22 Ιαν 2013

Ο Β. Βενιζέλος επισκέφθηκε το Υπουργείο Ανάπτυξης - Παρών και ο Χ. Γκόκας

- "Ρόλος του ΠΑΣΟΚ είναι να στηρίζει την κυβέρνηση, να την προτρέπει και να την ελέγχει"
- Το γνώριζαν οι ψηφοφόροι σας ότι αυτός είναι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ;
 
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
   Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος επισκέφθηκε το Υπουργείο Ανάπτυξης, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Υπουργό Κ. Χατζηδάκη και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης συμμετείχαν επίσης ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Γ. Μανιάτης, οι εισηγητές της ΚΟ για θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης, Θ. Μωραΐτης, Ν. Σηφουνάκης και Χρ. Γκόγκας και ο Χρ. Πρωτόπαπας.

Δήλωση Προέδρου ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου μετά το πέρας της συνάντησης.
   Ευχαριστώ τον υπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Χατζηδάκη, τον αναπληρωτή υπουργό, τον υφυπουργό και όλους τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς του υπουργείου για την υποδοχή και την ενημέρωση που έκαναν στην αντιπροσωπεία των συναδέλφων της κοινοβουλευτικής ομάδας και των στελεχών μας.
   Ρόλος του ΠΑΣΟΚ είναι να στηρίζει την κυβέρνηση, να την προτρέπει και να την ελέγχει. Γιατί και τα τρία κόμματα έχουμε βεβαίως κοινό στόχο και κοινή επιθυμία να πετύχει η κυβέρνηση στο έργο της, να κάνει η Ελλάδα τη στροφή που πρέπει να κάνει προς την οριστική έξοδο από την κρίση, το ΠΑΣΟΚ όμως έχει ένα λόγο παραπάνω γιατί έχει σηκώσει δυσανάλογα μεγάλο βάρος και έχει πληρώσει πολύ μεγάλο κόστος για την εφαρμογή αυτής της εθνικής στρατηγικής που αποδεικνύεται ότι είναι η μόνη εφικτή, η μόνη υπαρκτή, η μόνη που αρχίζει τώρα να αποδίδει αποτελέσματα.
   Το 2013 και ιδίως το πρώτο εξάμηνο είναι καθοριστικό γιατί πρέπει ο Έλληνας πολίτης, κάθε επιχείρηση, κάθε εργαζόμενος, ο άνεργος κάθε οικογένειας να νοιώσει ότι κάτι αλλάζει. Και αλλάζει. Είναι σημαντικό ότι έχει μειωθεί ο λεγόμενος κίνδυνος της χώρας, ότι έχει ακυρωθεί ο λεγόμενος νομισματικός κίνδυνος και άρα μπορούμε να προχωρήσουμε προς την ανάσχεση της ύφεσης, την ανάσχεση της ανεργίας, τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
   Δύο είναι οι μεγάλοι στόχοι για τους επόμενους μήνες: Ρευστότητα και απασχόληση. Αλλά για να έχεις απασχόληση πρέπει να έχεις φιλοεπενδυτικό κλίμα, πρέπει να λειτουργήσει η αγορά με ένα αίσθημα αισιοδοξίας, γιατί η ψυχολογία είναι παραπάνω από το μισό στην πραγματική οικονομία.
   Στη ρευστότητα έχουμε τα νέα δεδομένα της συμφωνίας του Δεκεμβρίου. Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και μη τραπεζικά εργαλεία που συνδέονται με το ΕΣΠΑ και εδώ παίζει καθοριστικό ρόλο το υπουργείο Ανάπτυξης. Πρέπει μέσα από το ΕΤΕΑΝ, μέσα από τα διάφορα προγράμματα και μέσα από τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αναπτυχθούν οι μέγιστες δυνατές συνέργειες με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα για να υπάρξει κίνηση στην αγορά, κεφάλαιο κίνησης, εγγυητικές επιστολές, να λειτουργήσουν όλοι οι μηχανισμοί οι οποίοι επιτρέπουν στις επιχειρήσεις με έναν οριζόντιο τρόπο να κινηθούν με ένα αισιόδοξο και δυναμικό τρόπο. Έτσι δημιουργείται η ανάπτυξη, έτσι δημιουργούμε και διασώζουμε, πρωτίστως, θέσεις εργασίας.
   Έχει πολύ μεγάλη σημασία όλοι οι μηχανισμοί να κινηθούν προς την κατεύθυνση αυτή και το ΕΣΠΑ που πρέπει να γίνει ένα ΕΣΠΑ κρίσης, πρέπει να έχει αυτούς τους άξονες: Ρευστότητα, απασχόληση.
   Αλλά φιλοεπενδυτικό κλίμα μόνο από το κράτος δεν υπάρχει και μάλιστα μόνο από την κυβέρνηση. Θέλεις και την κυβέρνηση, θέλεις και τη δικαιοσύνη, θέλεις και την τοπική αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες και θέλεις και πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα. Ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να ανταποκριθεί και ο ίδιος. Δεν αρκεί να ζητάει από το κράτος, πρέπει να πάρει τις δικές του θετικές πρωτοβουλίες.
   Υπάρχει όμως και το ζήτημα της αντοχής της κοινωνίας και της κοινωνικής συνοχής. Επειδή είδε το φως της δημοσιότητας η έκθεση του ΔΝΤ και κάπου υφέρπει πάλι η απειλή νέων μέτρων, εισοδηματικών και φορολογικών, πρέπει να πω και από δω που μιλάμε για την πραγματική οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση, ότι η κοινωνία και η οικονομία, νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα δεν αντέχει. Πρέπει να εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός, πρέπει να δώσουμε τη μάχη των δημοσίων εσόδων, όπως έχει προβλεφθεί. Από κει και πέρα όμως το ζήτημα είναι η ανάπτυξη και η κίνηση της μηχανής στην πραγματική οικονομία.
   Κοινωνική συνοχή σημαίνει και προώθηση μέτρων σε σχέση με τις οικογένειες. Η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, είναι μία τέτοια πρωτοβουλία που θέλουμε να την υιοθετήσει η κυβέρνηση. Να τη διαπραγματευτεί με την τρόικα κατά τον καλύτερο τρόπο και να την υιοθετήσει. Στην πραγματικότητα συνδέεται το ζήτημα αυτό με τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και με τη μελέτη της BlackRock για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πρέπει να βοηθήσουμε την πραγματική οικονομία και βοηθώντας την πραγματική οικονομία βοηθούμε και το χρηματοπιστωτικό σύστημα πιο αποτελεσματικά.
   Και κλείνω με δύο σημεία τα οποία έχουν πολύ μεγάλη σημασία γιατί είναι και ουσιαστικά και συμβολικά. Πρέπει να ξεμπλοκαριστούν τα μεγάλα έργα. Οι οδικοί άξονες ασκούν πολλαπλασιαστική επιρροή στην πραγματική οικονομία σε πολλές περιοχές. Ανταλλάξαμε ιδέες για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό. Μπορεί να επιτευχθεί, έχει γίνει τεράστια προετοιμασία τα προηγούμενα χρόνια, τώρα μπορούμε να φτάσουμε στο τέλος. Δεν είναι εύκολο, θέλει δουλειά, αλλά πρέπει να γίνει.
   Το ίδιο ισχύει και για τα ναυπηγεία. Είναι ένας βιομηχανικός κλάδος που συνδέεται με την ελληνική εμπορική ναυτιλία, συνδέεται με τη γεωγραφική θέση της χώρας, πρέπει να διασώσουμε τον κλάδο αυτό. Επίσης έχουμε ανταλλάξει πολλές απόψεις για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν.
   Θέλω και πάλι να ευχαριστήσω τον κ. Χατζηδάκη και όλη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Θα είμαστε παρόντες και με άλλες πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες διαβούλευσης, συζήτησης, με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς για να βοηθήσουμε τη δουλειά που κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης και όλη η κυβέρνηση στο πεδίο τη πραγματικής οικονομίας.
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε για το θέμα των Κυριακών στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων συζητήσατε;
Ευ Βενιζέλος: Συζητήσαμε και για τον αγορανομικό κώδικα και για τη λειτουργία της αγοράς. Το βασικό που μας ενδιαφέρει βεβαίως είναι το Παρατηρητήριο Τιμών, είναι το «καλάθι» του φτωχού νοικοκυριού, είναι η αξιοποίηση νέων δυνατοτήτων που υπάρχουν και σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Γιατί ένα φτωχό νοικοκυριό δαπανά ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός του, κυρίως για τρόφιμα. Και έχει μεγάλη σημασία να λειτουργήσουν νέες μορφές λαϊκών αγορών, νέες πλατφόρμες, ηλεκτρονικές και συμβατικές ώστε να χτυπήσουμε αυτόν τον «εχθρό» ο οποίος είναι ξανά παρών, τώρα που έχουν μειωθεί τα εισοδήματα.
   Τώρα ειδικά για τη λειτουργία των καταστημάτων, είμαστε υπέρ της διαβούλευσης και είμαστε υπέρ μίας συμφωνίας με τους παραγωγικούς φορείς αλλά και υπέρ του ενισχυμένου ρόλου της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Πιστεύω ότι μέσα στο πλαίσιο αυτό θα βρεθεί η καλύτερη λύση σε ένα ζήτημα που δεν πρέπει να ανοίξει μέτωπο αλλά αντιθέτως πρέπει να μας κάνει όλους να ομονοήσουμε, για να βρούμε τους όρους της αποτελεσματικής και αποδοτικής λειτουργίας της αγοράς για να σωθούν οι επιχειρήσεις, για να σωθούν οι θέσεις εργασίας.  
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, σχολιάσατε την έκθεση του ΔΝΤ λέγοντας ότι η ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Αυτό τι σημαίνει ότι δεν είναι δεσμευτική αυτή η έκθεση για την ελληνική κυβέρνηση;  
Ευ. Βενιζέλος: Η έκθεση είναι μία έκθεση του επιτελείου του ΔΝΤ ενόψει της εκταμίευσης της δόσης με απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου. Τέτοιες εκθέσεις αξιολόγησης έχουμε πολλές και από τις δύο πλευρές. Και την ευρωπαϊκή πλευρά και την πλευρά του ΔΝΤ. Δεσμευτική είναι η συμφωνία που έχουμε. Είναι οι όροι της δανειακής σύμβασης, οι οποίοι στην πραγματικότητα συγκροτούν το λεγόμενο μνημόνιο. Από κει και πέρα όμως και αυτό κάθε δύο, τρεις μήνες επανεξετάζεται και σημασία έχει να αντιλαμβανόμαστε –και να αντιλαμβανόμαστε μαζί με τους εταίρους μας- πώς πορεύεται η πραγματική οικονομία, ποια είναι τα μακροοικονομικά δεδομένα, πώς θα βγούμε πραγματικά από τη στενωπό και θα γίνουμε αυτοδύναμοι μέσα στην Ευρώπη, ανταγωνιστικοί, ισότιμοι. Διότι σημασία δεν έχει να κρατάμε την οικονομία καθηλωμένη. Σημασία έχει, τώρα που διασφαλίσαμε το μακροοικονομικό και νομισματικό πλαίσιο, η οικονομία να ξεπεταχτεί. Η Ελλάδα είναι ευέλικτη ως οικονομία. Εύκολα σταματάει αλλά και εύκολα ξεκινάει και εύκολα στρίβει. Έχουμε αυτό το τεράστιο πλεονέκτημα, το οποίο πρέπει να μας αφήσουν να το αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό.  
Δημοσιογράφος: Υπάρχουν και οι ρήτρες απόκλισης κύριε πρόεδρε, το ξέρετε πολύ καλά. Σε περίπτωση αποκλίσεων…  
Ευ. Βενιζέλος: Δεν πρέπει να καταγραφούν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους. Αυτό σημαίνει μάχη στο μέτωπο των δημοσίων δαπανών, που είναι σχετικά εύκολη γιατί εκεί έχεις το μοχλό του ΓΛΚ και ελέγχεις τα πάντα και έχεις και τη μάχη των εσόδων. Και πρέπει να δοθεί η μάχη των εσόδων όπως έχουμε προγραμματίσει. Έχουμε τα προγεφυρώματα, έχουμε τη νομοθεσία, έχουμε τους μηχανισμούς και πρέπει να κερδηθεί και η μάχη των εσόδων.  
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, η μάχη των εσόδων κυρίως γίνεται από τη φορολόγηση των μισθωτών και των συνταξιούχων, δηλαδή των Ελλήνων πολιτών. Ένας στους δύο Έλληνες πολίτες χρωστάει στην εφορεία και δεν έχει να πληρώσει. Ποια μάχη των εσόδων; Από τη λίστα Λαγκάρντ δεν μπορούμε να πάρουμε τίποτε.  
Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς πρέπει να σας πω ότι δυσκολεύονται όλοι οι Έλληνες γιατί είναι πολύ μεγάλες οι φορολογικές επιβαρύνσεις. Αλλά από την άλλη μεριά, υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, οι οποίες πρέπει να εισπραχθούν, αυτές που είναι εισπράξιμες, οι δε μηχανισμοί στους οποίους αναφέρθηκα, είναι οι μεγάλες καταλυτικές κινήσεις που έχουν γίνει, το «αυγό του Κολόμβου», όπως ήταν η άρση του τραπεζικού απορρήτου. Η άρση του τραπεζικού απορρήτου αποκαλύπτει όλα τα εισοδήματα και όλες τις περιουσίες. Και άρα υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα να έχεις ένα εθνικό φορολογικό σύστημα το οποίο είναι απλό, δίκαιο, αποτελεσματικό. Αλλά αυτά είναι αντικείμενο του υπουργείου Οικονομικών και όχι του υπουργείου Ανάπτυξης, άρα δεν τα συζητήσαμε σήμερα.  
Δημοσιογράφος: Για το κλίμα της βίας κ. Πρόεδρε, μήπως δημιουργεί πρόβλημα στην ανάσχεση της ύφεσης..  
Ευ. Βενιζέλος: Βλέπουμε μία αδικαιολόγητη, προκλητική κλιμάκωση της βίας. Είναι προφανές ότι έχουν ενεργοποιηθεί σκοτεινοί κύκλοι οι οποίοι δεν θέλουν να δουν την Ελλάδα να αλλάζει κατεύθυνση. Τους δυσαρεστεί πάρα πολύ το γεγονός ότι μπαίνουμε σε μία άλλη φάση. Αυτοί οι κύκλοι δεν πρέπει να ενθαρρυνθούν με κανένα τρόπο. Πρέπει να βρουν απέναντί τους ομόθυμη και σθεναρή την κοινωνική αντίδραση. Δεν αρκεί η καταδίκη τους από το φάσμα των συνταγματικών πολιτικών δυνάμεων, από τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Χρειάζεται κοινωνική καταδίκη. Και φυσικά, χρειάζεται αποτελεσματική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, κυρίως της αστυνομίας και για αυτό είμαστε σε στενή συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο.

   Επίσης, σχετικά με το θέμα της προηγούμενης ανάρτησης (εδώ), όπου ο Νομός Άρτας μένει χωρίς οδηγούς ασθενοφόρων τα βράδυα, τις Κυριακές και τις αργίες, ο βουλευτής Άρτας Χρήστος Γκόκας έστειλε το παρακάτω Δελτίο Τύπου:
   Με αναφορά που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Α. Λυκουρέντζο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Άρτας Χρήστος Γκόκας επισημαίνει το σημαντικό πρόβλημα που έχει προκύψει, από τις 16/1/2013, σχετικά με την αδυναμία κάλυψης των αναγκών, με οδηγούς υπηρεσίας, τόσο του ΓΝ Άρτας και των Κέντρων Υγείας Αγνάντων, Άνω Καλεντίνης και Βουργαρελίου κατά τις νυχτερινές βάρδιες τις καθημερινές, όσο και των Κέντρων Υγείας κατά τις ημέρες των αργιών και τις Κυριακές, ζητώντας από τον Υπουργό την εξεύρεση άμεσης λύσης για την γρήγορη διευθέτησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.