28 Ιουν 2021

Τι δηλώνει η Διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Άρτας για την παραίτησή της!

- Η Λένα Αθανασίου, σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, δεδομένων των εξελίξεων, μιλά στην αρτινή ενημερωτική ιστοσελίδα arta2day
- “Δεν μπορούμε τόσοι λίγοι γιατροί να νοσηλεύουμε τόσο μεγάλο αριθμό ασθενών, διασκορπισμένους παντού, σε όλες τις κλινικές διασκορπισμένους!”


   Η Διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας, Ελένη Αθανασίου, μίλησε στο arta2day για τις τρέχουσες εξελίξεις, μετά τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για τις δύσκολες και άσχημες καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας όλο το τελευταίο διάστημα (διαβάστε ΕΔΩ). 
   Όπως επισημαίνει η αρτινή ενημερωτική ιστοσελίδα, από την πρώτη στιγμή επικοινώνησε μαζί της, όμως η ίδια περίμενε τις εξελίξεις από πλευράς Διοίκησης του νοσοκομείου, πριν προχωρήσει σε επίσημες δηλώσεις.
   Σήμερα το πρωί, η ίδια και ο κ. Ρώτας είχαν συνάντηση με τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείο Άρτας, Βαγγέλη Ντάκουλα, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθούν λύσεις. Η ίδια, σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, δεδομένων των εξελίξεων, είπε δυο λόγια στο arta2day, τα οποία έδωσε την άδεια να μεταφερθούν στο χαρτί, αφού το ξέσπασμα σε κλάμα δεν της επέτρεπε να προχωρήσει σε δηλώσεις on camera.
   “Καταλαβαίνετε ότι είμαι πολύ πιεσμένη”, δήλωσε κι όπως καταλαβαίνουμε, η ευσυνειδησία που την διακατέχει έρχεται σε σύγκρουση με την έντονη κόπωση, θέλει να συνεχίσει το έργο της, θέλει να συνεχίσει τη δουλειά της και το λειτούργημά της, όμως δεν βλέπει φως στην άκρη του τούνελ, κι αυτό την στενοχωρεί ιδιαίτερα.
    Ωστόσο, το arta2day μεταφέρει αυτολεξεί παρακάτω όλα όσα δήλωσε στην ηχογραφημένη συνομιλία, διότι είναι η μόνη που μπορεί να διαφωτίσει την υπόθεση όσο κανείς άλλος! 

   – Τί ήταν αυτό που σας οδήγησε να υποβάλετε την παραίτησή σας;
   “Δεν μπορούμε τόσοι λίγοι γιατροί να νοσηλεύουμε τόσο μεγάλο αριθμό ασθενών, διασκορπισμένους παντού, σε όλες τις κλινικές διασκορπισμένους! (επιβεβαιώνει έτσι η κα Αθανασίου όσα δήλωσε χθες σε συνέντευξη ο κ. Πασιάς, ότι οι ασθενείς της Παθολογικής είναι διασκορπισμένοι σε όλο το νοσοκομείο, ακόμη και σε κλινικές όπως η Παιδιατρική, η Μαιευτική κα). Η λύση δεν είναι δικό μου θέμα, δεν μπορώ εγώ να δώσω τη λύση σε ένα τέτοιο δύσκολο θέμα, λύσεις θα προσφέρει το κράτος που διοικεί κι εκείνοι οι οποίοι εκλήθησαν να μπουν σε τέτοιες θέσεις, σε θέσεις ευθύνης, ακριβώς για να φέρουν λύσεις…! Δεν έχω εγώ κάποιον γιατρό να τον διορίσω και να τον φέρω. Από κει και πέρα, τί θα πρέπει δηλαδή να πεθάνουμε εμείς που είμαστε εδώ μέσα; (θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι λέει αυτή τη φράση υπό το βάρος της φόρτισης, σημειώνοντας ότι η κόπωση και η εξάντληση είναι σε σημείο ανυπέρβλητο για όλους τους γιατρούς)”
   Και συνεχίζει “Πάντα υπάρχουν λύσεις, παντού υπάρχουν. Υπάρχει νόμος που αποσπάει υπηρεσιακά, αν είναι δυνατόν, δεν πρόκειται για ένα πρόβλημα που προέκυψε σήμερα, τώρα, αλλά για ένα πρόβλημα που κλιμακώθηκε, κλιμακώθηκε και έφτασε στο απροχώρητο!”.

   – Μίλησα με τον κ. Χαρμπή και μου δήλωσε ότι κι εσείς του ζητήσατε βοήθεια την περίοδο του COVID στο να βρεθούν ιδιώτες γιατροί να συνδράμουν το ΓΝ Άρτας.
   “Βεβαίως, το ζήτησα”

   – Από τη στιγμή λοιπόν, κα Αθανασίου, που εσείς η ίδια ως Διευθύντρια της Παθολογικής ζητήσατε χείρα βοηθείας από τον Ιατρικό Σύλλογο Άρτας, από τον κ. Χαρμπή, για να έρθουν ιδιώτες γιατροί, και η Διοίκηση έβλεπε να κλιμακώνεται μια κατάσταση, ένα πρόβλημα εδώ και καιρό, γιατί λοιπόν η ίδια δεν έκανε δεκτή την προσφορά βοήθειας από τον Ιατρικό Σύλλογο;
   “Δεν το γνωρίζω, δεν το γνωρίζω ειλικρινά. Εγώ αυτή τη στιγμή πέραν της θέσης του Συντονιστού Διευθυντού της Παθολογικής Κλινικής δεν έχω κάποια θεσμική θέση από την οποία να αποφασίζω στο νοσοκομείο. Άκουσα ότι το θέμα κάπου κόλλησε σε διαδικαστικά θέματα, προφανώς και η Διοίκηση δεν το κυνήγησε το πράγμα…”

   – Στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις πώς έμπαιναν οι ιδιώτες την επόμενη ημέρα;
   “Ακριβώς! Ακριβώς… Και τα προβλήματα κατά την έξαρση της πανδημίας μπορεί να μην φαίνονταν, διότι η κίνηση στο υπόλοιπο νοσοκομείο ήταν λίγο περιορισμένη, όμως το κύμα της πανδημίας έπεσε και μπήκαν τα πράγματα σε μια κανονικότητα, σαφώς και ανεδείχθη το πρόβλημα. Δεδομένων των εξελίξεων και στο Αγρίνιο, ποιος πάει εκεί να νοσηλευτεί με τέτοια διάσταση που πήρε το θέμα για τη λειτουργία του νοσοκομείου; Χωρίς και πάλι να φταίνε οι γιατροί”

   – Περιμένατε κι εσείς προσωπικά και ελπίζατε να έρθουν οι προσλήψεις, εκείνες οι 13 που ανακοινώθηκαν πριν κάποιους μήνες; Γνωρίζουμε ότι από τους 13, μόνο ένας γιατρός προσελήφθη και άλλοι δύο (ακτινολόγοι) είναι στο “δρόμο κι έρχονται”, να το πούμε απλά, αλλά θα καθυστερήσουν ίσως και κάποιους μήνες ακόμη.
   “Ναι, τους δύο τους περιμένουμε, είναι στο δρόμο, αλλά και αυτή η μία γιατρός που προσελήφθη, είναι παθολόγος, αλλά τώρα είναι στο Αττικό Νοσοκομείο και κάνει κάποια εξειδίκευση… Εγώ επικοινώνησα μαζί της και μου είπε ότι βέβαια θα δεχτεί τη θέση και θα έρθει, όμως ούτε αυτή είναι εδώ αυτή τη στιγμή και δεν ξέρουμε πότε θα έρθει!”

   – Οπότε από τις 13 αυτές προσλήψεις, αυτή τη στιγμή δεν έχει αναλάβει κανένας καθήκοντα στο ΓΝ Άρτας;
   “Απ’ όσο γνωρίζω, όχι”.
   – Μάλιστα…

   – Τί σκοπεύετε να κάνετε τώρα;
   “Πιστέψτε με ειλικρινά δεν ξέρω, δεν ξέρω, μέχρι να δρομολογηθεί και να πάρει το δρόμο της. Έχω το δικαίωμα να την ανακαλέσω την παραίτηση, όμως πιστέψτε με δεν ξέρω τί θα κάνω… Θα την ανακαλέσω μόνο αν δω κάποια σημεία αποκατάστασης και ένα φως στο βάθος”.

   – Να ξέρετε ότι η κοινωνία της Άρτας σας εκτιμά πολύ και σας εμπιστεύεται και, από το ρεπορτάζ που έχουμε κάνει, βλέπουμε ότι οι πολίτες της Άρτας επιθυμούν να παραμείνετε στη θέση σας και να συνεχίσετε το έργο σας. Και φυσικά, κανείς μας δεν θέλει να κλείσει η Παθολογική Κλινική του ΓΝ Άρτας.
   “Δεν το ξέρουν αυτό οι υπεύθυνοι, ότι οι κλινικές αυτές, όπως η Παθολογική, αποτελούν τη ναυαρχίδα στα νοσοκομεία και αν κλείσουν, τότε καταρρέει και το οικοδόμημα; Δεν το καταλαβαίνουν αυτό; Αλλά δεν μπορούν να μας φτάσουν και στα όριά μας, δηλαδή τί; Να νοσηλευτούμε κι εμείς; Να πεθάνουμε;”

  – Με το Διοικητή μιλήσατε…, τί του είπατε;
   “Προσπαθεί να βρει λύσεις, προσπαθεί… Κι εγώ του είπα ότι σε τέτοιες καταστάσεις, οι άνθρωποι πάνε και χτυπάνε το χέρι στο τραπέζι και ζητάνε από την 6η ΥΠΕ να δοθεί λύση εδώ και τώρα, δεν στέλνουν ένα email… Αυτά είναι απρόσωπες κινήσεις”.

   – Θεωρείτε ότι θα έπρεπε ο κ. Ντάκουλας να έχει κάνει πιο δυναμικές κινήσεις;
   “Εννοείται, πιο δυναμικές! Εννοείται…”

   – Και ειλικρινά, θεωρείτε ότι θα έπρεπε ο κ. Ντάκουλας να έχει δεχτεί και τη βοήθεια που του προσέφερε ο Ιατρικός Σύλλογος Άρτας;
   “Εννοείται. Εννοείται. Από οπουδήποτε! Από οποιαδήποτε δομή, είναι και το ΠΕΔΥ, και το Νοσοκομείο Ιωαννίνων με τόσους επικουρικούς γιατρούς, για ποιο λόγο να μην αποσπάσει ένα γιατρό για δύο μήνες εδώ; Δεν έχουμε πάρει άδειες, έδινε ο Διοικητής τιμητικά ρεπό για την COVID αλλά τίποτα δεν έχουμε πάρει ακόμη. Και το γνωρίζει αυτό ο ίδιος, δεν το αρνείται”.

   – Εννοείται… αλλά δεν έγινε δεκτή κα Αθανασίου η βοήθεια από πουθενά, την ώρα που διακυβεύονταν εν μέσω COVID, αλλά και τώρα, ανθρώπινες ζωές.
   “Τί να πω…Συγχωρέστε με, αλλά είμαι πολύ πιεσμένη, καταλαβαίνετε”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.