7 Ιαν 2015

Τι λένε και τι γράφουν, τελικά, οι ξένοι για την Ελλάδα;

- Οι δηλώσεις και τα δημοσιεύματα που δεν θα σας πουν τα ελληνικά δελτία ειδήσεων στα κανάλια των μεγαλοεργολάβων 
- Μόνο ο Σαμαράς συνδέει την επικείμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, με έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

   «Δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να συζητούμε καν για αυτό το θέμα (ενν. εάν η Ευρωζώνη θα άντεχε μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας ευκολότερα από ό,τι πριν από τρία χρόνια). Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και θεωρώ ότι θα παραμείνει», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στην εκπομπή «heute journal» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF. Ο Μάρτιν Σουλτς επεσήμανε ότι «οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μέχρι σήμερα δεν έχουν οδηγήσει ούτε μία μέρα σε ταραχές τις χρηματαγορές», ενώ, αντιθέτως, ταραχές στις χρηματαγορές έχει προκαλέσει η αντιπαράθεση στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες.
   Ο αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν ρητά αρνείται το "εξωτερικό" δικαίωμα παρέμβασης στα εσωτερικά της Ελλάδας, ενώ παράλληλα αρνείται καν να συζητήσει για Grexit (http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1290629/-oi-ellhnes-tha-dialexoyn-thn-kyvernhsh-poy.html). «Ο ελληνικός πληθυσμός έχει το δικαίωμα να εκλέξει μία Βουλή και μία κυβέρνηση, όπως αυτός θεωρεί σωστό». “Aχρηστη έπαρση» (η συζήτηση για Grexit)
   Περί τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ θα κόστιζε στην Γερμανία ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ποσό μικρότερο από όσο θα κόστιζε στην Γερμανία μια ελληνική στάση πληρωμών ή ένα «Grexit», σύμφωνα με την Frankfurter Allegmeine Zeitung, η οποία επικαλείται την εκτίμηση του οικονομολόγου του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW) Γιενς Μπόιζεν-Χογκρέφε. Η εφημερίδα, σε ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα της, επισημαίνει ότι ο υπολογισμός αυτός αφορά «κούρεμα», το οποίο θα έφερνε το ελληνικό χρέος από το 175% του ΑΕΠ στο 90%. «Εάν η Ελλάδα δεν εξυπηρετούσε πλέον το χρέος της, το κόστος θα ήταν πολύ υψηλότερο», αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών Ifo του Μονάχου υπολογίζει ότι οι απώλειες για την Γερμανία θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες, εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη. «Εάν η Ελλάδα καταστεί αφερέγγυα και φύγει από το ευρώ, θα πρέπει η γερμανική κυβέρνηση να αναμένει μια απώλεια ύψους έως και 76 δισεκατομμυρίων ευρώ», σημειώνει ο καθηγητής Οικονομίας του Ifo, Τίλο Βολμερσχόιζερ.
   «Η κ.Μέρκελ δεν είναι η ομοσπονδιακή κυβέρνησή». Με αυτόν τον τίτλο η Handelsblatt σε άρθρο της την Τρίτη μεταφέρει τη δήλωση του Johannes Kahrs, εκπροσώπου τύπου του SPD, συντηρητικού εταίρου της Γερμανίδας Καγκελαρίου, ο οποίος επιτίθεται στην Άνγκελα Μέρκελ για την πολιτική που «επιβάλει» στην Ελλάδα για «εσωτερικά πολιτικά οφέλη» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.Ο Γερμανός πολιτικός υπογραμμίζει μάλιστα ότι οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές από μια έξοδο χώρας από το ευρώ».Όπως αναφέρει ο Johannes Kahrs ένα Grexit θα κοστίσει ένα πολύ υψηλό διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων στους Γερμανούς φορολογούμενους και θα επιφέρει ανυπολόγιστα προβλήματα».
   Ο Tim Worstall, τακτικός συνεργάτης του Forbes, ξεκαθαρίζοντας ότι επ ουδενί δεν είναι ιδεολογικά φιλικός προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή όποιο άλλο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη, τονίζει ότι: α) Ως προς τις επιπτώσεις του στην ευρωζώνη, πιθανό Grexit δεν σημαίνει τόσο κίνδυνο μετάδοσης της οικονομικής κρίσης στην ευρωπεριφέρεια όσο μέγιστο "ηθικό κίνδυνο" από την αντίστροφη, δηλαδή δέλεαρ και για υπόλοιπα κράτη μέλη .Ως εκ τούτου αυτόματα αυτό το ενδεχόμενο ανάγεται σε πολιτικό διαπραγματευτικό χαρτί και όχι βαρίδι της Ελλάδας. β) Ως προς το χρέος, εκτιμά ότι σε καμία περίπτωση ένας χρέος αυτού του ύψους είναι εξυπηρετήσιμο, ως εκ τούτου η αναδιάρθρωσή του είναι επιβεβλημένη.
   Σε δημοσίευμα της αγγλόφωνης έκδοσης του Spiegel για τον ΣΥΡΙΖΑ εάν εκλεγεί κυβέρνηση (http://www.spiegel.de/international/europe/aims-of-greek-politician-alexis-tsipras-remain-a-mystery-in-europe-a-1011288.html), το συμπέρασμα είναι ότι εν τέλει μάλλον θα υπάρξουν υποχωρήσεις και συμβιβασμοί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με μία νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
   Ο Rhen αποφορτίζει το κλίμα μπροστά στην προοπτική εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ "In Brussels, most officials are viewing Tsipras' possible election calmly. "It seems to me an exaggeration that some are painting the devil on the wall," says Olli Rehn, the EU's former currency commissioner."Ενώ ακόμη κι αν υποστηρίζει ότι η διαγραφή χρέους που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφευκτέα, δηλώνει ότι η αποφόρτιση από το χρεωστικό βάρος πρέπει να υπάρξει και μπορεί να γίνει με μακρύτερες ωριμάνσεις "Although Rehn believes the debt haircut Tsipras is demanding is avoidable, the former commissioner does believe "that we have to reduce the Greek debt burden but we can reach that goal by prolonging the maturity of loans."
   Ως κακό προηγούμενο και απελευθέρωση των ασκών του Αιόλου χαρακτηρίζει η επικεφαλής οικονομολόγος της ING-DiBa ενδεχόμενο Grexit (http://www.bloomberg.com/news/2015-01-05/greek-euro-exit-risk-revived-as-merkel-bluff-overlooks-contagion.html) "It would be a nasty precedent if Greece leaves as it could stimulate others to do the same, making it the first step of euro fragmentation,” said Carsten Brzeski, chief economist at ING-DiBa in Frankfurt. “The fact remains that losing one member of the family would ultimately open Pandora’s box.”
   Ο Barry Eichengreen του Berkeley δήλωσε σε panel συνεδρίας του 3ήμερου ετήσιου Συνεδρίου της Ένωσης Αμερικανών Οικονομολόγων ότι βραχυπρόθεσμα, ένα Grexit θα ισοδυναμούσε με την κατάρρευση της Lehman Brothers X 4 (http://www.marketwatch.com/story/greek-euro-exit-would-be-lehman-brothers-squared-economist-2015-01-03?siteid=rss&rss=1) "(Grexit) I the short run, it would be Lehman Brothers squared"
   Με κείμενο υπογραφών που αναρτήθηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Mediapart (http://blogs.mediapart.fr/edition/que-vive-la-grece/article/050115/troika-basta-rendons-la-democratie-la-grece) 107 διανοούμενοι, ακτιβιστές, βουλευτές και ευρωβουλευτές από τη Γαλλία δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στον ελληνικό λαό και τη στήριξή τους στον ΣΥΡΙΖΑ. “Μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα μπορούσε να θέσει σε αμφισβήτηση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση την πολιτική της λιτότητας που έχει επιβάλει η τρόικα.” Δείτε το κείμενο μεταφρασμένο και τις υπογραφές εδώ  (https://left.gr/news/107-dianooymenoi-voyleytes-kai-aktivistes-apo-ti-gallia-yper-toy-syriza-ypologiste-s-emas-i)

   «Δεν ασχολούμαστε με σενάρια Grexit» δηλώνει ο εκπρόσωπος της Μέρκελ

   Καγκελάριος Αυστρίας: «Ασέβεια προς τους Ελληνες ψηφοφόρους» η συζήτηση περί Grexit

   Καταιγισμός δηλώσεων ευρωπαίων αξιωματούχων ενάντια στα περί Grexit του Σαμαρά

   Οι σχετικές τοποθετήσεις των τελευταίων ωρών:
   - Κάτω από το κεντρικό σύνθημα, «αλλαγή στην Ελλάδα, αλλαγή στην Ευρώπη, αλλαγή για όλους», «βαριές» υπογραφές της διεθνούς διανόησης παίρνουν θέση υπέρ του δικαιώματος των Ελλήνων ψηφοφόρων να καθορίζουν τις τύχες της χώρας τους, αλλά και υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία αλλαγής πορείας σε όλη την Ευρώπη. Ανάμεσα στους 300 πανεπιστημιακούς, διανοούμενους, ανθρώπους του πολιτισμού κ.α. βρίσκει κανείς στην κοινή έκκληση (with-the-greeks.eu) τα ονόματα των Τσόμσκι, Αγκάμπεν, Μπάτλερ, Μπαλιμπάρ, Νέγκρι, Ζίζεκ, Χάρνεκερ, Χάρβεϋ, Λόουτς, Βαλερστάιν και Δουζίνα.
   →Μάρτιν Σουλτς: «Οι συζητήσεις και οι ανεύθυνες εικασίες πάνω σε σενάρια του Grexit δεν βοηθούν αληθινά». «Πρέπει να είναι σαφές για όλους: δεν υπάρχει ζήτημα εξόδου από το ευρώ».
   →Εμανουέλ Μακρόν (υπ. Οικονομίας της Γαλλίας): «Η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη, όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνησή της».
   →Γ. Κατάϊνεν (αντιπρόεδρος Ευρ. Επιτροπής): Η Kομισιόν είναι απολύτως δεσμευμένη στην ακεραιότητα της ευρωζώνης. Οι εικασίες για ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι χάσιμο χρόνου και κινούνται σε λάθος κατεύθυνση. Η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη.
   →Αλεξέι Πουσκόφ (επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Δούμας της Ρωσίας): "Ό,τι και να λένε στο Βερολίνο η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα αποτελέσει το ισχυρότερο πλήγμα που έχει δεχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλη την ιστορία της», «Σήμερα η Ελλάδα είναι το κλειδί για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
   →Μοσκοβισί (Επίτροπος Οικον.Υποθέσεων): «Πρέπει να δούμε τις εκλογές όπως πραγματικά είναι : ένα πολύ σημαντικό δημοκρατικό ραντεβού και όχι η πυροδότηση μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης». Σχετικά με θέμα εξόδου από το Ευρώ: « Αυτό το ερώτημα δεν τίθεται. Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, είναι σημαντικό για την ακεραιότητα και την ελκυστικότητα της Ευρωζώνης, αλλά και για την ίδια την χώρα που επωφελήθηκε από τα προγράμματα χρηματοδότησης της Επιτροπής για να αναδιαρθρώσει την οικονομία της».
   →Steffen Seibert (εκπρόσωπος γερμανικής καγκελαρίας σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Bild): «…δεν γνωρίζω την ύπαρξη οποιωνδήποτε τέτοιων σχεδίων και σίγουρα η πολιτική ηγεσία στην καγκελαρία δεν ασχολείται με τέτοια σενάρια». Στο ίδιο μήκος κύματος υπήρξαν και δηλώσεις εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
   → Βέρνερ Φάιμαν (καγκελάριος της Αυστρίας): «…δεν έχει καθόλου κατανόηση για τη μεγαλοποίηση που γίνεται ως προς τους προεκλογικούς τόνους στην Ελλάδα και την ως εκ τούτου πρόκληση μίας συζήτησης για έξοδο από το ευρώ». «Όλα όσα συζητούνται σε έναν προεκλογικό αγώνα είναι υπόθεση των Ελλήνων. Τώρα θα διεξαχθούν εκλογές στην Ελλάδα και είναι άσκοπο να δημιουργείται η εντύπωση μίας απειλής απέναντι στους Έλληνες, ενώ η παρέμβαση στη συζήτηση και η πρόκληση ανασφάλειας στους ανθρώπους δεν αποφέρει τίποτε»
   →Süddeutsche Zeitung (πρωτοσέλιδο): «Το Βερολίνο ανοιχτό στο διάλογο με την Αριστερά στην Αθήνα», «Η γερμανική κυβέρνηση θα ήταν πρόθυμη να προχωρήσει σε διάλογο σε περίπτωση εκλογικής νίκης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Σε κυβερνητικούς κύκλους αναφέρεται πως όλες οι φήμες που θέλουν την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ (CDU) να αφήνει την Ελλάδα να φθάσει σε μια έξοδο από το ευρώ σε περίπτωση επιτυχίας του Τσίπρα στις βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, είναι ‘καθαρές ανοησίες’».
   →THE FINANCIAL TIMES: «Η πρόκληση δεν είναι πλέον η επιβίωση της ευρωζώνης, αλλά το άλφα και το ωμέγα της καθημερινής πολιτικής: να βρεθεί ένας αμοιβαία αποδεκτός συμβιβασμός».
   →Καρλ Μάρκους Γκάους: «Το να εκλεγεί ο Τσίπρας δεν συνιστά κίνδυνο για την Ευρώπη αλλά ευκαιρία, και όχι μόνο για την ίδια την Ελλάδα. Είναι η ευκαιρία η Ευρώπη να αφήσει πίσω της αυτή την πολιτική της λιτότητας που είναι […] όχι μόνο αντικοινωνική και άδικη αλλά και αντιπαραγωγική και καταστροφική. Αυτό δεν σημαίνει επιστροφή στην ξεγνοιασιά της υπερχρέωσης αλλά βήμα προς τα μπρος, σε μια οικονομία στα μέτρα των ανθρώπων […] Στην Ελλάδα, απ’ όπου υποτίθεται ότι ξεκίνησε η κρίση, θα μπορούσε να γίνει και η αρχή του δρόμου για την έξοδο από την κρίση, του άλλου δρόμου μέσα από την κρίση».
   → Ντερ Στάνταρντ: «…είναι δικαίωμα της Αριστεράς να απαιτεί τη ρήξη με αυτήν τη λογική της λιτότητας», «οι Έλληνες συντηρητικοί και οι εναπομείναντες σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ που συγκυβερνούν μαζί τους δεν έχουν τίποτα άλλο να προτείνουν από τη συνέχιση της πολιτικής των περικοπών σε αντάλλαγμα για τα δανεικά».

1 σχόλιο:

  1. Όντως, ο διεθνής τύπος και τα διεθνή fora είναι ανοιχτά σε μία κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα (και αρκετά από αυτά ιδιαιτέρως θετικά). Απλώς στην Ελλάδα, παραμένουν κάποιοι -όντας βολεμένοι- να είναι "βασιλικότεροι του βασιλέα", δηλαδή ένθερμοι υποστηρικτές του μνημονίου και της εξάρτησης της χώρας από ξένα κέντρα αποφάσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.