15 Φεβ 2020

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Απαντήστε όχι σε μένα, αλλά στους εργαζόμενους

Εμείς με αυτό τον κόσμο θέλουμε να προχωρήσουμε, με αυτούς αναμετριόμαστε, όχι με σας. Εσείς πολύ σύντομα θα αναμετρηθείτε με τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική σας


   Δεν υπάρχει ισχυρή οικονομία χωρίς ποιότητα στην εργασία των εργαζομένων υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει στους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ, τους εργαζόμενους από τα Λιπάσματα, στους απολυμένους της Πειραιώς...
   Στους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που είναι αόρατοι για τα ΜΜΕ σας αλλά μάλλον και για σας. Θα απαντήσετε στους εργαζόμενους από τα Λιπάσματα, στους απολυμένους της Πειραιώς, στους ομήρους των ΕΛΠΕ, στους νέους επιστήμονες; 5.500 θα βρεθούν στο δρόμο. Σε αυτούς θα απευθυνθείτε;
   Για πρώτη φορά έχουμε μαζικές απολύσεις στις Τράπεζες. Από τη μεταπολίτευση και μετά δεν είδαμε μαζικές απολύσεις, ομαδικές απολύσεις στις τράπεζες. Απολύθηκαν 24 εργαζόμενοι από την Πειραιώς, κατά παράβαση της συμφωνίας που είχανε κάνει οι εργαζόμενοι με τη διοίκηση της Τράπεζας, ώστε η μετάβασή τους σε άλλο πόστο να γίνει εθελοντικά. Αλλά, το ίδιο έχουμε και σε άλλες τράπεζες. Στην Εθνική, από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, απολύθηκαν 50 ενοικιαζόμενοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι με 20 και πλέον χρόνια προϋπηρεσίας.
   Στα λιπάσματα Καβάλας όπου, μετά την εκλογή σας, το φιλοεργοδοτικό κλίμα της νέας εποχής που κυριάρχησε, η επιχείρηση ξαναγύρισε σε παράνομες πρακτικές του παρελθόντος, πρακτικές που είχαν κοπεί μαχαίρι επί των ημερών μας, εκβιάζοντας, παραμονή μάλιστα της Πρωτοχρονιάς, 135 εργαζόμενους με απολύσεις για να τους μεταφέρουν σε εταιρείες-φαντάσματα με μειωμένους μισθούς και δικαιώματα.
   Στα ΕΛΠΕ, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι ούτε πληρώνονται ούτε απολύονται. Έχουν καταντήσει όμηροι στο έλεος των εργοδοτών και εσείς το παρακολουθείτε.
   Στον ΟΤΕ, έχει ήδη ξεκινήσει ο χορός των απολύσεων και, απ’ ό,τι πληροφορούμαστε, ετοιμάζονται μετακινήσεις εργαζομένων σε θυγατρικές, χωρίς τη θέλησή τους.
   Καταργείτε με νόμο τη συλλογική σύμβαση εργασίας στη ΔΕΗ για τους νεοπροσλαμβανόμενους.
   Καταργήσατε με νόμο τον κανονισμό εργασίας στα ΚΤΕΛ, ώστε πια να αποφασίζουν μονομερώς οι εργοδότες για όλα.
   Στον κλάδο του Τουρισμού και Επισιτισμού, μετά την απορρύθμιση του κ. Βρούτση, δεν επεκτείνεται και δεν γίνεται υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση και έτσι μένουν έκθετοι και ακάλυπτοι 400.000 σκληρά εργαζόμενοι. Είναι ένα από τα πιο επισφαλή επαγγέλματα: σερβιτόροι, μάγειρες, ντελίβερι. Είναι το νέο δηλαδή πρεκαριάτο αυτό που καταδικάζεται στην ανασφάλεια με τη δική σας υπογραφή.
   Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, εσείς έρχεστε εδώ να πείτε ότι η εικόνα είναι θετική, ότι πάμε πολύ καλά, ότι έχουμε εξαιρετικό ισοζύγιο, ότι μειώνεται η ανεργία.
   Ορίστε είναι ορατοί. Έχουν πρόσωπα. Είναι εδώ. Σε αυτούς να απευθυνθείτε. (στην αίθουσα της Βουλής παρευρίσκονταν εργαζόμενοι)
   Δεν είνα αόρατοι οι άνθρωποι αυτοί. Ούτε αόρατες ζωές. Αλλά σ’ αυτούς τους ανθρώπους δεν έχετε να πείτε τίποτα. Το μοντέλο σας, η στρατηγική σας, η πολιτική σας τους ποδοπατά και τους εξαφανίζει. Και αυτή είναι η μεγάλη, η ανυπέρβλητη διαχωριστική μας γραμμή.
   Και να απευθυνθείτε στους 880.000 που είδαν αυξήσεις στους μισθούς τους με την αύξηση που κάναμε το 2019 και στο 1.080.000 αν γίνει δεκτή η πρότασή μας για αύξηση στον κατώτατο το 2020. Εμείς με αυτό τον κόσμο θέλουμε να προχωρήσουμε. Για αυτό θα καταθέσουμε πρόταση νόμου για την ρύθμιση της αγοράς εργασίας απέναντι στην γενική εργολαβοποίηση των εργαζομένων καθώς και για την καθολική κάλυψη των ΣΣΕ.
   Γιατί με αυτούς αναμετριόμαστε, όχι με σας. Εσείς πολύ σύντομα θα αναμετρηθείτε με τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.