8 Φεβ 2013

Χρυσό party για τα χρυσά boys and girls της τρικομματικής συγκυβέρνησης

Τι μισθούς υπέγραψε ο Στουρνάρας;

   Λοιπόν, πραγματικά έρχεται η ανάκαμψη, άνοιξαν οι κρουνοί και αρχίζει να ρέει η ρευστότητα, έχουν δίκιο οι τρικολόρε. Τα δύσκολα πέρασαν και ήδη οι μισθοί άρχισαν να αυξάνονται και μάλιστα με εκπληκτικούς ρυθμούς. Όποιος λοιπόν συνεχίζει να αμφιβάλει, πόσο μάλλον να διαμαρτύρεται για τα μέτρα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας μηδενιστής, που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η στείρα αντιπολίτευση.
   Όχι δεν τρελάθηκα, ισχύουν όλα αυτά που λένε τα παπαγαλάκια της τρικομματικής κοινοπραξίας, αλήθεια λένε, απλά μιλάνε για τον εαυτό τους και την παρεούλα τους. Και ιδού η απόδειξη, όπως αποκαλύπτει το Ποντίκι:
   Η ηγεσία και τα μέλη του οργάνου που θα αναλάβει την εποπτεία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα αμειφθούν για τα τεσσεράμισι χρόνια που θα διαρκέσει η θητεία τους με το αστρονομικό ποσό των 3.127.000 ευρώ.
   Πρόκειται για έναν αριθμό που δοκιμάζει την υπομονή και τις αντοχές των βαριά φορολογούμενων Ελλήνων, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι, παρά την κρίση και την άγρια επιδρομή στα εισοδήματα των πολιτών, το πάρτι των αμοιβών στις παρέες της εξουσίας συνεχίζεται.
   Το ΦΕΚ της 30ής Ιανουαρίου 2013, που έχει την υπογραφή του Γιάννη Στουρνάρα, ρυθμίζει τις αρμοδιότητες και τη στελέχωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Με βάση το έγγραφο, η θητεία της διοίκησης του ΤΧΣ ορίστηκε από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι και τον Ιούνιο του 2017. Δηλαδή 4,5 χρόνια. Η διοίκηση αποτελείται από το Γενικό Συμβούλιο (με πρόεδρο και τέσσερα μέλη) και την Εκτελεστική Επιτροπή, που είναι τριμελής. Σε αυτή είναι που πέφτει και το χοντρό παραδάκι.
   Έτσι η διευθύνουσα σύμβουλος Αναστασία Σακελαρίου θα αμείβεται για τις υπηρεσίες της με 215.000 ευρώ τον χρόνο, επομένως με 967.000 για τα 4,5 χρόνια της θητείας της. Πρόκειται για έναν αριθμό απλησίαστο για κάθε εργαζόμενο, ακόμη και για καλά αμειβόμενο.
   Εάν πάρει κανείς το παράδειγμα ενός μέσου σημερινού εργαζόμενου που αμείβεται με 1.000 ευρώ τον μήνα, αυτός θα συγκεντρώσει στα 35 χρόνια της εργασίας του, δηλαδή όλη του τη ζωή, 420.000 ευρώ. Δηλαδή λιγότερα από τα μισά από αυτά που θα βγάλει η κυρία Σακελλαρίου σε 4,5 χρόνια ελέγχοντας την ανακεφαλαιοποίηση.
   Το... μηνιάτικο των 18.000 ευρώ που θα βγάλει η κυρία Σακελαρίου είναι υπερδιπλάσιο από τις αποδοχές του κεντρικού τραπεζίτη Γιώργου Προβόπουλου, που προσαρμόστηκε στα 7.000 ευρώ, αλλά και του πρωθυπουργού!
    Η νέα διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ διετέλεσε για πολλά χρόνια στέλεχος της ελβετικής Credit Suisse στο Λονδίνο, στο Τμήμα Σταθερού Εισοδήματος, με ειδίκευση σε θέματα πιστοληπτικής αξιολόγησης εταιρειών. Και μετά την επιστροφή της από τη βρετανική πρωτεύουσα εντάχθηκε στο δυναμικό της Τράπεζας Πειραιώς, έφυγε για οικογενειακούς λόγους στα μέσα του 2010 και επέστρεψε σε εργασία το 2012 ως σύμβουλος του επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Χάρη Σιγανού (τότε αντιπροέδρου) σε θέματα μεγάλων χρηματοδοτήσεων και επενδυτικών προγραμμάτων. 

 Το μπαγιόκο
   Το πάρτι δεν αφορά όμως μόνο την κυρία Σακελαρίου. Προφανώς για το ενδεχόμενο να μην της αρκεί ο χρόνος για να φέρει σε πέρας το έργο της διαμορφώθηκε και θέση αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της εκτελεστικής επιτροπής. Τη θέση αυτή θα αναλάβει ο Μάριος Κολλιόπουλος με ετήσιες αποδοχές 185.000 ευρώ. Δηλαδή 832.000 για τη θητεία του.
   Η Επιτροπή χρειαζόταν και ένα μέλος. Για τη θέση αυτή επελέγη ο Αναστάσιος Γάγγαλης (επί 16 έτη ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ) με ετήσιες αποδοχές 165.000 ευρώ. Έτσι, το απλό... μέλος θα αμειφθεί με άλλα 742.000 ευρώ για την ολοκλήρωση της καριέρας του.
   Πιο μαζεμένες είναι οι αμοιβές στο Γενικό Συμβούλιο, όπου ο πρόεδρος Paul Koster θα αμειφθεί με 100.000 ευρώ, ενώ τα τέσσερα μέλη Αντρέας Μπερούτσος, Pierre Mariani, Γεώργιος Μέργος (εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών) και Ευθύμιος Γκατζώνας (εκπρόσωπος της ΤτΕ) θα πάρουν από 30.000 ο καθένας.  

Φρίττει
   Οι αμοιβές προκαλούν εύλογα ερωτήματα για τον Στουρνάρα, αφού αρχικά είχαν πει ότι ο διορισμός των μελών του ΤΧΣ θα γινόταν από τους δανειστές, που θα πλήρωναν τις χρυσές αμοιβές. Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
   Το υπουργείο Οικονομικών, αν και πιέστηκε έντονα (δεδομένης της πρόκλησης απέναντι στους Έλληνες πολίτες) να απαντήσει πώς έγινε η επιλογή, δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις ούτε για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η επιλογή των προσώπων, ούτε για τους λόγους για τους οποίους οι αμοιβές κρατήθηκαν σε τόσο υψηλά επίπεδα.
   Οι διαρροές από την πλατεία Συντάγματος διέδιδαν ότι δήθεν ο Στουρνάρας... φρίττει με αυτά που «καλείται να υπογράψει», όμως δεν τι αοποτέλεσμα είναι ότι ο ελληνικός λαός θα πληρώσει ακριβά τα golden boys και τα golden girls την ανακεφαλαιοποίησης.
   Επίσης το υπουργείο Οικονομικών δεν απαντά (και το σχετικό ΦΕΚ δεν επεξηγεί) ποιες ακριβώς είναι οι αρμοδιότητες του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου Μάριου Κολλιόπουλου, που φορτώνουν τον φορολογούμενο Έλληνα με άλλες 832.000 ευρώ.
   Αν μη τι άλλο, ο υπουργός Οικονομικών θα έπρεπε να σκεφτεί σε τι κατάσταση έχει περιέλθει η χώρα από τα απανωτά μνημόνια. Μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν εξαθλιωθεί οικονομικά, ενώ οι αυτοκτονίες έχουν ξεπεράσει τις 3.000… Δεν μπορεί, λοιπόν, ο Στουρνάρας να δίνει σε αυτά τα golden boys girls μισθούς μεγαλύτερους και από αυτόν του πρωθυπουργού!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.