29 Φεβ 2016

Περήφανος που είμαι Έλληνας: Αλληλεγγύη - Ρατσισμός σημειώσατε 1

- Η ανθρωπιά των Ελλήνων ξέπλυνε ακόμα και την ντροπή της Ευρώπης 
- Πού μπορείτε να προσφέρετε τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα


   Κλειστά σύνορα, φράχτες, στρατός, ακροδεξιές κραυγές και ρατσισμός βγαλμένος από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ευρωπαϊκής Ιστορίας. Η μία όψη του νομίσματος είναι αυτή.
   Υπάρχει όμως και η άλλη εικόνα, η φωτεινή πραγματικότητα, η ελπίδα, οι στιγμές που θα έπρεπε να είναι η πραγματική Ευρώπη. Δεκάδες Δήμοι, εκατοντάδες εθελοντές, χιλιάδες απλοί άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα, αυθόρμητα και χωρίς δισταγμό, έδειξαν ότι η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά μπορούν να κερδίσουν.
   Αυτό φανερώνει ο χάρτης που ανανεώνεται συνεχώς στο Διαδίκτυο. Δεκάδες σημεία σε όλο το μήκος της χώρας, από τον Πειραιά έως και την Ειδομένη, στην Εθνική Οδό και σε χωριά, όπου χιλιάδες απελπισμένοι πρόσφυγες- στην συντριπτική πλειονότητά τους παιδιά- περιμένουν καρτερικά και με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους να περάσουν "τη γραμμή", όπως οι ίδιοι την αποκαλούν, τα σύνορα με την ΠΓΔΜ για να πάρουν τον δρόμο προς το όνειρο της Ευρώπης. Ο χάρτης της ντροπής της ευρωπαϊκής πραγματικότητας και της μισαλλόδοξης στάσης της Αυστρίας και των χωρών του Βίσενγκραντ μετατράπηκε άμεσα σε χάρτη της ελπίδας και της αλληλεγγύης.

Αλληλεγγύη - Ρατσισμός σημειώσατε 1
   Η έξαρση του προσφυγικού και στην Ελλάδα θέτει σε σκληρή δοκιμασία τις τοπικές κοινωνίες, που καλούνται τώρα όχι απλώς να πουν «καλό κατευόδιο» στα καραβάνια ταλαιπωρημένων ανθρώπων που ξεριζώθηκαν βίαια από τις πατρίδες τους για να γλιτώσουν τις ζωές τους και κυρίως τις ζωές των παιδιών τους, αλλά καλούνται να ανοίξουν την αγκαλιά τους και πιθανότατα να φιλοξενήσουν επί μακρόν ή και να ενσωματώσουν αυτούς τους ανθρώπους. Είναι βέβαιο ότι σε τέτοιες κρίσεις ελλοχεύει ο κίνδυνος του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Όμως τα πρώτα δείγματα, με εξαίρεση κάποια μεμονωμένα ακραία φαινόμενα, όπως στο Σχιστό, δείχνουν ότι η ελληνική κοινωνία λυγίζει μπροστά στην εικόνα της προσφυγιάς και βγάζει το πιο ανθρώπινο πρόσωπό της. Μεγάλο ρόλο βέβαια παίζουν οι τοπικοί «άρχοντες» και σε πολλές περιπτώσεις δίνουν τον τόνο στην αντίδραση της κοινωνίας που εκπροσωπούν. Βέβαια, αρκετοί τοπάρχες προσπαθούν να βγάλουν την ουρά τους απέξω, επιμένοντας ότι στη διαχείριση του προσφυγικού είναι μια υπόθεση της κεντρικής εξουσίας και δεν τους αφορά. Μια αντίληψη που βέβαια τους βολεύει, διότι, όταν καλούνται να σηκώσουν κάποιο βάρος σε αυτήν την κρίση, αμέσως αντιδρούν ζητώντας «να πάνε αλλού» τους πρόσφυγες, βρίσκοντας διάφορες αστείες δικαιολογίες και παράλληλα δηλώνουν «δεν είμαστε ρατσιστές». Συνήθως πρόκειται για δημάρχους που γνωρίζουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό από τα «ψηφαλάκια» τους προέρχεται από το πλέον συντηρητικό ή και ακροδεξιάς αντίληψης κομμάτι της κοινωνίας.


Μάθημα ανθρωπιάς από την Κοζάνη
   Υπάρχουν όμως και άλλοι δήμαρχοι, για τους οποίους πριν από τα «ψηφαλάκια» μετράει ο άνθρωπος. Έτσι, την ώρα που, για παράδειγμα, στα Διαβατά ηχούσαν ακόμη οι σειρήνες του «πολέμου» για να μη λειτουργήσει στο στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» το κέντρο μετεγκατάστασης, ο Δήμος Κοζάνης άνοιγε την αγκαλιά του σε 350 πρόσφυγες που τους «πάρκαρε» στα μέρη του με λεωφορεία που είχαν τελικό προορισμό την Ειδομένη. Ο δήμος έδρασε ακαριαία. Άνοιξε αμέσως το κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης για να ξαποστάσουν και να διανυκτερεύσουν εκεί. Αμέσως κινητοποίησε έναν μηχανισμό αλληλεγγύης και σε χρόνο ρεκόρ, με τον δήμαρχο Λευτέρη Ιωαννίδη και τον αντιπεριφερειάρχη Σταύρο Γιαννακίδη μπροστάρηδες, ετοιμάστηκε ο χώρος και στήθηκε ένα πρόχειρο ιατρείο. Έγινε έκκληση σε κατοίκους να βοηθήσουν και αλληλέγγυοι έσπευσαν να μοιράσουν νερά, τροφή, κουβέρτες στους πρόσφυγες που -όπως τους έλεγαν- βρίσκονταν επί τρεις ημέρες στον δρόμο. Παιδάκια με μεσογειακή αναιμία μεταφέρθηκαν αμέσως στο νοσοκομείο για να κάνουν την απαιτούμενη μετάγγιση, όπως και ένας 16χρονος που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού και από την ταλαιπωρία επιβαρύνθηκε η υγεία του. Όλοι ήταν «στο πόδι» για να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο. Οι πρόσφυγες ζητούσαν να φύγουν για την Ειδομένη και κανείς δεν μπορούσε να τους σταματήσει. Έφυγαν και πιθανόν να είναι ακόμη εγκλωβισμένοι στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Μια μέρα μετά στο γυμναστήριο που στήθηκε ο πρόχειρος καταυλισμός οδηγήθηκαν άλλοι 350. Στο ιατρείο εθελοντές παθολόγοι, παιδίατροι μέχρι και οδοντίατροι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ενώ έχει δημιουργηθεί και ένας ξεχωριστός χώρος για τις έγκυες γυναίκες. Τα ίδια αντανακλαστικά δυστυχώς δεν έδειξε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, η οποία άφησε 900 πρόσφυγες να διανυκτερεύσουν στα λεωφορεία και μια ημέρα μετά σε θαλασσοδαρμένους ανθρώπους, που πιθανόν να έχασαν και δικούς τους στα νερά του Αιγαίου, άνοιξε για τη διανυκτέρευσή τους το κλειστό κολυμβητήριο...


Η Σκοτίνα της αλληλεγγύης
   Στη Πιερία την περασμένη Τρίτη σήμανε συναγερμός όταν έγινε γνωστό ότι στην περιοχή της Σκοτίνας, στον σταθμό ΣΕΟ, θα διανυκτέρευαν, άγνωστο για πόσες ημέρες, περίπου 300 πρόσφυγες, ανάμεσά τους τουλάχιστον 50 μικρά παιδιά. Από νωρίς το απόγευμα η Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας μετέφερε στο σημείο με τέσσερα αυτοκίνητα τρόφιμα και είδη προσωπικής υγιεινής. Μοιράστηκαν 250 μερίδες ζεστού, μαγειρεμένου φαγητού (φακές με ελιές και ψωμί), φρούτα, χυμοί και βρεφικό γάλα για τα παιδιά, όπως και πάνες και μωρομάντιλα. Επίσης, μέλη της Διασωστικής Ομάδας έσπευσαν να βοηθήσουν στη διανομή και φρόντισαν τα άρρωστα παιδιά. Στον αγώνα της αλληλεγγύης το «παρών» έδωσαν και ποντιακές ενώσεις, τα μέλη των οποίων ξέρουν από ξεριζωμούς και προσφυγιά, ξέρουν τι σημαίνει να χαρακτηρίζεσαι «ανεπιθύμητος» όχι μόνο από την πατρίδα που αναγκάστηκες να φύγεις, αλλά και σε αυτήν που ήρθες για να γλιτώσεις από τον θάνατο. Οι ενώσεις Ποντίων μαγείρεψαν και πρόσφεραν ένα πιάτο ζεστό φαγητό στους Σύρους, Αφγανούς και Ιρακινούς που έφτασαν στην Ελλάδα για να φύγουν σε άλλους «επίγειους» παραδείσους της Ευρώπης. Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν και στη Λαμία, απ' όπου εκατό περίπου Σύροι ξεκίνησαν με τα πόδια τον δικό τους Γολγοθά για την Ειδομένη. Μέσα σε λίγα λεπτά, απλοί πολίτες, ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά βγήκαν από τα σπίτια τους και προσέφεραν ένα μπουκάλι νερό, μερικά ζεστά ρούχα και φαγητό. Μαθητές έδωσαν το κολατσιό τους, ενώ γιατροί εξέτασαν τα προσφυγόπουλα και τους ηλικιωμένους. Αντίστοιχες σκηνές και στο ΣΕΑ στον Αλμυρό του Βόλου, όπου έχουν βρει καταφύγιο τις τελευταίες ημέρες οικογένειες προσφύγων. Η Κουζίνα Αλληλεγγύης του Βόλου και δεκάδες εθελοντές βρέθηκαν δίπλα στους πρόσφυγες.

Ηττήθηκε το "μαύρο"
   Η ομαλή λειτουργία του κέντρου μετεγκατάστασης στο στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» στα Διαβατά στέλνει το ενθαρρυντικό μήνυμα ότι το ξενοφοβικό κίνημα που πήγε να δημιουργηθεί, με μποστάρηδες του δημάρχους Δέλτα και Ωραιοκάστρου, μάλλον ηττήθηκε, αφού η πλειονότητα της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης το απομόνωσε. Τους πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν εκεί υποδέχθηκαν με θέρμη φαντάροι και μέλη αλληλέγγυων κοινωνικών οργανώσεων που έσπευσαν να βοηθήσουν. Οι πρόσφυγες δεν ένιωσαν ότι είναι «ανεπιθύμητοι», το αντίθετο. Βρήκαν ανθρώπους να τους χαμογελούν, να τους προσφέρουν ένα πακέτο φαγητό, νερό, χυμούς. Να τους οδηγούν στις σκηνές και στους οικίσκους, να οδηγούν στο ιατρείο τους αρρώστους, να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να νιώσουν ασφαλείς και καλοδεχούμενοι. Οι πρόσφυγες δεν γνωρίζουν για τις ακροδεξιάς αντίληψης συνάξεις του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, δεν γνωρίζουν για τις ακροδεξιάς αντίληψης κινητοποιήσεις μερίδας των κατοίκων. Τον τόνο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στη Θεσσαλονίκης δίνει ο κεντρικός δήμος, με τον Γιάννη Μπουτάρη να δηλώνει ότι πρέπει άμεσα να βρεθούν και άλλοι χώροι φιλοξενίας και να δέχεται και να προτείνει έξι κτήρια και τοποθεσίες εντός των ορίων του, όταν οι δήμαρχοι του δυτικού τόξου, αν και δηλώνουν καλοί χριστιανοί, λένε «απελθέτω απ' εμού το ποτήριον τούτο». Έτσι κάπως ζωντανεύει η ελπίδα ότι στις δύσκολες αυτές ώρες για τη χώρα μας «το καλό θα νικήσει»...


Οι "ήρωες" του λιμανιού...
   Αυτή η εικόνα του καλού αναδεικνύεται και στην αρχή της αλυσίδας, εκεί που πατούν για πρώτη φορά στην ηπειρωτική χώρα οι πρόσφυγες. Μια χούφτα εθελοντών στο λιμάνι του Πειραιά καταβάλλουν κυριολεκτικά ηρωικές προσπάθειες, προσφέροντας ένα πρώτο χαμόγελο, ένα "καλώς ήρθατε", μια κούπα τσάι και ένα τοστ στους χιλιάδες ανθρώπους που φτάνουν κάθε μέρα ταλαιπωρημένοι από τα νησιά. Η Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία για τους Πρόσφυγες, πολίτες, ΜΚΟ και οργανώσεις λειτουργούν σχεδόν σε 24ωρη βάση τους σταθμούς επιβατών που έχει παραχωρήσει γι' αυτό τον σκοπό ο ΟΛΠ. Το "έμφραγμα" που έχει δημιουργήσει η μονομερής απόφαση για κλείσιμο, επί της ουσίας, των συνόρων έχει αναγκάσει εκατοντάδες πρόσφυγες να διαμείνουν προσωρινά στους χώρους του λιμανιού, αναμένοντας τα λεωφορεία που θα τους οδηγήσουν στην Ειδομένη. Τέσσερις σταθμούς έχει παραχωρήσει πλέον ο ΟΛΠ, ενώ οι εθελοντές απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις για ρούχα, βρεφικές και παιδικές τροφές, φάρμακα, κουβέρτες και ό,τι άλλο χρειαστεί. "We want to go" έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν το μεσημέρι της Παρασκευής πρόσφυγες που έκλεισαν τον δρόμο που περνάει μπροστά από το λιμάνι του Πειραιά, ζητώντας το άνοιγμα των συνόρων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναζητούν κάθε τρόπο για να πάνε στην Ειδομένη, ενώ άλλοι μεταφέρονται σε Σχιστό και Ελληνικό. Με μεγάλη αποτελεσματικότητα ανταποκρίθηκε το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στο Σχιστό, το οποίο λειτούργησε εκτάκτως τη Δευτέρα. Σχεδόν 1.500 άνθρωποι βρίσκονται στο πρώην στρατόπεδο, χωρίς να έχουν σημειωθεί προβλήματα, καθώς τόσο οι στρατιώτες όσο και η Υ.Α. του ΟΗΕ παρείχαν τρόφιμα, ρούχα, ιατρική φροντίδα και ό,τι άλλο ήταν απαραίτητο στους πρόσφυγες.

«Αγαπητέ φίλε από την Ανατολή, βρέθηκες στη φιλόξενη πόλη των Τρικάλων, σε καλωσορίζουμε ...»
   Με μία ανοιχτή επιστολή, γραμμένη στα ελληνικά και στα αραβικά, σε μορφή εφημερίδας, υποδέχεται ο δήμος Τρικκαίων τους Σύρους πρόσφυγες, που φιλοξενούνται στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο. Η πρωτοβουλία του δήμου στοχεύει στην καλύτερη επικοινωνία των ντόπιων με τους Σύρους πρόσφυγες και στη καλύτερη διευθέτηση του όποιου προβλήματος ανακύπτει από τα νέα δεδομένα στην περιοχή.
   Η επιστολή στα ελληνικά:

«Αγαπητή Φίλη και Φίλε από την Ανατολή,
Στο δύσκολο και μακρινό ταξίδι προς τον προορισμό σου, βρέθηκες στην πόλη μας. Στη φιλόξενη πόλη των Τρικάλων, που βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας.
Οι κάτοικοι της πόλης, ο Δήμος και οι Αρχές της, σε καλωσορίζουμε και σου υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η παραμονή σας εδώ να είναι ασφαλής, να έχετε τις καλύτερες συνθήκες υγιεινής, να έχετε τα γεύματά σας με επάρκεια και σύντομα να σας αποχαιρετήσουμε με χαμόγελο για τη συνέχεια του ταξιδιού σας.
Σε παρακαλούμε να σεβαστείς την προσπάθειά μας, η οποία πηγάζει από την καρδιά των κατοίκων με αγάπη, τη στιγμή που κι εμείς εδώ βιώνουμε τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων πενήντα ετών.
Σε παρακαλούμε να μην σπαταλάς το νερό και τα τρόφιμα που σου προσφέρουμε και να προσπαθείς μαζί μας να κρατάς τους χώρους καθαρούς.
Να μαζεύεις και να πετάς στους κάδους ό,τι δεν χρειάζεσαι.
Να ρωτάς τους υπευθύνους του χώρου για ό,τι χρειάζεσαι και να μας δίνεις λίγο χρόνο για να σου το παρέχουμε.
Να σέβεσαι τους συνταξιδιώτες σου, να είσαι υπομονετικός και να αλληλοβοηθιόμαστε στις καθημερινές δουλειές (καθάρισμα των τραπεζιών μετά το φαγητό, συλλογή μικρών σκουπιδιών από τους κοινόχρηστους χώρους).
Για τα παιδιά σου φροντίζουμε να υπάρχουν εθελοντές που να τα ψυχαγωγούν, προσφέροντάς τους ένα μικρό χαμόγελο στα χείλη τους και λίγη χαρά στα μάτια τους.
Πρέπει να γνωρίζεις ότι όλοι εμείς που σας φροντίζουμε, είμαστε εθελοντές και το κάνουμε μέσα από την καρδιά μας, γιατί θέλουμε πραγματικά να σας συμπαρασταθούμε σ' αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο της ζωής σας.
Όταν με το καλό -ευχόμαστε πολύ σύντομα- φτάσεις στον προορισμό σου, στείλε μας ένα μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: contact@trikalacity.gr ή μέσω του facebook του Δήμου μας https://facebook.com/dimostrikkaion/.
Ειλικρινά, θα χαρούμε πολύ αν μάθουμε ότι έφθασες με ασφάλεια στον προορισμό σου και υγιής, γιατί έτσι θα ξέρουμε ότι οι ευχές μας που σε συνόδεψαν πραγματοποιήθηκαν!
Καλή παραμονή και καλό ταξίδι!
Ο Δήμαρχος και οι κάτοικοι της πόλης των Τρικάλων».



Προσφυγικό και αλληλεγγύη: Πού μπορείτε να προσφέρετε τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα
   Η απίστευτη δοκιμασία που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες έχει κινητοποιήσει φορείς και συλλογικότητες, που, με τη βοήθεια των πολιτών, συνδράμουν στην ενίσχυση των δομών υποδοχής και φιλοξενίας,με ιατροφαρμακευτικό υλικό, ρουχισμό και τρόφιμα.
   Το πανελλαδικό εθελοντικό αυτό κίνημα δέχεται τις προσφορές των πολιτών σε διάφορα σημεία στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα και όπως σημειώνουν σε αρκετές περιοχές είναι κρίσιμη η συμμετοχή και άλλων εθελοντών, ειδικευμένων ή μη, προκειμένου να υλοποιηθούν τα προγράμματα βοήθειας προς τους πρόσφυγες.


Δείτε αναλυτικά πού μπορείτε να προσφέρετε τρόφιμα, υλικά, ρούχα αλλά και βοήθεια


ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ
Αθήνα και Πειραιάς
Στο Κόκκινο, Σαρρή 19, Ψυρρή (210-3217777)
Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Ελληνικό (6982066280)
Πύλη Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά (Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία, 6906408586)
Αλληλεγγύη για Όλους, Ακαδημίας 74 (210 3801921, 210 3801925)
Αλληλεγγύη Πειραιά, Ευριπίδου 49 (2112105782 – 6972550051)
Θεσσαλονίκη
Εκτός από το κέντρο μετεγκατάστασης και στον καταυλισμό της Ειδομένης, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης μπορούν να αφήνουν πράγματα στα εξής σημεία, που βρίσκονται εντός της πόλης:
Α' Δημοτική Κοινότητα, προξένου Κορομηλά 36, εργάσιμες ημέρες & ώρες
Ετεροτοπία, Ι.Δραγούμη & Πτολεμαίων 42, 2ος ορ., 18.00-22.00
Οικόπολις/Γιατροί του Κόσμου, Πτολεμαίων 29 Α (9.00-17.00), Τηλ. 2310222503
Στέκι Μεταναστών, Ερμού 23 (19.00-23.00)
«Το καλαθάκι», Τσιμισκή 56, τις απογευματινές ώρες
Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θέρμης, (10.00-12.00 και 17.00-20.00) Τηλ Ιατρείου: 2310465353, οδός Θέρμης – Τριαδίου (δίπλα στα γήπεδα τένις).
Τράπεζα συλλογής ειδών "ΣΥΝ-ΠΡΑΞΗ" της ΑΡΣΙΣ, Βενιζέλου 70, Τηλ. 2315504301
Στον ραδιοφωνικό σταθμό 958 της ΕΡΤ3, Αγγελάκη 6, τηλ 2310299600
Φιλοξενείο Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο, Άνδρου 1 Τούμπα, Τηλ. 2310920670 (για ρούχα)
Ξενώνας υποδοχής & φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο της ΑΡΣΙΣ, Πρώην Παιδούπολη Ωραιοκάστρου, Αγ. Δημητρίου 1- 3 Προέκταση Λεωφόρου Δημοκρατίας, Τηλ.2310694878
Πάτρα
Συλλογή ειδών θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο Τετάρτη 2/3, Πέμπτη 3/3 και Σάββατο 5/3 από την Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών Πάτρας, στην οδό Ιωάννου Βλάχου 19 (κάτω από τα Ψηλά Αλώνια, μεταξύ Μιαούλη και Τσαμαδού).
Τετάρτη και Πέμπτη το στέκι θα είναι ανοικτό για όσους θέλουν να συνδράμουν 19:00 με 21:00 και το Σάββατο 11:00 με 13:00. Σύντομα δε θα ανακοινωθούν και άλλες ημερομηνίες.



ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΙΔΗ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ
Οι ανάγκες κάθε σημείου υποδοχής, κατά συνέπεια και η έκκληση που αφορά κάθε σημείο συλλογής, μεταβάλλονται και καλό είναι να επικοινωνήσετε πριν επιλέξετε τι θα προσφέρετε.
Τα τρόφιμα μακράς διαρκείας, κυρίως για ενήλικες αλλά και για βρέφη και μικρά παιδιά, είναι μεγάλο μέρος όσων χρειάζονται οι πρόσφυγες. Μεταξύ αυτών, είναι και τα παρακάτω:
βρεφικό γάλα
γάλα εβαπορέ
μπισκότα
κρουασάν
δημητριακά
φρυγανιές
Ζάχαρη
Ατομικοί χυμοί
Νερό
Τσάϊ
Ξηρά τροφή άμεσης κατανάλωσης
πρωινά σνακ (μπισκότα, κρουασάν, κτλ)
Φρούτα
Τα φάρμακα, παραφάρμακα και σχετικά υλικά που χρειάζονται κατά περίπτωση (επικοινωνήστε με τις δομές συλλογής, καθώς τοπικοί φαρμακευτικοί σύλλογοι ίσως έχουν καλύψει τις ανάγκες), είναι μεταξύ άλλων και τα παρακάτω:
πάνες
μωρομάντηλα
σερβιέτες
Αεροτσάμπερ για παιδιά (ακόμα και μεταχειρισμένα)
Tobrex - Tobradex (κολλύριο για τα μάτια)
Otrivin (για τη μύτη)
Zovirax (δερματικό)
Mucosolvan σιρόπι των 15 και των 30
Klaricid
Azirox
Vibramycin
Voltaren
Trebon
Aerius 10
Γλωσσοπίεστρα αποστειρωμένα
Μάσκες
Γάντια
Κλαριθομυκίνη
Apotel amp
Θερμόμετρα
Sudocream
Fucicort
Οδοντόβουρτσες
Πολυβιταμίνες


Οι πρόσφυγες έχουν επίσης ανάγκη ρουχισμού και βασικού εξοπλισμού προκειμένου να προστατευθούν. Μεταξύ άλλων, ζητούνται:
Αδιάβροχα ενηλίκων (πόντσο)
Αδιάβροχα παιδικά
Κάλτσες (απορροφητικές)
Εσώρουχα (από βιοτεχνία)
Μάρσιπους για μωρά
Σακίδια πλάτης
Εσώρουχα ισοθερμικά
Κουβέρτες
Θερμικές κουβέρτες επιβίωσης
Υπνόσακοι
Παπούτσια
Μπαταρίες (τύπου AAA)
Αθλητικά παπούτσια με εμφανές νούμερο
Σημαντικές είναι και οι ανάγκες των δομών υποστήριξης, σε λοιπά υλικά και εξοπλισμό, όπως:
Μεγάλες επαγγελματικές κατσαρόλες
μεγάλοι ηλεκτρικοί βραστήρες νερού
Πλαστικα πιρούνια - κουτάλια
Ποτήρια μίας χρήσης (για κρύα και ζεστά ροφήματα)
Σκούπες-φαράσια-σφουγγαρίστρες
Χλωρίνες
Γάντια μιας χρήσης (μεσαίο και μεγάλο μεγεθος)
Διάφανες κολλητικές ταινίες
Σακούλες σκουπιδιών μεγάλες


ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ
Μεγάλη είναι η ανάγκη για εθελοντική υποστήριξη στο Ελληνικό, στον χώρο του Δυτικού Αερολιμένα. Όσοι και όσες φτάνουν στο Ελληνικό, μπορούν να επικοινωνούν με το 6982066280.
Υπάρχει επίσης έκκληση για βοήθεια στο λιμάνι του Πειραιά, στις πύλες Ε1Ε2Ε3Ε7, στην πέτρινη αποθήκη καθώς και σε πλοίο έξω απο αυτήν, που απευθύνει η Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία. Τηλ. επικοινωνίας 6906408586. Χρειάζονται επίσης γιατροί και παιδίατροι.
Διαρκής είναι η ανάγκη για εθελοντική εργασία από αλληλέγγυους πολίτες σε Ειδομένη και Διαβατά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.