19 Μαρ 2016

Ξηλώνει το «πάρτι» με τις εταιρίες δημοσκοπήσεων ο Παππάς

Η αποτυχία τους να προσεγγίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου «είχε άλλου τύπου ελατήρια, όχι καθαρά επιστημονικά»

   Την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για εξυγίανση του τερατώδους τοπίου στις δημοσκοπήσεις επαναβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, προωθώντας αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των τεράστιων αποκλίσεων στις πολιτικές έρευνες κοινής γνώμης.
   Την κυβερνητική πρωτοβουλία προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς υπογραμμίζοντας ότι αν δεν λειτουργήσουν επιστημονικά οι δημοσκοπήσεις θα περιπέσουν σε ανυποληψία.
   «Υπάρχει μια πολιτική αμείλικτη πραγματικότητα. Στο Δημοψήφισμα είχαμε τερατώδεις αποκλίσεις οι οποίες πολύ φοβάμαι ότι μόνο μερικώς μπορεί να εξηγηθούν από μεθοδολογική ανεπάρκεια και πολύ περισσότερο από ενδεχόμενες μεροληψίες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς κατά τη διάρκεια απάντησης σε σχετική ερώτηση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Θανάση Παπαχριστόπουλου.
   Ο κ. Παππάς μάλιστα άφησε σαφείς αιχμές κατά εταιριών δημοσκοπήσεων, τονίζοντας ότι η αποτυχία πολλών εταιρειών να προσεγγίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου «είχε άλλου τύπου ελατήρια, όχι καθαρά επιστημονικά».
   «Το πλαίσιο δεν είναι αρκετό διότι κακά τα ψέματα οι δημοσκοπήσεις γίνονται εργαλείο πολιτικής. Επομένως ναι: αυστηροποίηση θεσμικού πλαισίου. Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων γίνονται λεζάντα, η λεζάντα γίνεται ερώτηση σε τηλεοπτικό πάνελ και η ερώτηση του τηλεοπτικού πάνελ επιδιώκει να πάρει τη μορφή αδιαμφισβήτητου πολιτικού κλίματος» σημείωσε χαρακτηριστικά, συνοψίζοντας τις στρεβλώσεις του υπάρχοντος συστήματος.
   Από το στόχαστρο του κ. Παππά δεν διέφυγαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το θέμα, αφού ο υπουργός Επικρατείας συνέδεσε την απροθυμία της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμίου να συμπράξουν στη συγκρότηση του ΕΣΡ με το γεγονός ότι η Αρχή εποπτεύει και τα πορισμάτων της ένωσης των εταιρειών δημοσκοπήσεων (ΣΕΔΕΑ).
   «Φοβάμαι ότι εδώ ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε τα επίχειρα πολιτικών επιλογών. Εδώ έχουμε άλλα μια πτυχή αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης και πάρα πολύ συνειδητής πολιτικής επιλογής του να μην υπάρχει αυτή τη στιγμή ΕΣΡ» σημείωσε.
   Ο υπουργός Επικρατείας ενημέρωσε, μάλιστα, τη Βουλή ότι στις 11 Ιανουαρίου συναντήθηκε με τον ΣΕΔΕΑ όπου έγινε ένας «ανοιχτός διάλογος που αφορούσε και το νομοθετικό πλαίσιο που θα έχει στόχο την προάσπιση της πληροφόρησης και την προστασία των ερευνητικών εργαλείων και των ίδιων των ερευνών». «Είναι πλήγμα για τη Δημοκρατία μας να υπάρχουν δυνατότητες αναλυτικών εργαλείων τα οποία όμως να έχουν απολύτως καταπέσει στα μάτια της κοινής γνώμης ως προς την χρησιμότητά τους» είπε και πρόσθεσε: «υπάρχει μια πολύ αυστηρότερη τιμωρία από οποιαδήποτε θα μπορούσε να προβλέψει ο νόμος: η αναξιοπιστία, η ανυποληψία, να μιλάς και να μη σου δίνει κανείς σημασία».
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.