18 Οκτ 2020

Τουρκική προκλητικότητα - Ελληνική υποχωρητικότητα: Το Oruc Reis μια ανάσα από το Καστελόριζο

- Έφτασε σε απόσταση 7,5 μιλίων, σπάζοντας το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας των 12 μιλίων. Στις 8 το βράδυ το τουρκικό ερευνητικό θα βρεθεί στα 6,5 μίλια από το Καστελόριζο
- Αποθρασυμένη η Τουρκία από τις δηλώσεις του δεξιού χεριού του Μητσοτάκη, Γιώργου Γεραπετρίτη, που μετακίνησε την ελληνική κόκκινη γραμμή από τα 12 στα 6 ναυτικά μίλια


   Ο Ερντογάν απασφάλισε, εκμεταλλευόμενος τη συνεχή υποχωρητικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη: Το Oruc Reis, έφτασε σε απόσταση 7,5 μιλίων από το Καστελόριζο και 21 μιλίων από τη Ρόδο, για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στις 8 το βράδυ το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis θα βρεθεί στα 6,5 μίλια από το Καστελόριζο, κίνηση που θα σημάνει ουσιαστικά ευθεία απειλή σε ελληνική κυριαρχία.
   Η κλιμάκωση της έντασης από πλευράς της Τουρκίας είναι πλέον ξεκάθαρη.
   Τι κάνει όμως η ελληνική κυβέρνηση;
   Πέρα από την πλήρη αποτυχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητοστάκη στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., όπου στο κείμενο των συμπερασμάτων δεν υπάρχει καμμιά αναφορά για κυρώσεις στην Τουρκία για την προκλητική συμπεριφορά της, υπήρξε και η δήλωση του δεξιού χεριού του, Γιώργου Γεραπετρίτη. Ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι τα έξι μίλια είναι η «κόκκινη» γραμμή της κυβέρνησης, μετακινώντας έτσι την πάγια ελληνική κόκκινη γραμμή από τα 12 στα 6 ναυτικά μίλια, γεγονός που υποδηλώνει άμεσα την απεμπόληση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο (κυρίως).
   Τέτοιου είδους δηλώσεις αποθρασύνουν την Τουρκία, όπως φάνηκε χθες, όπου ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Αντίλ Καραϊσμαϊλογου, δημοσιοποίησε ένα χάρτη που ουσιαστικά κόβει το Αιγαίο στη μέση. «Χαιρετίσματα σε Φατίχ, Γιαβούζ και Κανονί. Επεκτείναμε την περιοχή ευθύνης αναζήτησης και διάσωση στην Γαλάζια Πατρίδα για να συμπεριλάβουμε τις περιοχές όπου τα εθνικά μας πλοία εργάζονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Συγχαρητήρια για το νέο μας Εθνικό Σχέδιο Αναζήτησης και Διάσωσης», έγραψε χαρακτηριστικά. 


  Ο στόχος της Άγκυρας 
   Είναι πλέον προφανές ότι στόχος της Άγκυρας είναι να αυξήσει τις διεκδικήσεις τόσο για το καθεστώς των ελληνικών νησιών όσο και για τα δικαιώματα στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο. Να «γκριζάρει» δηλαδή το Αιγαίο και η ανατολική Μεσόγειος, διεκδικώντας ίδια δικαιώματα με την Ελλάδα και παράλληλα αποστρατικοποίηση των ελληνικών ακριτικών νησιών.
   Ο Ερντογάν φαίνεται ότι είναι αποφασισμένος να εκμεταλλευθεί στο έπακρο τη διαρκή υποχωρητικότητα της ελληνικής κυβέρνηση και να προωθήσει τα τουρκικά συμφέροντα, επιβάλλοντας ένα νέο status quo στην περιοχή, στο πλαίσιο του οράματός του για την «Γαλάζια Πατρίδα».
   Αυτό είναι το «αθώο» σενάριο. Διότι υπάρχει και ένα άλλο σενάριο, κάθε άλλο παρά αθώο: Να υπάρχει δηλαδή δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. Ένα σενάριο που υπονόησε εμμέσως πλην σαφώς και ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Καραμανλή: 
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.