- Με χρηματοδότηση στο 100% της δαπάνης, χωρίς ο δήμος να χρεωθεί ούτε ένα ευρώ...
- Παρέμβαση της Όλγας Γεροβασίλη για το ΞΕΝΙΑ
- Γνωρίζει ο Χρ. Τσιρογιάννης αυτή τη δυνατότητα αξιοποίησης;
Το θέμα του ΞΕΝΙΑ της Άρτας είναι μια εκκρεμότητα που ταλανίζει εδώ και χρόνια την τοπική κοινωνία. Τις τελευταίες ημέρες και μετά από δημοσίευμα της ΗΧΩ, πως ο Δήμαρχος Αρταίων, θα φέρει το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο προτείνοντας την εκμίσθωση σε ιδιώτη, οι συζητήσεις εντάθηκαν και αναζωπυρώθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ. Τα δύο μεγάλα «ρεύματα» απόψεων για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ, ήταν από παλαιότερα το μεν ένα η αξιοποίηση ως ξενοδοχείου, το δε άλλο η αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ ως πολυχώρου πολιτιστικών και άλλων καλλιτεχνικών δράσεων.
Στα πλαίσια των συζητήσεων αυτών, είχαμε την πληροφόρηση πως στα πλαίσια της πρώτης Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη «ΥΜΕΠΕΡΑΑ», 2014-2020» και ειδικότερα στο πλαίσιο του Άξονα 14 «Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος, Προαγωγή της Αποδοτικής Χρήσης των Πόρων», εξειδικεύτηκε η δράση: «Ανάπτυξη και προώθηση του τουριστικού δυναμικού φυσικών περιοχών», συνολικού προϋπολογισμού 13.000.000 ευρώ, που μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατες επίσημες τοποθετήσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας, η οικεία πρόσκληση αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές Φεβρουαρίου 2016. Μας είπαν δε πως η συγκεκριμένη δράση αφορά και αξιοποίηση χώρων όπως είναι το ΞΕΝΙΑ.
Η «ΗΧΩ» επικοινώνησε με την Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, ώστε να ενημερωθεί περισσότερο για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η συζήτηση μαζί της ήταν πράγματι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Αποκτά, δε, μεγαλύτερο ενδιαφέρον, μιας και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, συζητείται το θέμα εκμίσθωσης σε ιδιώτη του κτιρίου του ΞΕΝΙΑ.
Σύμφωνα με όσα μας μετέφερε η Όλγα Γεροβασίλη, «...η εν λόγω πρόσκληση θα μπορούσε, με την κατάλληλη προεργασία απ’ την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, να αξιοποιηθεί για την περίπτωση του ΞΕΝΙΑ. Και μάλιστα με πολύ ελκυστικούς για τον Δήμο Αρταίων όρους, μιας και δικαιούχοι της εν λόγω χρηματοδότησης θα είναι οι Ο.Τ.Α. με μηδενική υποχρέωση οικονομικής συμμετοχής απ’ την πλευρά τους για την ένταξη έργων που δεν αποφέρουν έσοδα. Αυτή η προϋπόθεση χρηματοδότησης της όποιας πρότασης κινείται στη σωστή λογική του να μην μετατραπούν οι Δήμοι σε επιχειρηματίες. Αλλά, η Δημοτική περιουσία να αξιοποιηθεί από φορείς και δημότες, αφενός με ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση σ’ αυτήν και αφετέρου στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης και προώθησης δράσεων που αναπτύσσονται και δομών που λειτουργούν στην τοπική κοινωνία.»
Φυσικά ρωτήσαμε την Όλγα Γεροβασίλη, πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με την πρόταση αυτή το ΞΕΝΙΑ προς όφελος της Αρτινής κοινωνίας, θυμίζοντας παράλληλα και την παρουσία της στα έδρανα του Δημοτικού Συμβολίου Αρταίων. Η βουλευτής Άρτας και κυβερνητική εκπρόσωπος, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και -πιθανόν αναπολώντας τον καιρό που ήταν στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου και διεκδικούσε την απόδοση του ΞΕΝΙΑ και του κάστρου στους Αρτινούς πολίτες- ανέσυρε την επιχειρηματολογία και τις προτάσεις της παράταξής της, της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, για το θέμα: «...Το κτίριο του ΞΕΝΙΑ, μέσω των κατάλληλων κτιριακών παρεμβάσεων, που θα χρηματοδοτηθούν εξ’ ολοκλήρου απ’ το πρόγραμμα, θα μπορούσε να αλλάξει χρήση και να αξιοποιηθεί, με την εποπτεία του Δήμου, για παράδειγμα για δημιουργία αυτοδιαχειριζόμενου πολυχώρου (στο χώρο της μουσικής, του βιβλίου, του θεάτρου, των εικαστικών) με δημιουργία υποδομών στέγασης υπαρχουσών δομών «πολιτισμού», π.χ. του ΑΥΛΟΥ, των φίλων του βιβλίου, του ΗΠΕΠΟΤΕ, της ΑΘΟΑ, της ΝΟΘΑ, της «Ομάδας Αρτινών Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών» κ.λ.π. Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει κατασκευή σύγχρονης δημοτικής βιβλιοθήκης με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, χώρος ανάγνωσης, επισκέψιμων εργαστηρίων τέχνης και δημοτικής αίθουσας εκδηλώσεων όπου θα πραγματοποιούνται, πέραν των συνηθισμένων και διαδραστικές εκδηλώσεις των δομών που θα στεγάζονται στο κτίριο, τόσο μεταξύ τους όσο και με σχολεία και με την τοπική κοινωνία. Συνεργασία των εξυπηρετούμενων δομών για ανίχνευση, καταγραφή και εντέλει παρουσίαση της ιστορίας της τέχνης και της επίδρασης της η μη στην Άρτα απ την περίοδο του μεσοπόλεμου έως σήμερα. Ενεργή συμμετοχή σ’ αυτό θα έχουν Αρτινοί δημιουργοί που ζουν και δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα.
Θα μπορούσε να κατασκευασθεί χώρος υποδοχής και φιλοξενίας «επισήμων» προσκεκλημένων του Δήμου που επισκέπτονται την πόλη και μιας αξιοπρεπούς και φιλικής στον κόσμο αίθουσας συνεδριάσεων δημοτικού συμβουλίου. Θα μπορούσε να ενσωματωθεί και χώρος παρουσίασης της ιστορίας της αυτοδιοίκησης στην πόλη της Άρτας με ταυτόχρονη ενημέρωση για τις σημερινές της δυνατότητες. Κάτι σαν μουσείο αυτοδιοίκησης και εργαστήρι μαζί το οποίο θα δημιουργήσει ενδιαφέρον για ενεργή συμμετοχή των νεώτερων στα αυτοδιοικητικά πράγματα της περιοχής. Επίσης θα μπορούσε να διαμορφωθεί κι ένας χώρος που θα σχετίζεται με την αθλητική ιστορία του τόπου αυστηρά όσον αφορά τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Τουλάχιστον στη λογική καταγραφής υλικού (φωτογραφικό υλικό, δημοσιεύματα της εποχής, φύλλα αγώνα, αθλητικές εμφανίσεις, μπάλες κ.λ.π.).
Όλα αυτά, είπε η κ. Γεροβασίλη, εμείς τα προτείναμε και τα υποστηρίζαμε, από την πρώτη περίοδο που το κάστρο παρέμεινε κλειστό και το ΞΕΝΙΑ είχε αφεθεί στην τύχη του. Κι αφού μιλάμε για ανάπτυξη, για τουρισμό, για προβολή της Άρτας και των πλεονεκτημάτων της, να επισημάνουμε πως το κοινό χαρακτηριστικό και των τριών λειτουργικών τομέων του πολυχώρου (πολιτισμός, αθλητισμός, αυτοδιοίκηση) πάνω στις οποίες θα μπορούσε να δομηθεί η λογική της διοίκησής του και η επικοινωνιακή της πολιτική (ώστε να γίνει ισχυρός πόλος επισκεψιμότητας) είναι το μεράκι για ανιδιοτελή συμμετοχή και συλλογική δουλειά και τα αποτελέσματα του. Και έτσι θα ζωντάνευε ξανά και θα αγκαλιάζονταν απ’ τους συμπολίτες μας και όχι μόνο.»
Να ενσωματωθεί ξανά στη λειτουργία της πόλης
Η κα Γεροβασίλη κατέληξε λέγοντας: «...αυτές είναι κάποιες απ’ τις δικές μου σκέψεις για την αξιοποίηση του χώρου. Υπάρχουν ασφαλώς κι άλλες. Ανάλογα με τον βαθμό ενασχόλησης, την ενημέρωση, τη συνειδητοποίηση της ευθύνης και κυρίως την πολιτική αντίληψη του καθενός διαμορφώνονται και διαφορετικές απόψεις. Η δική μου γνώμη για το θέμα παραμένει η ίδια, ότι δηλαδή ο χώρος θα πρέπει να ενσωματωθεί ξανά και ουσιαστικά στη λειτουργία της πόλης και να αποδοθεί στους δημότες. Η δε κεντρική ιδέα της όποιας πρότασης θα πρέπει να κινείται στην κατεύθυνση της προστασίας των χαρακτηριστικών της δημοτικής περιουσίας, του δημόσιου χώρου, ως κοινού αγαθού. Και ταυτόχρονα στην προβολή των χαρακτηριστικών του Δήμου ως φορέα παροχής χρήσιμων και προωθητικών υπηρεσιών για το σύνολο των Δημοτών του.»
Κατόπιν αυτής της συνομιλίας και της κατάθεσης της άποψης της κυβερνητικής εκπροσώπου –και βουλευτή Άρτας- Όλγας Γεροβασίλη, ενδεχομένως πρέπει και η Δημοτική Αρχή, αλλά και οι παρατάξεις της μειοψηφίας να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί εντός του κάστρου, στο χώρο του ΞΕΝΙΑ, ένας χώρος που θα μπορούν να φιλοξενηθούν πολλές δραστηριότητες τοπικών φορέων και συλλόγων, αλλά και το έργο που θα γίνει να έχει μηδενική επιβάρυνση στο Δήμο Αρταίων και κατ’ επέκταση στους δημότες, ειδικά στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε.
πηγή: ΗΧΩ της Άρτας
σημ. Τηλεβόα: Γνωρίζει άραγε ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης τη δυνατότητα αξιοποίησης της Δημοτικής περιουσίας, του κτιρίου του πρώην ΞΕΝΙΑ, με τόσο ευνοϊκούς όρους, με μηδενική συμμετοχή του δήμου στη δαπάνη;
α) Εάν η απάντηση είναι ΝΑΙ, τότε καλό θα ήταν να εξηγήσει για ποιο λόγο "βλέπει" μόνο την εκμίσθωση του ΞΕΝΙΑ
β) Εάν η απάντηση είναι ΟΧΙ, τότε καλό θα ήταν να ενημερωθεί για αυτή τη νέα δυνατότητα. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο. Η συμπατριώτισσά μας Ευγενία Φωτονιάτα είναι η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Συνοχής και πρόσφατα ο δήμαρχος την είχε δημόσια ευχαριστήσει για την καθοριστική συμβολή της στην ένταξη της αντιπλημμυρικής προστασίας της Άρτας στο νέο ΕΣΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω πως το καλύτερο είναι να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος για 2-3 εβδομάδες, να γίνουν οι κατάλληλες επαφές και να ξεκινήσει η κατάλληλη προεργασία απ’ την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, ώστε μέσα από το τόσο ευνοϊκό Πρόγραμμα, να αξιοποιηθεί η Δημοτική περιουσία, ως Δημόσιος χώρος, ως κοινό αγαθό, κοινωνική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης και προώθησης δράσεων που αναπτύσσονται και δομών που λειτουργούν στην τοπική κοινωνία, έτσι ώστε το ΞΕΝΙΑ να ενσωματωθεί ξανά στη λειτουργία της πόλης.
Και ταυτόχρονα, μέσα από τη δημόσια συζήτηση που οφείλουμε να κάνουμε -και όχι μόνο για το θέμα του ΞΕΝΙΑ, να βγει στην επιφάνεια τι εννοεί ο καθένας με τον όρο "αξιοποίηση"...
- Παρέμβαση της Όλγας Γεροβασίλη για το ΞΕΝΙΑ
- Γνωρίζει ο Χρ. Τσιρογιάννης αυτή τη δυνατότητα αξιοποίησης;
Το θέμα του ΞΕΝΙΑ της Άρτας είναι μια εκκρεμότητα που ταλανίζει εδώ και χρόνια την τοπική κοινωνία. Τις τελευταίες ημέρες και μετά από δημοσίευμα της ΗΧΩ, πως ο Δήμαρχος Αρταίων, θα φέρει το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο προτείνοντας την εκμίσθωση σε ιδιώτη, οι συζητήσεις εντάθηκαν και αναζωπυρώθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ. Τα δύο μεγάλα «ρεύματα» απόψεων για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ, ήταν από παλαιότερα το μεν ένα η αξιοποίηση ως ξενοδοχείου, το δε άλλο η αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ ως πολυχώρου πολιτιστικών και άλλων καλλιτεχνικών δράσεων.
Στα πλαίσια των συζητήσεων αυτών, είχαμε την πληροφόρηση πως στα πλαίσια της πρώτης Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη «ΥΜΕΠΕΡΑΑ», 2014-2020» και ειδικότερα στο πλαίσιο του Άξονα 14 «Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος, Προαγωγή της Αποδοτικής Χρήσης των Πόρων», εξειδικεύτηκε η δράση: «Ανάπτυξη και προώθηση του τουριστικού δυναμικού φυσικών περιοχών», συνολικού προϋπολογισμού 13.000.000 ευρώ, που μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατες επίσημες τοποθετήσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας, η οικεία πρόσκληση αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές Φεβρουαρίου 2016. Μας είπαν δε πως η συγκεκριμένη δράση αφορά και αξιοποίηση χώρων όπως είναι το ΞΕΝΙΑ.
Η «ΗΧΩ» επικοινώνησε με την Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, ώστε να ενημερωθεί περισσότερο για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η συζήτηση μαζί της ήταν πράγματι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Αποκτά, δε, μεγαλύτερο ενδιαφέρον, μιας και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, συζητείται το θέμα εκμίσθωσης σε ιδιώτη του κτιρίου του ΞΕΝΙΑ.
Σύμφωνα με όσα μας μετέφερε η Όλγα Γεροβασίλη, «...η εν λόγω πρόσκληση θα μπορούσε, με την κατάλληλη προεργασία απ’ την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, να αξιοποιηθεί για την περίπτωση του ΞΕΝΙΑ. Και μάλιστα με πολύ ελκυστικούς για τον Δήμο Αρταίων όρους, μιας και δικαιούχοι της εν λόγω χρηματοδότησης θα είναι οι Ο.Τ.Α. με μηδενική υποχρέωση οικονομικής συμμετοχής απ’ την πλευρά τους για την ένταξη έργων που δεν αποφέρουν έσοδα. Αυτή η προϋπόθεση χρηματοδότησης της όποιας πρότασης κινείται στη σωστή λογική του να μην μετατραπούν οι Δήμοι σε επιχειρηματίες. Αλλά, η Δημοτική περιουσία να αξιοποιηθεί από φορείς και δημότες, αφενός με ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση σ’ αυτήν και αφετέρου στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης και προώθησης δράσεων που αναπτύσσονται και δομών που λειτουργούν στην τοπική κοινωνία.»
Φυσικά ρωτήσαμε την Όλγα Γεροβασίλη, πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με την πρόταση αυτή το ΞΕΝΙΑ προς όφελος της Αρτινής κοινωνίας, θυμίζοντας παράλληλα και την παρουσία της στα έδρανα του Δημοτικού Συμβολίου Αρταίων. Η βουλευτής Άρτας και κυβερνητική εκπρόσωπος, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και -πιθανόν αναπολώντας τον καιρό που ήταν στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου και διεκδικούσε την απόδοση του ΞΕΝΙΑ και του κάστρου στους Αρτινούς πολίτες- ανέσυρε την επιχειρηματολογία και τις προτάσεις της παράταξής της, της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, για το θέμα: «...Το κτίριο του ΞΕΝΙΑ, μέσω των κατάλληλων κτιριακών παρεμβάσεων, που θα χρηματοδοτηθούν εξ’ ολοκλήρου απ’ το πρόγραμμα, θα μπορούσε να αλλάξει χρήση και να αξιοποιηθεί, με την εποπτεία του Δήμου, για παράδειγμα για δημιουργία αυτοδιαχειριζόμενου πολυχώρου (στο χώρο της μουσικής, του βιβλίου, του θεάτρου, των εικαστικών) με δημιουργία υποδομών στέγασης υπαρχουσών δομών «πολιτισμού», π.χ. του ΑΥΛΟΥ, των φίλων του βιβλίου, του ΗΠΕΠΟΤΕ, της ΑΘΟΑ, της ΝΟΘΑ, της «Ομάδας Αρτινών Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών» κ.λ.π. Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει κατασκευή σύγχρονης δημοτικής βιβλιοθήκης με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, χώρος ανάγνωσης, επισκέψιμων εργαστηρίων τέχνης και δημοτικής αίθουσας εκδηλώσεων όπου θα πραγματοποιούνται, πέραν των συνηθισμένων και διαδραστικές εκδηλώσεις των δομών που θα στεγάζονται στο κτίριο, τόσο μεταξύ τους όσο και με σχολεία και με την τοπική κοινωνία. Συνεργασία των εξυπηρετούμενων δομών για ανίχνευση, καταγραφή και εντέλει παρουσίαση της ιστορίας της τέχνης και της επίδρασης της η μη στην Άρτα απ την περίοδο του μεσοπόλεμου έως σήμερα. Ενεργή συμμετοχή σ’ αυτό θα έχουν Αρτινοί δημιουργοί που ζουν και δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα.
Θα μπορούσε να κατασκευασθεί χώρος υποδοχής και φιλοξενίας «επισήμων» προσκεκλημένων του Δήμου που επισκέπτονται την πόλη και μιας αξιοπρεπούς και φιλικής στον κόσμο αίθουσας συνεδριάσεων δημοτικού συμβουλίου. Θα μπορούσε να ενσωματωθεί και χώρος παρουσίασης της ιστορίας της αυτοδιοίκησης στην πόλη της Άρτας με ταυτόχρονη ενημέρωση για τις σημερινές της δυνατότητες. Κάτι σαν μουσείο αυτοδιοίκησης και εργαστήρι μαζί το οποίο θα δημιουργήσει ενδιαφέρον για ενεργή συμμετοχή των νεώτερων στα αυτοδιοικητικά πράγματα της περιοχής. Επίσης θα μπορούσε να διαμορφωθεί κι ένας χώρος που θα σχετίζεται με την αθλητική ιστορία του τόπου αυστηρά όσον αφορά τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Τουλάχιστον στη λογική καταγραφής υλικού (φωτογραφικό υλικό, δημοσιεύματα της εποχής, φύλλα αγώνα, αθλητικές εμφανίσεις, μπάλες κ.λ.π.).
Όλα αυτά, είπε η κ. Γεροβασίλη, εμείς τα προτείναμε και τα υποστηρίζαμε, από την πρώτη περίοδο που το κάστρο παρέμεινε κλειστό και το ΞΕΝΙΑ είχε αφεθεί στην τύχη του. Κι αφού μιλάμε για ανάπτυξη, για τουρισμό, για προβολή της Άρτας και των πλεονεκτημάτων της, να επισημάνουμε πως το κοινό χαρακτηριστικό και των τριών λειτουργικών τομέων του πολυχώρου (πολιτισμός, αθλητισμός, αυτοδιοίκηση) πάνω στις οποίες θα μπορούσε να δομηθεί η λογική της διοίκησής του και η επικοινωνιακή της πολιτική (ώστε να γίνει ισχυρός πόλος επισκεψιμότητας) είναι το μεράκι για ανιδιοτελή συμμετοχή και συλλογική δουλειά και τα αποτελέσματα του. Και έτσι θα ζωντάνευε ξανά και θα αγκαλιάζονταν απ’ τους συμπολίτες μας και όχι μόνο.»
Να ενσωματωθεί ξανά στη λειτουργία της πόλης
Η κα Γεροβασίλη κατέληξε λέγοντας: «...αυτές είναι κάποιες απ’ τις δικές μου σκέψεις για την αξιοποίηση του χώρου. Υπάρχουν ασφαλώς κι άλλες. Ανάλογα με τον βαθμό ενασχόλησης, την ενημέρωση, τη συνειδητοποίηση της ευθύνης και κυρίως την πολιτική αντίληψη του καθενός διαμορφώνονται και διαφορετικές απόψεις. Η δική μου γνώμη για το θέμα παραμένει η ίδια, ότι δηλαδή ο χώρος θα πρέπει να ενσωματωθεί ξανά και ουσιαστικά στη λειτουργία της πόλης και να αποδοθεί στους δημότες. Η δε κεντρική ιδέα της όποιας πρότασης θα πρέπει να κινείται στην κατεύθυνση της προστασίας των χαρακτηριστικών της δημοτικής περιουσίας, του δημόσιου χώρου, ως κοινού αγαθού. Και ταυτόχρονα στην προβολή των χαρακτηριστικών του Δήμου ως φορέα παροχής χρήσιμων και προωθητικών υπηρεσιών για το σύνολο των Δημοτών του.»
Κατόπιν αυτής της συνομιλίας και της κατάθεσης της άποψης της κυβερνητικής εκπροσώπου –και βουλευτή Άρτας- Όλγας Γεροβασίλη, ενδεχομένως πρέπει και η Δημοτική Αρχή, αλλά και οι παρατάξεις της μειοψηφίας να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί εντός του κάστρου, στο χώρο του ΞΕΝΙΑ, ένας χώρος που θα μπορούν να φιλοξενηθούν πολλές δραστηριότητες τοπικών φορέων και συλλόγων, αλλά και το έργο που θα γίνει να έχει μηδενική επιβάρυνση στο Δήμο Αρταίων και κατ’ επέκταση στους δημότες, ειδικά στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε.
πηγή: ΗΧΩ της Άρτας
σημ. Τηλεβόα: Γνωρίζει άραγε ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης τη δυνατότητα αξιοποίησης της Δημοτικής περιουσίας, του κτιρίου του πρώην ΞΕΝΙΑ, με τόσο ευνοϊκούς όρους, με μηδενική συμμετοχή του δήμου στη δαπάνη;
α) Εάν η απάντηση είναι ΝΑΙ, τότε καλό θα ήταν να εξηγήσει για ποιο λόγο "βλέπει" μόνο την εκμίσθωση του ΞΕΝΙΑ
β) Εάν η απάντηση είναι ΟΧΙ, τότε καλό θα ήταν να ενημερωθεί για αυτή τη νέα δυνατότητα. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο. Η συμπατριώτισσά μας Ευγενία Φωτονιάτα είναι η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Συνοχής και πρόσφατα ο δήμαρχος την είχε δημόσια ευχαριστήσει για την καθοριστική συμβολή της στην ένταξη της αντιπλημμυρικής προστασίας της Άρτας στο νέο ΕΣΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω πως το καλύτερο είναι να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος για 2-3 εβδομάδες, να γίνουν οι κατάλληλες επαφές και να ξεκινήσει η κατάλληλη προεργασία απ’ την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, ώστε μέσα από το τόσο ευνοϊκό Πρόγραμμα, να αξιοποιηθεί η Δημοτική περιουσία, ως Δημόσιος χώρος, ως κοινό αγαθό, κοινωνική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης και προώθησης δράσεων που αναπτύσσονται και δομών που λειτουργούν στην τοπική κοινωνία, έτσι ώστε το ΞΕΝΙΑ να ενσωματωθεί ξανά στη λειτουργία της πόλης.
Και ταυτόχρονα, μέσα από τη δημόσια συζήτηση που οφείλουμε να κάνουμε -και όχι μόνο για το θέμα του ΞΕΝΙΑ, να βγει στην επιφάνεια τι εννοεί ο καθένας με τον όρο "αξιοποίηση"...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.