7 Μαρ 2016

Tο καλύτερο εμφιαλωμένο νερό, ανάμεσα σε 700 απ' όλο στον κόσμο, είναι ελληνικό! - VIDEO

Αναβλύζει από τις πηγές της Γκούρας των Αγράφων και εμφιαλώνεται στην Καρδίτσα


   Το καλύτερο εμφιαλωμένο νερό στον κόσμο είναι ελληνικό και αναβλύζει από πηγές που βρίσκονται σε υψόμετρο 1.100 μέτρων στα Άγραφα. Πρόκειται για το νερό Θεόνη που εμφιαλώνεται στην Καρδίτσα κι από εκεί ταξιδεύει τη φήμη του σε ολόκληρο τον κόσμο.
   Τo περασμένο Σάββατο στο Berkeley Springs της Δυτικής Βιρτζίνια, 700 νερά από όλο τον πλανήτη διαγωνίστηκαν στο 26ο ετήσιο Berkeley Springs International Water Tasting. Πρόκειται για την πιο σημαντική διεθνή συνάντηση Γευσιγνωσίας Νερού, που συγκεντρώνει την ελίτ του νερού στον πλανήτη και βραβεύει τα κορυφαία εξ αυτών.


   Δέκα αυστηροί κριτές, μετά από ώρες δοκιμών επέλεξαν τα καλύτερα νερά από 18 κράτη στον πλανήτη. Έψαξαν την γεύση, την οσμή, την εμφάνιση αλλά και την αίσθηση στο στόμα.



   Το νερό Θεόνη είναι πηγαίο νερό, από τις αναβλύζουσες πηγές της Γκούρας των Αγράφων, σε υψόμετρο πάνω από χίλια μέτρα. Οι πηγές αυτές βρίσκονται μέσα στο δάσος «Βατσουνιάς» στο Δήμο Μουζακίου του Νομού Καρδίτσας. Οι πηγές στη περιοχή αυτή αποτελούν τμήματα της λεκάνης απορροής του Πηνειού Ποταμού.
   Οι τοπογραφικές συνθήκες που καθορίζουν το ανάγλυφο της περιοχής διαμορφώθηκαν με την πάροδο των γεωλογικών ετών μέσω της δράσης ενδογενών (μετακινήσεις των λιθοσφαιρικών πλακών) και εξωγενών (κυρίως η επίδραση ατμοσφαιρικών παραγόντων) δυνάμεων. Βασικά στοιχεία που περιγράφουν το ανάγλυφο είναι οι υψομετρικές μεταβολές, η κλίση του εδάφους και οι πτυχώσεις.
   Η περιοχή των πηγών του νερού Θεόνη εντοπίζεται στις δυτικές παρυφές του Ιτάμου όρους και τις νότιες παρυφές του όρους Κόζιακα που απαρτίζουν και τη κορυφογραμμή των Αγράφων. Οι φυσικές (με αρτεσιανό νερό) πηγές της Γκούρας τροφοδοτούν επίσης με 900 μ3 ανά 24ωρο πόσιμο νερό τους κατοίκους της Βατσουνιάς.
   Το νερό των πηγών της Γκούρας αναβλύζει από υπόγειες φυσικές δεξαμενές και δεν σταματάει ποτέ.
   «Θεόνη» είναι, όπως έγινε γνωστό, από τις αναμνήσεις των γερόντων της περιοχής, το όνομα της νεράιδας των πηγών της περιοχής.



Τα γενικά ποιοτικά χαρακτηριστικά των εμφιαλωμένων νερών
   Υπάρχουν τρεις κατηγορίες εμφιαλωμένων νερών, αναγνωρισμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση: το επιτραπέζιο, το φυσικό μεταλλικό νερό και το νερό πηγής. Στην ετικέτα δεν επιτρέπεται να αναφέρεται οποιοσδήποτε άλλος χαρακτηρισμός του νερού (π.χ. θεραπευτικό, ιαματικό, φυσικό νερό, μεταλλικό νερό ή φυσικό μεταλλικό νερό πηγής). Το επιτραπέζιο είναι το νερό του υδραγωγείου εμφιαλωμένο. Είναι το νερό της βρύσης σε μπουκάλι. Δεν έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Φυσικό μεταλλικό νερό 
   Το φυσικό μεταλλικό νερό έχει αποκλειστικά υπόγεια προέλευση και εμφιαλώνεται επιτόπου στην πηγή προέλευσής του (συνήθως γεώτρηση). Οι κοινοτικές οδηγίες απαγορεύουν οποιαδήποτε κατεργασία ή απολύμανση στο φυσικό μεταλλικό νερό, εν αντιθέσει με το επιτραπέζιο. Η υπόγεια προέλευση του φυσικού μεταλλικού νερού, καθώς και η απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας σε ικανοποιητική απόσταση γύρω από τη γεώτρηση (η απόσταση εξαρτάται από το είδος των πετρωμάτων της περιοχής), εξασφαλίζουν την προστασία του από τυχόν μικροβιακό φορτίο. Πρακτικά, η σύσταση του φυσικού μεταλλικού νερού μπορεί να διαφέρει από αυτήν του κοινού πόσιμου νερού (επιτραπέζιου), π.χ. να είναι πιο πλούσια σε διάφορα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως το μαγνήσιο, το ασβέστιο, το κάλιο κλπ. Η μόνη επεξεργασία που επιτρέπεται στο φυσικό μεταλλικό νερό είναι η αφαίρεση ή η προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα, οπότε το νερό χαρακτηρίζεται "φυσικά ανθρακούχο", "με προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα" ή "ενισχυμένο με αέριο της πηγής", αναλόγως την περίπτωση.

Νερό πηγής 
   Το νερό πηγής μοιάζει με το φυσικό μεταλλικό νερό ως προς το ότι έχει οπωσδήποτε υπόγεια προέλευση, σταθερή σύσταση, δεν υφίσταται καμιά διαδικασία απολύμανσης και εμφιαλώνεται πάντα στην πηγή προέλευσής του. Το νερό πηγής δεν είναι πλούσιο σε κάποιο μεταλλικό στοιχείο (π.χ. μαγνήσιο, ασβέστιο) ούτως ώστε να χαρακτηριστεί μαγνησιούχο, ασβεστούχο κλπ. Πάντως, το πιθανότερο είναι να δούμε το χαρακτηρισμό "νερό πηγής" σε κάποιο εισαγόμενο νερό, δεδομένου ότι τα ελληνικά εμφιαλωμένα νερά ανήκουν είτε στα φυσικά μεταλλικά είτε στα επιτραπέζια.

Ελληνικό εμφιαλωμένο νερό ή εισαγόμενο; 
   Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα νερά μας είναι εξαιρετικής ποιότητας. Τα ελληνικά φυσικά μεταλλικά νερά, εν αντιθέσει με αυτά που προέρχονται από την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι ολιγομεταλλικά, δηλαδή πιο "ελαφριά". Στην Ευρώπη τα περισσότερα φυσικά μεταλλικά νερά είναι πλούσια σε άλατα - γι' αυτό και συστήνεται η εναλλαγή στην κατανάλωσή τους και όχι η προτίμηση αποκλειστικά μιας μάρκας, ούτως ώστε να αποφευχθεί μακροπρόθεσμα η συσσώρευση αλάτων στον οργανισμό. Αυτό όμως δεν ισχύει για τα ελληνικά φυσικά μεταλλικά νερά, τα οποία, εκτός του ότι είναι ολιγομεταλλικά, έχουν και μικρές διαφοροποιήσεις μεταξύ τους όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε μεταλλικά στοιχεία.

Ποια ωφέλιμα μέταλλα περιέχει το φυσικό μεταλλικό νερό; 
   Τα φυσικά μεταλλικά νερά παρέχουν πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία που, ανάλογα με τη συγκέντρωσή τους, χαρακτηρίζουν και το νερό, π.χ. ως μαγνησιούχο, κατάλληλο για δίαιτα φτωχή σε νάτριο, ασβεστούχο, οξυανθρακούχο κλπ. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχονται στο φυσικό μεταλλικό νερό (αλλά και στο επιτραπέζιο νερό, καθώς και σε πλήθος τροφίμων, κυρίως φρούτων και λαχανικών) είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας και έχουν ευεργετική δράση στην υγεία μας.
   Τα κύρια συστατικά του φυσικού μεταλλικού νερού, τα οποία όταν υπάρχουν αναγράφονται στην ετικέτα, είναι:
   Νa+ Νάτριο: Είναι ένας από τους σημαντικότερους ηλεκτρολύτες που συμβάλλει στο ισοζύγιο των υγρών του οργανισμού, ενώ συμμετέχει και στη σύσπαση των μυών. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση νατρίου συνδέεται με την υπέρταση, για τη ρύθμιση της οποίας συστήνεται η αποφυγή του. Σε κάθε φυσικό μεταλλικό νερό με περιεκτικότητα νατρίου μικρότερη από 10 mg/l επιτρέπεται να αναγράφεται στην ετικέτα ότι "είναι κατάλληλο για δίαιτα χαμηλή σε νάτριο".
   K+ Κάλιο: Είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της ενυδάτωσης των κυττάρων και τη διατήρηση του ισοζυγίου των υγρών στον οργανισμό μας. Επίσης, συμβάλλει στη μετάδοση των νευρικών ώσεων (σημάτων) μεταξύ των νευρώνων, καθώς και στη σύσπαση των μυών.
   Ca2+ Ασβέστιο: Είναι ένα από τα σημαντικότερα μέταλλα, δεδομένου ότι αποτελεί βασικό δομικό συστατικό των οστών και των δοντιών. Παράλληλα, συμμετέχει στη λειτουργία των μυών και στη μετάδοση των σημάτων μεταξύ των νεύρων. Το ασβέστιο που περιέχεται στο νερό έχει καλή βιοδιαθεσιμότητα (δηλαδή αξιοποιείται πλήρως από τον οργανισμό μας) και μπορεί να συμβάλει στη συνολική ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου.
   Mg2+ Μαγνήσιο: Συμβάλλει στην καλή λειτουργία των μυών και των νεύρων, ενώ μαζί με το ασβέστιο συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς. Σε υψηλές συγκεντρώσεις, το μαγνήσιο έχει καθαρτική και διουρητική δράση.
   Cl- Χλώριο: Αποτελεί συστατικό του υδροχλωρικού οξέος του στομάχου. Mαζί με το νάτριο συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα μας.
   HCO3- Δικαρβονικό οξύ: Συμβάλλει στη διατήρηση της οξύτητας του πεπτικού συστήματος και διευκολύνει την πέψη.
   SO4- Θειικά ιόντα: Είναι συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών, καθώς και πολλών ενζύμων του οργανισμού μας.
   Fe2+ Σίδηρος: Υπάρχει, κυρίως, σε νερά που διέρχονται από πετρώματα πλούσια σε άλατα σιδήρου. Ο σίδηρος είναι συστατικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, υπεύθυνων για τη μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς. H επαρκής πρόσληψή του συμβάλλει στην πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας.
   Sio2 - Διοξείδιο του πυριτίου: Συμβάλλει στην ελαστικότητα των αρτηριακών τοιχωμάτων.

Τι σημαίνουν οι ενδείξεις στην ετικέτα;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.