14 Μαΐ 2017

Υπογράφηκαν επενδυτικές συμφωνίες - μαμούθ μεταξύ Κίνας και Ελλάδας

Ενίσχυση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, μέσω των κινεζικών επενδύσεων

   Η ελληνική κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο, η παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, στο πλαίσιο του διεθνούς Φόρουμ «Μία ζώνη - Ένας δρόμος», να μετασχηματίσει το κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα σε συγκεκριμενοποίηση όσο γίνεται περισσότερων επενδυτικών πρωτοβουλιών επωφελών για τη χώρα μας. Και, όπως αποδείχθηκε, ο στόχος επιτεύχθηκε.
   Από την κινεζική πλευρά, δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που απηύθυνε ομιλία στο Φόρουμ.
   Προχθές, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού State Grid, με τα ενεργειακά να καταλαμβάνουν σημαντικό κομμάτι στην ατζέντα της συνάντησης.
   Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι δυνατότητες για την πορεία του ΑΔΜΗΕ. Υπενθυμίζεται πως η κινεζική εταιρεία συνιστά από τον Δεκέμβριο του 2016 στρατηγικό επενδυτή του ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα στελέχη της κινεζικής εταιρείας- που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας στον κόσμο- συζήτησαν, κατά τη συνάντηση τους με τον πρωθυπουργό, μια σειρά από επενδυτικά σχέδια, για τα οποία η κινεζική εταιρεία εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον, ειδικά στους τομείς, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των δικτύων αλλά έδειξαν ενδιαφέρον και για τον τομέα διασύνδεσης των νησιών.
   Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές στη συνάντηση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο project EuroAsia Interconnector που αφορά στο υποθαλάσσιο καλώδιο που θα ενώνει ενεργειακά την Κρήτη, την Κύπρο και το Ισραήλ. Λόγω της συμμετοχής της State Grid στον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έχει σημαντικό ρόλο στο έργο, ο κινεζικός κολοσσός εξετάζει τρόπους ώστε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί ένα σπουδαίο έργο, όπως το χαρακτηρίζει η κινεζική πλευρά, που θα αφορά σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιαανατολικής Μεσογείου.


   Ακολούθησε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την πανίσχυρη κινεζική κρατική επιτροπή NDRC, η οποία αφορά κυρίως τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τις υποδομές, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και την ψηφιακή πολιτική. Συζητήθηκαν επίσης, οι εξαγωγές αγροτοδιατροφικών προϊόντων της Ελλάδας στην Κίνα, η συνεργασία σε ναυτιλία και ναυπηγοεπισκευές, αλλά και οι κινεζικές επενδύσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο (κυρίως στη συντήρησή του). Μεγάλη σημασία δόθηκε στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα, Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, από το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα, είχε χαρακτηρίσει εφικτό τον στόχο για δεκαπλασιασμό των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα σε 1,5 εκατ.
   Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με εκπροσώπους της Bank of China για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και της AIIB (Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων), η οποία, όπως όλα δείχνουν, τις επόμενες μέρες θα εγκρίνει τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μετοχικό της κεφάλαιο. Έγιναν ακόμα οι απαραίτητες συζητήσεις και παρουσιάσεις του ελληνικού οικονομικού πλάνου, ώστε κινεζικά κεφάλαια να συμμετάσχουν στην επικείμενη έξοδο της Ελλάδας στην αγορά κρατικών ομολόγων.


    Σε επίπεδο συμφωνιών με ελληνικές ιδιωτικές επιχειρήσεις, υπογράφτηκε, ήδη, μνημόνιο συνεργασίας και ανάπτυξης στον τομέα της πράσινης ενέργειας και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση μονάδων παραγωγής στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες μεταξύ του ομίλου Κοπελούζου και της κινεζικής κρατικής εταιρείας Shenhua Group Corporation Limited, με συνολικό εκτιμώμενο ύψος των επενδύσεων 3 δισ.. Η Shenhua είναι, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η μεγαλύτερη παραγωγός άνθρακα στον κόσμο και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα, τόσο από συμβατικές όσο και καθαρές πηγές ενέργειας.
   Υπογράφηκε επίσης, συμφωνία-μαμούθ μεταξύ της ελληνικής Forthnet και της κινεζικής εταιρείας επικοινωνιακού εξοπλισμού ZTE με τις Shanghai Gongbao Business Consulting Co. Ltd και KaiXinRong Group Co. Ltd, για την από κοινού δραστηριοποίηση στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών στην Ελλάδα. Πρόκειται για επένδυση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Fοrthnet, Πάνος Παπαδόπουλος. «Πρόκειται για μια τεράστια συμφωνία η οποία θα φέρει τις τηλεπικοινωνίες της Ελλάδας στον 21ο αιώνα»,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.