24 Ιουλ 2013

Να γιατί ανυπομονώ να συμμετάσχω στη νέα εκδήλωση του Σωματείου Ανέργων Άρτας

- Εκδηλώσεις στον χώρο έξω από την Πινακοθήκη που πραγματικά προσφέρουν σε όποιον συμμετέχει
- Μετά την ΕΡΤ η ΒΙΟ.ΜΕ.
- Γνωρίζετε την ιστορία της ΒΙΟ.ΜΕ.;

   Το Σωματείο Βάσης Ανέργων & Επισφαλώς Εργαζομένων Άρτας, δεν αριθμεί ακόμη πολλά μέλη, λες και στην Άρτα δεν υπάρχει ανεργία ή λες και οι εργαζόμενοι αισθάνονται εξασχφαλισμένοι για το τι τους ξημερώνει...
   Όμως, μπορεί το σχήμα να είναι ολιγομελές (κάτω από 100 άτομα), αλλά είναι πολύ δραστήριο και το "στέκι" του είναι ο προαύλειος χώρος έξω από τη Δημοτική Πινακοθήκη (παλιά πυροσβεστική) στην Άρτα. Εκεί κάνει τις συνελεύσεις του, εκεί πραγματοποιεί τις εκδηλώσεις του.
   Την προηγούμενη Παρασκευή 19 Ιουλίου, διοργανώθηκε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: ''Το κλείσιμο της ΕΡΤ και ο αγώνας των εργαζομένων'', η οποία ήταν από τις καλύτερες εκδηλώσεις που είχα την τύχη να βρεθώ εδώ και πολύ καιρό.
   Ομιλητής ήταν εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΕΡΤ, ο οποίος εξήγησε πώς λειτουργεί αυτή τη στιγμή η ΕΡΤ, πώς βγαίνει το πρόγραμμα, ποιοι ορίζουν τη ροή, πώς αντιμετωπίζονται διάφορα προβλήματα, τι συμβαίνει στις συνελεύσεις, πώς κατανέμονται οι διάφορες "φυλές" των δημοσιογράφων, πώς αντιμετωπίζουν διάφορα πρακτικά θέματα της καθημερινότητας, πώς τελικά καταφέρνει ένας τέτοιος οργανισμός να λειτουργεί σε καθεστώς αυτοδιαχείρισης.
   Οι ερωτήσεις και η συζήτηση που ακολούθησε έλυσαν απορίες και ανάδειξαν θέματα σχετικά με την ενημέρωση, όχι μόνο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, αλλά και στα ιδιωτικά κανάλια και στα εκδοτικά συγκροτήματα, που δεν τα γνωρίζει ο πολύς κόσμος.
   Αυτή την Πέμπτη 25 Ιουλίου στις 8:30 μ.μ. στον προαύλιο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης το Σωματείο Βάσης Ανέργων & Επισφαλώς Εργαζομένων Άρτας πραγματοποιεί εκδήλωση - συζήτηση με εργαζόμενους του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου της ΒΙΟ.ΜΕ..
   Για όσους δεν γνωρίζουν την ιστορία της ΒΙΟ.ΜΕ., πρόκειται για μια από τις πρώτες περιπτώσεις πανελλαδικά αυτοδιαχείρισης εργοστασίου. Αφορά το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, θυγατρικής της γνωστής Φίλκεραμ - Johnson.
   Η μητρική εταιρεία έβαλε "λουκέτο", κήρυξε πτώχευση το 2011, προχώρησε σε στάση πληρωμών προς τους εργαζόμενους και εγκατέλειψε το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, αφήνοντας στον αέρα 70 περίπου οικογένειες.
   Οι εργαζόμενοι δεν έκατσαν με σταυρωμένα χέρια. Δημιούργησαν αμέσως έναν εργατικό συνεταιρισμό και από τον Φεβρουάριο ανέλαβαν οι ίδιοι την διαχείριση του εργοστασίου, συνεχίζοντας να παράγουν και να διαθέτουν στην αγορά κόλλες για πλακάκια, αρμούς, ενισχυτικά, καθαριστικά κ.λπ.
   Η θέλησή τους να προχωρήσουν, είχε τη συμπαράσταση συνδικαλιστικών ενώσεων αλλά και αριστερών κομμάτων και οργανώσεων, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσε με δημόσια ανακοίνωσή του να χαιρετίσει την ενέργεια των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ και να τους στηρίξει, υποστηρίζοντας ότι «βάζουν τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός διαφορετικού μοντέλου εργασίας, αμεσοδημοκρατικού και χωρίς την εκμετάλλευση του εργοδότη».
   Αυτός είναι και ο λόγος που για το εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ έχει δοθεί ευρεία δημοσιότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, και πολλά ξένα ΜΜΕ έσπευσαν να καλύψουν από κοντά την επαναλειτουργία του εργοστασίου.
   Αντιπροσωπεία των εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ θα βρεθούν την Πέμπτη έξω από την Πινακοθήκη και θα έχουν πολλά να μας πουν για το μοναδικό τους εγχείρημα, για την πορεία του εργοστασίου, για τις δυσκολίες και τις προοπτικές. Επίσης, στο χώρο της εκδήλωσης θα διατίθενται προϊόντα που παράγει το εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ. (προϊόντα καθαρισμού) σε πολύ συμφέρουσες τιμές.

3 σχόλια:

  1. Να συμπληρώσω δύο σημεία, αν και στην εκδήλωση φαντάζομαι ότι θα ειπωθούν.

    Πρώτον είναι η πρώτη φορά που κάποιοι προσπαθούν αφενός να συνδεθούν με ένα δίκτυο παραγωγών(εργαζόμενοι της ΒΟΜΕ εδώ) που πουλούν οι ίδιοι τα προϊόντα που παράγουν, σε μία μάλιστα βιομηχανική κλίμακα παραγωγής.
    Μέχρι σήμερα είχαμε διάθεση προϊόντων κυρίως από παραγωγούς-αγρότες ενώ το εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ κρύβει την ελπίδα που δουλεύουν οι βιομηχανικοί εργάτες-παραγωγοί, να φθάσουμε δηλαδή σε βιομηχανικά προϊόντα από συνεταιρισμούς εργαζομένων..

    Αυτό έχει μεγάλη πολιτική(όχι για όλους) και πρακτική κοινωνική αξία.


    Δεύτερον το εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ μας δείχνει το χρόνο που έχουμε χάσει με εκείνες τις δομές που οι διάφοροι διορισμένοι καρεκλοκένταυροι ρήμαζαν και στη συνέχεια τις εγκατέλειπαν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
    Για παράδειγμα οι ελαιουργικοί συνεταιρισμοί που χάθηκαν από τις διεφθαρμένες διοικήσεις και έκλεισαν, ενώ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν από εργαζόμενους και παραγωγούς ελιάς που ούτως ή άλλως ήξεραν και δούλευαν στους συνεταιρισμούς.
    Αυτό το παράδειγμα θα εμφανισθεί στους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ που δεν άφησαν να χαθεί το εργοστάσιο στο οποίο δούλευαν..

    Η εκδήλωση είναι πολύ σημαντική και η περίπτωση των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ κρύβει λύσεις ελπίδας και για περιπτώσεις βιομηχανικής(μικρής ή μεγάλης κλίμακας) εγκατάλειψης και στην Ήπειρο..

    Στο χώρο θα υπάρχουν τα προϊόντα των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ, αλλά και ένα βιβλίο για τη δημιουργία εγχειρημάτων συνεταιρισμών των από κάτω..
    Τίτλος: «Χτίζοντας ένα νέο συνεταιριστικό κίνημα - βήμα βήμα ο δρόμος για τη δημιουργία συνεταιρισμών»


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. kanena plasto ptyxio exei na mas dwsei

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.