22 Ιαν 2013

Αλέξης Τσίπρας: Διαλύουν τη χώρα

"Η λιτότητα και τα μνημόνια καταστρέφουν τις κοινωνίες"

   Στο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε πολύ πιο έτοιμοι να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας απ' ό,τι ήταν τα κόμματα που τώρα κυβερνούν, τονίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην ημερήσια ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», με την ευκαιρία της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, από τις 22 έως 25 Ιανουαρίου.
   Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή, με ευθύνη της συγκυβέρνησης και της τρόικας, διαλύεται η Ελλάδα, αναφέρει για τις εξελίξεις στη χώρα μας και παράλληλα επαναλαμβάνει ότι και η Ευρώπη πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική της ύφεσης: «..Η λιτότητα και τα μνημόνια καταστρέφουν τις κοινωνίες και δεν μπορεί να είναι η απάντηση στην κρίση και η συγκολλητική ουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειάζεται λοιπόν μία άλλη πολιτική, που θα ενισχύει την πραγματική οικονομία, και θα βάζει κανόνες που θα αποτρέπουν τη δημιουργία νέων κρίσεων».
   «Η ελληνική Βουλή δικαιούται να νομοθετεί», τονίζει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Τσίπρας και «αυτό το δικαίωμα δεν είναι δυνατόν να απεμποληθεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες». «Το ερώτημα αυτό είναι της προηγούμενης περιόδου, όταν και ο κ. Σαμαράς διατεινόταν ότι διαφωνεί με το Μνημόνιο και ότι θα το επαναδιαπραγματευθεί. Αντί της επαναδιαπραγμάτευσης είχαμε εμβάθυνση και ακόμα πιο βίαιη εφαρμογή. Το Μνημόνιο είναι επί της αρχής καταστροφική και αναποτελεσματική λύση. Η διαπραγμάτευση λοιπόν χρειάζεται και νέα θεμέλια», υποστηρίζει.
   Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί με ανεύθυνο τρόπο «την προπαγάνδα» περί εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ, «καταστρέφοντας το επενδυτικό κλίμα και βάζοντας σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα». «Εμείς όμως», υπογραμμίζει, «θα διαπραγματευτούμε ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση που θα είναι ρεαλιστικό, και σε αντίθεση με την πολιτική του Μνημονίου, θα αποτρέπει αντί να καθιστά βέβαιη τη χρεοκοπία της χώρας».
   «Προφανώς κανείς δε θα ήθελε να παραδεχθεί την αποτυχία του ελληνικού προγράμματος πριν τις γερμανικές εκλογές. Η Ελλάδα όμως δεν έχει χρόνο για χάσιμο, μπαίνει σε μια χρονιά βαθιάς ύφεσης με τους χειρότερους οιωνούς. Χρειάζεται λοιπόν μια κυβέρνηση για να θέσει πάνω στο τραπέζι αυτό το αυτονόητο. Ότι το πρόγραμμα απέτυχε. Ότι το πρόβλημα του χρέους με την πολιτική της λιτότητας και της ανεξέλεγκτης ύφεσης, διογκώνεται αντί να αντιμετωπίζεται, και χρειάζεται εντελώς διαφορετική πολιτική, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου η Ευρώπη να αποφύγει τον κίνδυνο της κατάρρευσης», επισημαίνει ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
   Ερωτηθείς εξάλλου για την αντίδραση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όταν του έθεσε το θέμα του κατοχικού δανείου, απάντησε: «Το σίγουρο είναι ότι το άκουγε πρώτη φορά δια ζώσης από ελληνικά χείλη. Αν και το ζήτημα των ελληνικών διεκδικήσεων πατά πάνω σε στέρεη νομική βάση, τόσο η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, όσο και όλες οι προηγούμενες, απέφευγαν συστηματικά να το θέσουν, για να μην δυσαρεστήσουν τη γερμανική πλευρά. Πρώτη φορά άκουσε, υποθέτω, ο κ. Σόιμπλε να του ζητούν και τα στοιχεία της κατάθεσης Χριστοφοράκου για τους Έλληνες πολιτικούς που "λαδώθηκαν" από τη Siemens. Εδώ βέβαια η σιωπή γύρω από το ζήτημα δεν είναι για να μην δυσαρεστηθούν οι Γερμανοί, αλλά για να συνεχιστεί η σκανδαλώδης συγκάλυψη της δικομματικής διαφθοράς στην Ελλάδα», εξήγησε και τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να αλλάξει γραμμή σε αυτά τα θέματα.
   Στην αναφορά του στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ, υποστηρίζει ότι το πολιτικό κατεστημένο θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να συγκαλυφθεί η υπόθεση, και να περιοριστεί η διερεύνησή της μόνο σε πρόσωπα που βρίσκονται πλέον εκτός πολιτικού συστήματος.
   «Πρέπει να είναι βέβαιοι όμως», διαμηνύει, «ότι η αλήθεια θα λάμψει. Όλη αυτή η πρακτική είναι απολύτως αντίθετη με το κοινό αίσθημα και παγιώνει κλίμα συγκάλυψης διαφθοράς και ανομίας. Την ώρα που η κοινωνία βουλιάζει στη φτώχεια και την ανασφάλεια, έρχονται στο φως κραυγαλέα σκάνδαλα φοροδιαφυγής, και μάλιστα με τις πλάτες υπουργών και κυβερνήσεων. Από τη δική μας πλευρά, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να έρθει στο φως ολόκληρη η αλήθεια, να διαλευκανθεί πλήρως η συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς και άλλες αντίστοιχες και να μπει ένα οριστικό τέλος στο σκάνδαλο της φοροδιαφυγής το οποίο πληρώνουν τα χαμηλά εισοδήματα με επαχθείς φόρους».
   Τέλος, στη συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας τάσσεται υπέρ της ψήφου των ομογενών, «στο βαθμό που αποτυπώνει αυθεντικά τη βούληση του Απόδημου Ελληνισμού, χωρίς να αλλοιώνει τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα». Υπό την έννοια αυτή, διευκρινίζει, θα βλέπαμε την ψήφο των ομογενών σε μια εκλογική περιφέρεια Εξωτερικού, χωρισμένη σε γεωγραφικές εκλογικές ζώνες, και με υποψήφιους, κατοίκους των περιοχών αυτών. Στη βάση αυτή και ανάλογα με τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που θα συνταχθούν, μπορεί να καθοριστεί ένας συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών από τον Απόδημο Ελληνισμό στο Κοινοβούλιο.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.