9 Ιαν 2016

Όλγα Γεροβασίλη: Οι προτάσεις έχουν κοστολογηθεί, ούτως ώστε να μην υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις

Συνέντευξη της Κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγα Γεροβασίλη στον Ρ/Σ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1, στο δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Γεια σας, κυρία Γεροβασίλη, καλή χρονιά.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ευχαριστώ, χρόνια πολλά.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως αντιλαμβάνεστε, κυρία Γεροβασίλη, τα φώτα είναι, φυσικά, στραμμένα στο Ασφαλιστικό. Αυτό που θέλω να σας ρωτήσω είναι εάν η πρόταση που είναι στο τραπέζι τώρα, την οποία συζητά η κυβέρνηση με τους παραγωγικούς φορείς και τα κόμματα, είναι η τελική.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ως πρόταση της κυβέρνησης είναι τελική. Ενδεχομένως, συζητείται μια μικρή μεταβολή στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων. Όμως εκεί γίνεται και μια κουβέντα για όλη φυσικά την πρόταση σε σχέση και με το φορολογικό, το οποίο θα ισχύσει.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το φορολογικό των αγροτών.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, δεν μιλάω μόνο για το φορολογικό των αγροτών, μιλάω συνολικά. Δηλαδή, το ασφαλιστικό θέμα συνδυάζεται φυσικά και με το τι πληρώνει κάποιος και στην εφορία.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σας προβληματίζει το γεγονός ότι η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα είτε την αύξηση της ανεργίας είτε την αύξηση της μαύρης εργασίας ή έχει να κάνει με την αντίδραση στο θέμα αυτό από την πλευρά των εταίρων;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όπως ξέρετε, οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί εξαιρετικά. Βλέπουμε όμως ότι αυτό, τα τελευταία χρόνια, δεν έχει συμβάλει καθόλου στην ανάσχεση της ανεργίας ή της μαύρης εργασίας. Επίσης, η αύξηση για την οποία συζητάμε- πρόκειται περί μικρής αυξήσεως στ’ αλήθεια προκειμένου να συμβάλει ώστε να γίνει το συνταξιοδοτικό βιώσιμο δεν δημιουργεί πρόβλημα. Αποδεικνύεται στην πράξη, ότι μέχρι σήμερα όλα αυτά τα ζητήματα για τα οποία μιλάτε, επιδεινώνονται, χωρίς να είναι το θέμα οι ασφαλιστικές εισφορές.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αν καταλαβαίνω καλά στα ταξίδια που θα κάνουν και ο κύριος Κατρούγκαλος και ο κύριος Τσακαλώτος, αυτόν τον στόχο θα έχουν; Κυρίως να πείσουν τους εταίρους; Γιατί φαίνεται ότι εάν υπάρχει μια διαφωνία είναι κυρίως εκεί, στις εργοδοτικές εισφορές.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο φαντάζομαι κι εγώ, ότι θα συζητηθεί. Διότι, όπως ξέρετε, οι θεσμοί έχουν παραλάβει την πρόταση, το πλαίσιο, ωστόσο, ακόμη δεν έχουμε τις απόψεις τους. Θα τις έχουμε τις επόμενες ημέρες. Εικάζουμε ή ακούγεται ότι πιθανόν και το ΔΝΤ να έχει τα προβλήματα αυτά, τα οποία είναι κυρίως ιδεολογικής, διαφορετικής αντίληψης για την αγορά, για την οικονομία και για τον τρόπο που αυτή καθορίζεται και όχι επί πραγματικών δεδομένων. Τα ταξίδια αυτά τα οποία γίνονται, του κυρίου Κατρούγκαλου βεβαίως έχει να κάνει με αυτό, όσον αφορά δε του κυρίου Τσακαλώτου έχουν να κάνουν, όπως αντιλαμβάνεστε, και με τα γενικότερα ζητήματα, τα θέματα οικονομίας, τα οποία είναι φλέγοντα και θα είναι για την επόμενη περίοδο μέχρι και την πρώτη αξιολόγηση όλα στο τραπέζι διαρκώς. Όπως γνωρίζετε, είναι μια καθοριστική στιγμή για τις ρυθμίσεις αυτές.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το χρονοδιάγραμμα ποιο είναι; Μέχρι πότε θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το Ασφαλιστικό;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πιστεύω, περίπου στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Όπως ξέρετε για όλα αυτά, όπως και για τις ρυθμίσεις σχετικά με τα κόκκινα δάνεια και το Μεσοπρόθεσμο, ο στόχος της κυβέρνησης για να είναι και τα χρονοδιαγράμματα έγκαιρα και να φτάσουμε έγκαιρα στην πρώτη αξιολόγηση, είναι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, να έχουν δηλαδή ψηφιστεί τα συγκεκριμένα θέματα.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μία κριτική που έχω ακούσει, πέραν από την ουσία και εάν υπάρχουν μειώσεις ή όχι, είναι ότι δεν ξέρουμε ακόμη εάν έχει κοστολογηθεί. Χρειαζόμαστε περίπου 1,8 δις να βγάλουμε από το Ασφαλιστικό το 2016 και είναι ερώτημα εάν έχουν κοστολογηθεί επί του συγκεκριμένου οι προτάσεις του κυρίου Κατρούγκαλου.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, έχουν κοστολογηθεί οι προτάσεις και ανταποκρίνονται στο 1,8, ούτως ώστε να μην υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις. Δηλαδή, αυτό το 1,8 να προκύψει από αύξηση των εισφορών, να τροφοδοτηθεί δηλαδή το σύστημα με χρήματα και όχι να αφαιρεθούν από τις συντάξεις.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κατάλαβα ότι θα ήθελε η κυβέρνηση τη συναίνεση. Όμως και οι δικές σας δηλώσεις προχθές, κατά μία έννοια δεν δημιούργησαν ένα κλίμα όξυνσης της αντιπαράθεσης, με την έννοια ότι θυμίσατε διάφορα πράγματα, κατηγορήσατε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και για υποκρισία και για πολλά άλλα;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι δικές μου δηλώσεις ήταν απαντήσεις. Ήταν απαντήσεις σ’ ένα διάλογο, ο οποίος γίνεται, όχι με όρους πολιτικούς, αυτές τις μέρες ή τουλάχιστον τις προηγούμενες μέρες, με διάφορες κορώνες και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, οι οποίες δεν αντιστοιχούν και στην πραγματικότητα, όπως και με διάφορες ψευδείς ειδήσεις οι οποίες παράγονται για ευνόητους λόγους. Επομένως, ήταν ένας αντίλογος η δική μου δήλωση. Δεν είχε κανένα νόημα να τορπιλίσω κανένα κλίμα. Δεν είναι αυτός ο στόχος. Ο στόχος, όμως, είναι να μιλήσουμε επί του πραγματικού.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς θα επιμείνετε σε αυτή τη λογική της συναίνεσης; Ή για παράδειγμα, υπάρχει σκέψη να ζητήσει ο πρωθυπουργός συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς ή αυτό που είχε γίνει πριν μερικές εβδομάδες με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και με τον κύριο Παυλόπουλο;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Από την πλευρά της κυβέρνησης έχει δηλωθεί σε όλους τους τόνους ότι ο διάλογος και η πρόσκληση θα είναι διαρκής. Και αυτό βεβαίως δεν εξαρτάται όμως πια μόνο από την κυβέρνηση. Έχει και την άλλη πλευρά, η οποία θα πρέπει κι εκείνη να αποφασίσει, εάν θέλει, να μπει σε έναν τέτοιο διάλογο ή όχι. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε τέτοια δείγματα.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ανησυχείτε για το τι μπορεί να προκαλέσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα το θέμα του Ασφαλιστικού; Φοβάστε δηλαδή για τις αντοχές σας;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η πρόταση για το Ασφαλιστικού έχει αναλυθεί, έχει συζητηθεί και είναι γνωστή σε όλα τα μέλη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, δηλαδή και του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, που στηρίζουν την κυβέρνηση. Και είναι μία πλήρως αποδεκτή πρόταση, Έχουν γίνει όλα όσα απαιτούνται να γίνουν σε μία συλλογική διαδικασία, μιας συζήτησης που ακόμη συνεχίζεται.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα δεν φοβάστε απώλειες;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό είναι ένα πλαίσιο, είναι ένα σχέδιο, το οποίο από εδώ και πέρα μπαίνει στη διαπραγμάτευση. Εδώ ακριβώς είναι και η κρισιμότητα της στιγμής. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό το πόσο ¨πατάει¨ η πρόταση της κυβέρνησης και ανταποκρίνεται σε αυτά που ρωτήσατε κι εσείς, εάν σας είναι κοστολογημένη ακριβώς, και εάν ολοκληρωμένη. Είναι μία ολοκληρωμένη και κοστολογημένη πρόταση, με όλες τις παραμέτρους που απαιτούνται για να γίνεται κατανοητή και προς τους κοινωνικούς εταίρους και προς τους θεσμούς. Αλλά βεβαίως έγινε πρόσκληση από την κυβέρνηση για το μεγάλο εθνικό ζήτημα, γιατί ξεπερνάει τα όρια μίας κυβέρνησης και χρονικά ακόμη, διότι αφορά το μέλλον των νέων ανθρώπων. Ξεπερνάει την τετραετία το σχέδιο. Επομένως, είναι ένα εθνικό ζήτημα, το οποίο θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο. Κι έτσι να ισχυροποιείται ακόμη και με διαφωνίες και με συμφωνίες –δεν σημαίνει ότι θα ταυτιζόταν η αντιπολίτευση με την πρόταση- ωστόσο θα ήταν πολύ χρήσιμο ακόμη και οι διαφωνίες να γίνονταν για να συμβάλουν διάλογο.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα θυμάστε τα σενάρια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς, για διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος, για φλερτ με το κόμμα του κυρίου Λεβέντη. Εν τέλει υπάρχει κάτι;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όλα αυτά είναι σενάρια. Δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο θέμα. Η κυβέρνηση προέρχεται από μία πολύ πρόσφατη λαϊκή εντολή και είναι μία ισχυρή κυβέρνηση με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επομένως, ισχυρή. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Στις εκλογές πρόσφατα, ο ελληνικός λαός αποφάσισε ποιος θέλει να διαχειριστεί τη χώρα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, προκειμένου να βγούμε από τον μνημονιακό κύκλο.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα λέτε ότι δεν υπάρχει ούτε φλερτ ούτε κάτι με κάποιους μεμονωμένους βουλευτές από το ΠΟΤΑΜΙ…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι άλλο ζήτημα εάν κάποιοι, εάν ζητάμε, εάν το θέλαμε μάλλον, να στηρίξουν κάποιες επιλογές κυβερνητικές, ούτως ώστε να είναι ευρύτερες κοινοβουλευτικές συνεργασίες –στηρίξεις μάλλον- και είναι άλλο συνεργασίες σε κυβερνητικό επίπεδο. Αυτό δεν υπήρχε ποτέ ως θέμα και φυσικά δεν υπάρχει.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι τελευταίο θέλω να ρωτήσω. Επειδή η ΝΔ έχει εκλογές την Κυριακή. Έχει η κυβέρνηση προτίμηση μεταξύ του κυρίου Μεϊμαράκη και του κυρίου Μητσοτάκη;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στις εσωκομματικές διαδικασίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν έχει ούτε αρμοδιότητα, ούτε δικαίωμα, να προτιμά ή να μην προτιμά. Ο κόσμος της ΝΔ είναι αυτός που θα επιλέξει ποιος τον εκπροσωπεί καλύτερα. Όλοι εμείς είμαστε παρατηρητές και παρακολουθούμε με ενδιαφέρον αυτές τις πολιτικές εξελίξεις. Διότι και η στάση της αντιπολίτευσης και η εμφάνιση εικόνας διάλυσης της ΝΔ, που έχει εδώ και πολύ καιρό, δεν ευνοεί το πολιτικό σύστημα και δεν ευνοεί τις πολιτικές εξελίξεις. Θα πρέπει γρήγορα –θα έπρεπε και γρηγορότερα- να έχει τελειώσει αυτή διαδικασία για να μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός, διάλογος.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Γεροβασίλη σας ευχαριστώ πολύ για τη συνομιλία.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.