10 Σεπ 2020

Αρνείται να ενημερώσει λαό και πολιτικούς αρχηγούς για τη μυστική συμφωνία με την Τουρκία ο Μητσοτάκης

- Αποδέχθηκε μεσολάβηση και του ΝΑΤΟ. Τι παραδέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας
- Αλέξης Τσίπρας: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό« και «διεξάγει μυστική διπλωματία... Δεσμεύει τη χώρα έναντι της Τουρκίας, χωρίς να ενημερώσει κανέναν»


   Αρνείται η κυβέρνηση να δώσει στην δημοσιότητα ή έστω στους πολιτικούς αρχηγούς την «έγγραφη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ανεπίσημες και απόρρητες συζητήσεις Ελλάδας Τουρκίας με την μεσολάβηση του Βερολίνου», που αποκάλυψε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον άρθρο του με το οποίο απευθύνθηκε στην διεθνή κοινή γνώμη.
   Ερωτηθείς ο κ. Πέτσας στο μπρίφινγκ είπε ότι «η κυβέρνηση θα δώσει στην δημοσιότητα την συμφωνία όταν κρίνει ότι εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον». Σε ερώτηση για το αν θα ενημερώσει την αντιπολίτευση είπε «ρωτήστε τον κ. Τσίπρα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ενημερωθεί κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μισή ώρα αργότερα όμως διαψεύστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίoς σε δήλωσή του καταγγέλλει «μυστική διπλωματία με την οποία δεσμεύει την χώρα». Ο κ. Πέτσας επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κινείται με διγλωσσία χρησιμοποιώντας άλλη γλώσσα στο εξωτερικό όπου μιλά για «διαφορές μεταξύ των δύο χωρών» και άλλη στο εσωτερικό για τον φόβο των εσωκομματικών αντιδράσεων όπου κάνει λόγο για «μία μόνο διαφορά που είναι η υφαλοκρηπίδα».
   Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στις συζητήσεις στο χθεσινό Βορειοατλαντικό Συμβούλιο που είναι το ανώτατο πολιτικό όργανο του ΝΑΤΟ επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα έχει δεχθεί την διαμεσολάβηση: «Δόθηκε η ευκαιρία στην ελληνική πλευρά να ενημερώσει αναλυτικά τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας ενός μέλους δηλαδή της Συμμαχίας σε βάρος, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της ασφάλειας και της συνοχής της ίδιας της Συμμαχίας.
   Υπήρξε εκτενής παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδείχθηκε η τουρκική υπαιτιότητα και επισημάνθηκαν οι επιπτώσεις της στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας. Επισημάνθηκε, ακόμη, τόσο από την Ελληνική πλευρά, όσο και από άλλους Συμμάχους, η δέσμευση των μελών της Συμμαχίας στο Άρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη ΝΑΤΟ, που παραπέμπει στον Χάρτη των Η.Ε. και ειδικότερα στη δέσμευση για ειρηνική επίλυση διαφορών και την υποχρέωση μη χρήσης, ή απειλής βίας. Επαναλήφθηκε, επίσης, η διακηρυγμένη θέση μας για την αποκλιμάκωση της έντασης. Ότι δηλαδή απαραίτητη συνθήκη για την αποκλιμάκωση είναι η απομάκρυνση του Oruc Reis και των συνοδευτικών πολεμικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
   Όπως άλλωστε δημόσια έχει υπογραμμίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η θέση μας είναι ξεκάθαρη και συνοψίζεται σε έξι λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Πάντοτε βέβαια στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Για τη μια και μόνη εκκρεμότητα που αφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.
   Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο προτάσεων του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει σήμερα στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της».

  Αλέξης Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης δεσμεύει τη χώρα έναντι της Τουρκίας, χωρίς να ενημερώσει κανέναν


«Ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό» και «διεξάγει μυστική διπλωματία», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, και καλεί τον πρωθυπουργό «έστω και τώρα» «να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό και τα πολιτικά κόμματα για το έγγραφο που υπέγραψε εν κρυπτώ με την Τουρκία και τους όρους στους οποίους η Ελλάδα δεσμεύθηκε».
   Ειδικότερα σε ανάρτησή του στο Facebook, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει:

Πληροφορηθήκαμε όλοι σήμερα από το άρθρο του κ. Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, ότι ο ίδιος υπέγραψε δεσμεύσεις για τη χώρα έναντι της Τουρκίας, σε ένα έγγραφο που μένει κρυφό μέχρι και σήμερα και ουδείς γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενό του.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός ενημερώνεται από τον διεθνή Τύπο για μείζονος σημασίας πρωτοβουλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού, σε κρίσιμα εθνικά θέματα.
Από την ανακοίνωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, άλλωστε, έμαθαν, τόσο τα πολιτικά κόμματα όσο και οι πολίτες, ότι υπήρξαν οι εν λόγω συνομιλίες στο Βερολίνο με τη μεσολάβηση της Γερμανίας.
Ενώ από το tweet του ΓΓ του ΝΑΤΟ, κ. Στόλτενμπεργκ, μάθαμε για συναίνεση του Πρωθυπουργού σε τεχνικές συνομιλίες με την Τουρκία, την ώρα που το Oruc Reis σαρώνει μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Στις πιο κρίσιμες στιγμές για τη χώρα το ζήτημα πια δεν είναι ούτε η έλλειψη στρατηγικής, ούτε η έλλειψη συνεννόησης με την αντιπολίτευση.
Ούτε καν οι εκ των υστέρων τραγελαφικές θεωρίες περί «θορύβων», «ανέμων» και «συνομιλιών που δεν είναι συνομιλίες».
Το ζήτημα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Διεξάγει μυστική διπλωματία και χρησιμοποιεί άλλη γλώσσα εκτός και άλλη γλώσσα εντός της χώρας, φοβούμενος πάντα μην απογοητεύσει το κόμμα του και την εκλογική του πελατεία.
Δεσμεύει τη χώρα έναντι της Τουρκίας, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, αλλά και χωρίς να ζητήσει, όπως θα όφειλε, καμία εξουσιοδότηση για να υπογράψει δεσμεύσεις. Ούτε από Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ούτε από τη Βουλή των Ελλήνων, ούτε καν από το υπουργικό του συμβούλιο.
Έστω και τώρα λοιπόν, έχει υποχρέωση να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό και τα πολιτικά κόμματα για το έγγραφο που υπέγραψε εν κρυπτώ με την Τουρκία και τους όρους στους οποίους η Ελλάδα δεσμεύθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.