18 Σεπ 2020

Δημοσκόπηση / Καταρρέει η εικόνα της κυβέρνησης, υπεύθυνη η ΝΔ για την οικονομική καταστροφή

- Πλήρης μεταστροφή του κλίματος στην κοινωνία σχετικά με το ποιός έχει την ευθύνη για την εξάπλωση του κορωνοϊού και την οικονομική δυσπραγία
- ΣΥΡΙΖΑ: «Οι αρνητικές απόψεις της κοινωνίας για τις επιδόσεις της κυβέρνησης, στη διαχείριση τόσο της υγειονομικής όσο και της οικονομικής κρίσης, διαψεύδουν τη μαγική εικόνα που φιλοτεχνεί η κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ»


   Για πρώτη φορά μετά την επέλαση της πανδημίας η πλειοψηφία των πολιτών, (52%) βάλλει κατά των κυβερνητικών χειρισμών, σύμφωνα με έρευνα της Prorata. 
   Πλήρης μεταστροφή του κλίματος στην κοινωνία σχετικά με το ποιός έχει την ευθύνη για την εξάπλωση του κορωνοϊού και την οικονομική δυσπραγία καταγράφει το 5ο πανελλαδικό κύμα μετρήσεων της Prorata. 
   Το 52% των πολιτών αξιολογεί αρνητικά την κυβέρνηση ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ το 47% θετικά. Στα τέλη του Μαΐου η εικόνα ήταν πλήρως αντεστραμμένη: οι αρνητικές αξιολογήσεις έφταναν μόλις το 27%, ενώ οι θετικές το 71%.


   Παράλληλα η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει πλέον ότι το αποκλειστικό ή μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης φέρει το κράτος (51%), ενώ τον περασμένο Μάιο το αντίστοιχο ποσοστό έφτανε μετά βίας το 29%.


   Αρνητικά αξιολογεί το 60% τον τρόπο με τον οποίο άνοιξε η κυβέρνηση τον τουρισμό, ενώ το 66% αξιολογεί επίσης αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα μΜέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το 55% αξιολογεί αρνητικά τον τρόπο ανοίγματος και λειτουργίας των σχολείων, ενώ το 53% αξιολογούν με θετικό πρόσημο τις επιλογές της κυβέρνησης σε σχέση με τη λειτουργία των επιχειρήσεων.


   Το 64% των πολιτών θεωρούν ότι το ΕΣΥ είναι λίγο ή καθόλου προετοιμασμένο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, (+11% σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Απριλίου).
   

   Ως προς την οικονομία το 38% των πολιτών πιστεύει ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη «σε περίπτωση που υπάρξει μια περίοδος λιτότητας το επόμενο διάστημα» θα φέρει «η κυβέρνηση της ΝΔ», ποσοστό το οποίο εκτοξεύθηκε κατά 17% σε σχέση με την μέτρηση στις αρχές του Απριλίου και κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Μαΐου.
   

   Το 64% των πολιτών εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ότι ήταν δυνατό για την προστασία (α) των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων και (β) των εργαζομένων σε αυτές, ποσοστό το οποίο έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Μαΐου. Τέλος, παρόμοιο ποσοστό (63%) διατηρεί την ίδια αρνητική άποψη σχετικά με τους κυβερνητικούς χειρισμούς για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες.


   Οι εκτιμήσεις των πολιτών σε σχέση με τα οικονομικά του νοικοκυριού τους παραμένουν εξαιρετικά απαισιόδοξες, Βαθιά απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι πολίτες και για τα οικονομικά του νοικοκυριού τους. Περίπου 7 στους 10 εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα χειροτερέψει λίγο ή πολύ, ενώ το 24% ότι είτε θα παραμείνει ως έχει, είτε ότι θα βελτιωθεί.
   

   *Διαβάστε όλα τα ευρήματα της έρευνας ΕΔΩ

   Δήλωση του Στέργιου Καλπάκη, αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στο avgi.gr για την έρευνα της Prorata, που προδιαγράφει ανατροπή του πολιτικού κλίματος. 
   Η δημοσκόπηση της Prorata, που δείχνει πως «έσκασε» η επικοινωνιακή φούσκα της κυβέρνησης για την πανδημία, προκαλεί ήδη αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Καλπάκης, δήλωσε σχετικά στο avgi.gr:

«Δεν πέρασε μία εβδομάδα από την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος το αφήγημα της "αυτοπεποίθησης". Τα στοιχεία που περιλαμβάνει η έρευνα της Prorata ήρθαν να επιβεβαιώσουν το ακριβώς αντίθετο».

   Αξίζει να σημειωθεί πως η δημοσκόπηση της Prorata είτε «θάφτηκε» από ιστοσελίδες, είτε παρουσιάστηκε με παραπλανητικούς τίτλους.
   Ο Στέργιος Καλπάκης συμπλήρωσε στη δήλωσή του πως «οι αρνητικές απόψεις της κοινωνίας για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στη διαχείριση τόσο της υγειονομικής όσο και της οικονομικής κρίσης διαψεύδουν τη μαγική εικόνα που φιλοτεχνεί η κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ». 
   Κατέληξε δε λέγοντας πως «απαιτείται τώρα αλλαγή πολιτικής με σοβαρό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και πραγματική στήριξη των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.