4 Ιαν 2020

Η Ν.Δ. κλείνει το μάτι στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τον εκλογικό νόμο

Νέο έτος με new deal: Στήνουν πολιτικό παζάρι, με συμφωνία πακέτο για την ακύρωση της απλής αναλογικής και το πρόσωπο που προορίζεται για Πρόεδρος της Δημοκρατίας


   Πολιτικό παζάρι με το Κίνημα Αλλαγής, και επίκεντρο την ακύρωση της απλής αναλογικής και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στήνει η κυβέρνηση στην αφετηρία της νέας χρονιάς.
   Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν στην “ΑΥΓΗ” ότι το νομοσχέδιο αναφορικά με τον νέο εκλογικό νόμο “θα κατατεθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία εντός Ιανουαρίου και η πρότασή μας θα έχει κοινά στοιχεία με το σχέδιο που έχουν διατυπώσει οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά”.
   Υπ’ αυτό το πρίσμα ενισχύεται το σενάριο ότι Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχουν καταλήξει σε συμφωνία πακέτο για την αλλαγή εκλογικού νόμου και το πρόσωπο που προορίζεται για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.
   Σύμφωνα με πληροφορίες, το μπόνους για το πρώτο κόμμα θα είναι κλιμακωτό, με ανώτατο όριο τις 40 έδρες, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη ορίζει το “ταβάνι” στις 35 έδρες. Κεντρική στόχευση της πρότασης της Ν.Δ. θα είναι να εξασφαλίζεται η αυτοδυναμία με ποσοστό 37%-38%.

  "Ασυμβίβαστη" Ν.Δ.
   Η αναφορά ωστόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη λίγο πριν την εκπνοή του 2019 ότι “αν χρειαστεί, ο εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί από 158» ερμηνεύεται από συνεργάτες του πρωθυπουργού και ως μήνυμα προς το ΚΙΝ.ΑΛΛ. πως “η κυβέρνηση θα προχωρήσει αποφασιστικά και αταλάντευτα στο σχέδιο της”.
   Οι ίδιες πηγές, άλλωστε, αφήνουν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν θα επιδείξει ανάλογη συμβιβαστική διάθεση -όπως στο θέμα της διευκόλυνσης της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού- από τη στιγμή που και ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι “δεν είναι εύκολες οι 200 ψήφοι”. Σ’ αυτό το φόντο, το Μέγαρο Μαξίμου αποκλείει “συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα του εκλογικού νόμου”, καθώς “οι Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα συναντήσουν τους εκπροσώπους των κομμάτων για να τους ενημερώσουν σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά παράλληλα να ακούσουν τις δικές τους προτάσεις”.

  (Διπλές) κάλπες το 2023
   Επιπλέον, οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επαναλαμβάνουν ότι «οι κάλπες θα στηθούν το 2023», επιχειρώντας να διαψεύσουν τα σενάρια περί άμεσης προσφυγής στις κάλπες ώστε να “καεί” η απλή αναλογική. Παρ’ όλα αυτά, προεξοφλείται ότι “οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές”.

  Παράταση
   Μικρή παράταση αναμένεται να πάρουν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το πρόσωπο που θα προτείνει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. «Χρόνος υπάρχει ακόμα. Είμαι πιο κοντά στην απόφαση, χωρίς ωστόσο να έχω αποφασίσει ακόμα” διαμήνυσε άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους κυβερνητικούς συντάκτες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, συμπληρώνοντας με αινιγματικό τρόπο: «Πενήντα - πενήντα είναι οι πιθανότητες να είναι άνδρας ή γυναίκα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας»...

  Αιχμές "Καθημερινής"
   Σ’ αυτό το πλαίσιο, αίσθηση προκάλεσε το προχθεσινό κεντρικό άρθρο της “Καθημερινής” υπό τον τίτλο “Αχρείαστη εκκρεμότητα”, καθώς σε αιχμηρό τόνο υπογραμμίζει ότι “η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων δεν ωφελεί κανέναν”, ενώ σημειώνει με νόημα ότι “η περαιτέρω κωλυσιεργία θα προκαλέσει παντελώς αχρείαστες επιπλοκές”...
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.