13 Μαρ 2012

Η Άρτα σε κατάσταση συναγερμού για τον ιό τριστέτσα

Ανιχνεύθηκε σε κτήμα του κάμπου από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (Μ.Φ.Ι.)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    Η παρουσία του καταστρεπτικού ιού της τριστέτσα στην Άρτα σε ένα κτήμα της πεδιάδας που ανιχνεύτηκε από το Μ.Φ.Ι. μας κάνει να είμαστε σε κατάσταση συναγερμού, ώστε να αποτραπεί η διάδοση του ιού στα εσπεριδοειδή της περιοχής μας και να αποφύγουμε τα καταστρεπτικά οικονομικά αποτελέσματα που βιώνουν οι καλλιεργητές της Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας, όπου ο ιός εξαπλώθηκε ραγδαία.
   Μετά την εμφάνιση της τριστέτσας σε φυτώριο της Λακωνίας εμφανίστηκε τριστέτσα και σε φυτώριο στην Κορινθία σε διετή δενδρύλια μανταρινιάς ποικιλίας κλημεντίνης που προορίζονταν για μητρική φυτεία.
   Για το λόγο αυτό οι παραγωγοί όταν προμηθεύονται πολλαπλασιαστικό υλικό δηλαδή δενδρύλλια, αυτά πρέπει να προέρχονται είτε από τα φυτώρια της περιοχής μας που έχουν ελεχθεί από την υπηρεσία μας και είναι απαλλαγμένα από τον ιό της τριστέτσα, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των δειγμάτων που στείλαμε για ανίχνευση του ιού στο Μ.Φ.Ι. το έτος 2011, είτε από φυτώρια εκτός του Νομού τα οποία να συνοδεύονται απαραίτητα από φυτουγειονομικό Διαβατήριο.
   Το ίδιο πρέπει να γίνεται και κατά την εισαγωγή πολ/κου υλικού από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. (Ιταλία).
   Συνιστάται να μη γίνεται χρήση εμβολίων από εσπεριδοειδή του Νομού και ιδιαίτερα από την περιοχή που ανιχνεύτηκε ο καταστρεπτικός ιός της τριστέτσας.

Π.Ε. Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.