηση της ζήτησης των πελατών, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν επίσης τον Αύγουστο, για πρώτη φορά σε διάστημα 12 μηνών.
   Ανταποκρινόμενες στην αύξηση της ζήτησης, οι εταιρείες προσέλαβαν επιπρόσθετους εργαζομένους κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, επεκτείνοντας, με αυτόν τον τρόπο, την τρέχουσα περίοδο αύξησης της απασχόλησης σε τέσσερις μήνες. Επιπλέον, η πρόσφατη αύξηση των θέσεων εργασίας ήταν η σημαντικότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο των 17μισι ετών. Το ενισχυμένο λειτουργικό εργατικό δυναμικό συνέβαλε σε περαιτέρω μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών, μολονότι σε μικρότερο βαθμό από τον μέσο όρο που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας.
   Οι συνθήκες εντονότερης ζήτησης οδήγησαν επίσης σε δεύτερη συνεχή αύξηση της αγοραστικής δραστηριότητας. Επιπλέον, ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε σε υψηλό εννέα ετών. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν ήταν επαρκές ώστε να εμποδίσει την περαιτέρω μείωση αποθεμάτων προμηθειών.
   Η μεγαλύτερη ζήτηση των πελατών, σε συνδυασμό με τον αυξημένο αριθμό εργαζομένων και την αύξηση αγορών προμηθειών, συνέβαλε στην τρίτη συνεχή αύξηση της παραγωγής, και τη δεύτερη εντονότερη αύξηση που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2014. Παρόλ’ αυτά, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν, καθώς πραγματοποιήθηκαν οι παραδόσεις στους πελάτες ενώ οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν για ενδέκατο συνεχή μήνα, μολονότι σε μικρό βαθμό.
   Η αύξηση των τιμών εισροών παρέμεινε σταθερή, παρότι εξασθένησε από τον Ιούλιο. Αντιθέτως, άνοδο κατέγραψαν οι μέσες τιμές πώλησης, καθώς η μεγαλύτερη ζήτηση αύξησε την τιμολογιακή ισχύ των κατασκευαστών. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων ήταν χαμηλός.
   Τέλος, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη περιορίστηκε σε σύγκριση με τον Ιούλιο, παρέμεινε ωστόσο η θετικότερη που έχει καταγραφεί από την αρχή συλλογής στοιχείων τον Ιούλιο του 2012.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.