3 Οκτ 2020

Επιτελικό χάος στο Δημόσιο με τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Ανεφάρμοστη αποδεικνύεται η τηλεργασία, αλαλούμ με τη χορήγηση αδειών, ενώ πουθενά δεν πραγματοποιούνται προληπτικά τεστ


   Επιτελικό χάος επικρατεί στον δημόσιο τομέα σε σχέση με τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, με την τηλεργασία να παραμένει ανεφάρμοστη λόγω της γραφειοκρατίας και ευπαθείς ομάδες εργαζομένων να αποκλείονται από το καθεστώς προστασίας λόγω των παράλογων κριτηρίων ένταξης που θέσπισε η κυβέρνηση.
   Μάλιστα, αποτέλεσμα του τελευταίου είναι ευπαθείς ομάδες εργαζομένων να αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν μέρες από την κανονική άδεια εργασίας τους προκειμένου να προστατέψουν την υγεία των ίδιων και των οικείων τους. Αυτό συνέβη, φυσικά, εξαιτίας των διαδοχικών παράλογων εγκυκλίων του υπουργείου Εσωτερικών και Υγείας, με τις οποίες επανακαθορίζονται οι ομάδες αυξημένου κινδύνου και αλλάζουν οι προϋποθέσεις χορήγησης της ειδικής άδειας απουσίας στις ομάδες αυτές, σε μια προφανή προσπάθεια με σκοπό τον περιορισμό των εργαζομένων που θα δικαιούνται την άδεια αυτή.
   Έτσι για παράδειγμα δημόσιοι υπάλληλοι με υποκείμενα νοσήματα όπως π.χ. ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια πνευμονοπάθεια, η αρτηριακή υπέρταση, η νόσος του Πάρκινσον κ.λπ., από μόνα τους δεν θεωρούνται επαρκή ως κριτήρια για να δικαιούται άδεια λόγω κορωνοϊού εφόσον είναι κάτω των 65 ετών.
   Και αυτό γιατί, μέσα από μια παράλογη αλλά πολιτικά εξηγήσιμη επιλογή, ο θεσμοθέτης έκρινε ότι ένας εργαζόμενος κάτω των 65 ετών θα πρέπει να πάσχει από δύο τέτοια νοσήματα ταυτόχρονα προκειμένου να εντάσσεται στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και να δύναται να απουσιάζει δικαιολογημένα με ειδική άδεια! 

  Αλαλούμ με τη χορήγηση αδειών
   Την ίδια στιγμή, όπως έχει καταγγείλει ήδη σε υψηλούς τόνους, η ΑΔΕΔΥ, πέρα από τον αποκλεισμό συγκεκριμένων ευπαθών κατηγοριών, επικρατεί πραγματικό αλαλούμ εν γένει ως προς τη χορήγηση αδειών των ευπαθών ομάδων, αφού απαιτούνται ένα σωρό έγγραφα και παραπεμπτικά σημειώματα της υπηρεσίας, τα οποία δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα οι άδειες να μην χορηγούνται ακόμα (τρανταχτό παράδειγμα στην εκπαίδευση) και να χρεώνονται στους εργαζόμενους κανονικές άδειες.
   Το γεγονός έχει αναδείξει με ένταση και η ΟΛΜΕ, η οποία έχει καταγγείλει ότι με τις κυβερνητικές εγκυκλίους πολλοί εκπαιδευτικοί που μέχρι σήμερα υπάγονταν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και δικαιούνταν ειδική άδεια απουσίας, θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στον χώρο εργασίας τους, ενώ ένα τμήμα των εκπαιδευτικών με σοβαρά προβλήματα υγείας δεν υπάγεται πλέον στο καθεστώς της ειδικής άδειας. Παράλληλα, καθίσταται πιο γραφειοκρατική και δυσλειτουργική και η ίδια η διαδικασία χορήγησης των αδειών αυτών. 

  Τηλεργασία και τεστ
   Άλλη μια ανοιχτή πληγή στο Δημόσιο, που συνιστά μεγάλο υγειονομικό κίνδυνο σε σχέση με τη διασπορά του κορωνοϊού, είναι το καθεστώς τηλεργασίας στο 40% των εργαζομένων.
   Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μέτρων αποσυμφόρησης των μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και του συγχρωτισμού στους εργασιακούς χώρους, με στόχο την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού, πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε την υποχρεωτική τηλεργασία, στο 40%, για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως.
   Ωστόσο, στην εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών (ΔΙΔΑΔ/ Φ.69/126/16316/20.9.20) η υποχρεωτική τηλεργασία μετατράπηκε σε «Δυνατότητα παροχής εξ αποστάσεως εργασίας από τους υπαλλήλους, αποκλειστικά εφόσον αυτό συνάδει με τη φύση των καθηκόντων τους, με γνώμονα το χωροταξικό των φορέων», ενώ, παράλληλα, έμπαιναν προϋποθέσεις που καθιστούσαν την τηλεργασία, τελικά, προαιρετική και στη διακριτική ευχέρεια των διοικήσεων.
   Στην πραγματικότητα, πέραν από ευπαθείς ομάδες, που, έτσι κι αλλιώς, εκτελούσαν εργασίες “back office”, ελάχιστο ποσοστό του προσωπικού τέθηκε σε καθεστώς τηλεργασίας.
   Επί της ουσίας η ανακοίνωση της κυβέρνησης, όπως υπογραμμίζει η ΑΔΕΔΥ, «δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια εξαγγελία χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, αφού η συντριπτική πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων συνεχίζει να εργάζεται σε ακατάλληλες συνθήκες, χωρίς να εξασφαλίζονται οι απαιτούμενες αποστάσεις μεταξύ των εργαζομένων και χωρίς να υπάρχουν ούτε τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας».
   Για τον λόγο αυτόν χρειάστηκε σε δύο ημέρες να εκδοθεί και νέα διευκρινιστική (ΔΙΔΑΔ/Φ.69/127/19682/22.9.20) της διευκρινιστικής εγκυκλίου της 20ής Σεπτεμβρίου, η οποία κατέδειξε το γενικευμένο πρόβλημα επιτελικής σύγχυσης...
   Την ίδια ώρα δεν διενεργούνται προληπτικά τεστ πουθενά στο Δημόσιο (με την αυτονόητη εξαίρεση του υγειονομικού προσωπικού), ενώ τα κρούσματα ανάμεσα στους εργαζόμενους πολλαπλασιάζονται και υπηρεσίες κλείνουν. «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ουσιαστικά αποποιείται τις ευθύνες της και ταυτόχρονα τις μετακυλίει στον κάθε εργαζόμενο χωριστά» καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ. 

  Πέντε αιτήματα από την ΑΔΕΔΥ
   * Να υλοποιηθεί αμέσως η εξαγγελία της κυβέρνησης για 40% υποχρεωτική τηλεργασία στις υπηρεσίες γραφείου στην Αττική, αλλά και όπου αλλού υπάρξει αύξηση κρουσμάτων.
   * Να χορηγηθούν τώρα οι άδειες για τις ευπαθείς ομάδες.
   * Να γίνονται διαγνωστικά τεστ, με έξοδα της υπηρεσίας, σε τακτική βάση στους εργαζόμενους, ειδικά σε αυτούς που έρχονται σε επαφή με το κοινό.
   * Να παρασχεθούν άμεσα και δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους.
   * Να νομοθετηθεί αυστηρό πλαίσιο προστασίας των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων όσων εντάσσονται σε καθεστώς τηλεργασίας. Να παρέχεται ο απαραίτητος τεχνολογικός εξοπλισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.