29 Οκτ 2011

Γ. Παπαβασιλείου: Γιατί καταψηφίζω το νέο οργανόγραμμα του Δήμου Αρταίων

- Ο Οργανισμός κινείται στα πλαίσια της μνημονιακής αντίληψης
- Δεν δίνει αναπτυξιακή προοπτική και δυνατότητες αποτελεσματικής λειτουργίας στο Δήμο
- Στελεχώνεται από προσωπικό σε κατάσταση εργασιακής εφεδρείας και αμειβόμενο με αποδοχές πείνας

   Την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου ήρθε προς συζήτηση και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου.
   Στην εισήγησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γ. Παπαβασιλείου αμφισβήτησε τη φιλοσοφία σύνταξης του σχεδίου και ως εκ τούτου τον καταψήφισε, παρά τις μερικές τροποποιήσεις που έκανε δεκτές η πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής την τελευταία στιγμή.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαβασιλείου τόνισε:

• Ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του, που πρέπει να έχει αναπτυξιακό σχεδιασμό, λειτουργική και αποτελεσματική διάρθρωση, να αποτυπώνει τις δυνατότητες του στελεχιακού δυναμικού στην κατανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων και τέλος να εκφράζει το στελεχιακό του δυναμικό που υπηρετεί.
• Το σχέδιο που η Εκτελεστική Επιτροπή εισηγείται, κινείται δυστυχώς στα πλαίσια της μνημονιακής αντίληψης, που επιβάλλει σχήματα που στραγγαλίζουν...

αναπτυξιακές προοπτικές, αφού υιοθετεί περιορισμούς και στις βαθμίδες διοίκησης και στο αναγκαίο στελεχιακό δυναμικό για να ικανοποιήσει της ανάγκες μείωσης των δαπανών που επιβάλλουν οι εκφραστές των τοκογλύφων δανειστών του εξωτερικού.
Σχεδιάστηκε στα αυστηρά πλαίσια των κατευθύνσεων που δόθηκαν, αλλά δυστυχώς δεν προσαρμόστηκε στις αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές της περιοχής ευθύνης του Δήμου. Σε ένα Δήμο που ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο αναπτυξιακής πολιτικής οι αρμοδιότητες συνωστίζονται σε ένα τμήμα, αντί μιας διεύθυνσης που κρίνεται αναγκαία και για λόγους στήριξης των νοικοκυριών στην αντιμετώπιση της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.
Η υπηρεσία Προγραμματισμού Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου υποβαθμίζεται σε τμήμα κατά παράβαση των διατάξεων του Ν.3852/10 και του πρότυπου κανονισμού εσωτερικών υπηρεσιών των Δήμων. Η κορυφαία οργανωτική δομή του Δήμου αξιολογείται ως ήσσονος σημασίας για τον αναπτυξιακό του σχεδιασμό του.
Η Υπηρεσία Δημοτικής Αστυνομίας παρότι το προσωπικό της υπερβαίνει κατά πολύ τον αριθμό που αποτελεί όριο για τη διαβάθμισή της οργανώνεται σε αυτοτελές τμήμα, αντί Διεύθυνσης.
• Υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων στο τμήμα Πολεοδομικών Εφαρμογών της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και στο Τμήμα Συγκοινωνιών-Κυκλοφορίας και Τοπογραφήσεων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών.
Καθυστέρησε η ψήφισή του ένα χρόνο με αποτέλεσμα οι εξελίξεις και οι συνεχείς τροποιητικές εγκύκλιοι να τον καθιστούν ξεπερασμένο. Επισημαίνουμε ότι σημερινή εγκύκλιος του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργείου ανατρέπει το σχεδιασμό του σε αριθμό υπαλλήλων και σε διάρθρωση υπηρεσιακών μονάδων.
Δεν συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας στην οποία θα συμμετείχαν και εκπρόσωποι των παρατάξεων, εκπρόσωποι όλων των υπηρεσιακών βαθμίδων του Δήμου, αγνοήθηκε ο σύλλογος των εργαζομένων και κληθήκαμε μέσα σε δύο μέρες να ψηφίσουμε ένα σχέδιο που και την τελευταία στιγμή συμπληρώθηκε και τροποποιήθηκε. Είναι ουσιαστικά σχέδιο που αποτυπώνει τη βούληση του Δημάρχου ,της εκτελεστικής επιτροπής, και δύο υπαλλήλων για να καλύψει την ανάγκη να αποκτήσει ο Δήμος διαχειριστική επάρκεια και να μπορέσει να καταρτήσει τον προγραμματικό του σχεδιασμό. Ως εκ τούτου βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τους εργαζόμενους, τις παρατάξεις και την κυρίαρχη αντίληψη για εργαλείο αναπτυξιακής και αποτελεσματικής λειτουργίας.
• Έχουμε αντίθετη πολιτική στην προσέγγιση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Δήμου και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να τον ψηφίσουμε. Εξ άλλου είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα κληθείτε να τον αναθεωρήσετε κάτω από τις πιέσεις της αντίληψης για μείωση των δαπανών .

Καταλήγοντας την εισήγησή του, ο κ. Παπαβασιλείου τόνισε:
"Εμείς ένα οργανόγραμμα που με τις περικοπές καταλήγει σε οργανωτικό μόρφωμα, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική και δυνατότητες αποτελεσματικής λειτουργίας, στελεχωμένο από προσωπικό σε κατάσταση εργασιακής εφεδρείας και αμειβόμενο με αποδοχές πείνας δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.