8 Ιαν 2020

Το πρωτοφανές φιάσκο του Οβάλ Γραφείου

- Ο Μητσοτάκης τα έδωσε όλα, πριν καν του τα ζητήσουν, για να εισπράξει τελικά μόνο απαξίωση
- Έπαιξε το ρόλο του ντεκόρ για τον Τραμπ, που δεν είπε κουβέντα για τη τουρκική επιθετικότητα, τα ελληνικά δίκαια και την ανάγκη τήρησης της διεθνούς νομιμότητας
- ΣΥΡΙΖΑ: Η εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού «να παρακολουθεί τον Πρόεδρο Τραμπ να παραχωρεί για περίπου είκοσι λεπτά, μόνος του, συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης δεν είναι προσβλητική για τον κ. Μητσοτάκη, αλλά για τη χώρα, που τη μετατρέπει σε κομπάρσο των εξελίξεων


   Η συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ στον Λευκό Οίκο διήρκεσε 30 λεπτά. Προηγήθηκε, μπροστά στις κάμερες και με φόντο το τζάκι του Οβάλ Γραφείου και τον… έλληνα πρωθυπουργό, μια 18λεπτη συνέντευξη Τύπου - ποταμός του Ντόναλντ Τραμπ για τα πάντα πλην της τουρκικής επιθετικότητας, των ελληνικών δικαίων και της ανάγκης τήρησης της διεθνούς νομιμότητας.
   Για την ακρίβεια, σ’ αυτό το 18λεπτο ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε επί 17 λεπτά και απάντησε σε 13 ερωτήσεις για την κρίση μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν και για την διαδικασία παραπομπής του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για ένα λεπτό και 10 δευτερόλεπτά. Σ’ αυτά τα 70 δευτερόλεπτα, ο έλληνας πρωθυπουργός πρόλαβε να ζητήσει τρεις φορές την υποστήριξη των ΗΠΑ – για την ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών, για να πειστούν αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα και, τέλος, για να μην τεθεί σε ισχύ η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης.
   «Είναι σημαντικό», είπε, «να τονίσουμε ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Στην πραγματικότητα προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια σε μία περιοχή που ήδη είναι ιδιαίτερα προβληματική. Εμείς, λοιπόν, προσβλέπουμε στη δική σας υποστήριξη για να διασφαλιστεί ότι αυτού του είδους προκλητικές συμφωνίες δεν τίθενται σε ισχύ... Προσδοκούμε στη δική σας υποστήριξη επί του ζητήματος διότι είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μου».
   Απάντηση δεν έλαβε πέραν μιας ασαφούς δήλωσης Τραμπ, που είχε προηγηθεί της τοποθέτησης του Έλληνα πρωθυπουργού, γενικότερα για την κρίση στη Λιβύη ότι «είναι γνωστή η θέση των ΗΠΑ» και μιας εκτενούς αναφοράς του αμερικανού προέδρου στις καλές σχέσεις που διατηρεί με τον Ταγίπ Ερντογάν και στην προσπάθεια που καταβάλει μαζί του για σταθερότητα στην περιοχή.
   Ο Ντόναλντ Τραμπ παρέπεμψε με συνοπτικές διαδικασίες το κορυφαίο ζήτημα για την Ελλάδα στην γραφειοκρατία του Στέητ Ντηπάρτμεντ και συνέχισε την προσωπική συνέντευξη Τύπου με… ντεκόρ τον έλληνα πρωθυπουργό.
   Παρά ταύτα, και πριν καν ξεκινήσει η κατ΄ιδίαν συνάντησή τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόλαβε να δεσμευτεί για την αναβάθμιση της συμμαχίας με τις ΗΠΑ σε αμυντικό επίπεδο, για την αγορά των F-35 μετά την αναβάθμιση των F-16, αλλά και να συνταχθεί πλήρως με την απόφαση της Ουάσιγκτον για την εξόντωση του ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί – μία κίνηση, που δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής κανένας άλλος ευρωπαίος ηγέτης και η οποία μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ασφάλεια της χώρας.
   Και, παραπλεύρως, σύμφωνα με το briefing που προηγήθηκε από αξιωματούχους του Λευκοί Οίκου, έσπευσε επίσης να ενδώσει στην αμερικανική απαίτηση να δοθεί το δίκτυο 5G σε «αξιόπιστους πωλητές», διατύπωση που κατά την αμερικανική ερμηνεία αποκλείει την κινεζική Huawei. Πρόκειται για μια δέσμευση που μέχρι σήμερα δεν έχουν αναλάβει ούτε οι στενότεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Βρετανία, η Γερμανία ή το Ισραήλ.
   Κοινώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα έδωσε εκ προοιμίου όλα- πριν προλάβουν καν να του τα ζητήσουν – και δεν πήρε τίποτα, παρά μόνον την δημόσια απαξίωση από τον αμερικανό πρόεδρο. Το γεγονός ότι, κατόπιν όλων αυτών, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος» από την «εξαιρετική» συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας off camera σε έλληνες δημοσιογράφους, μάλλον χρήζει πολλαπλών πολιτικών εξηγήσεων.
   Όπως χρήζει εξηγήσεων και η… πανηγυρικού χαρακτήρα διαρροή από κυβερνητικές πηγές στην Ουάσιγκτον ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έκανε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». Εκτός εάν, πριν από την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, τελούσε υπό συζήτηση με τους αμερικανούς εταίρους η διαφύλαξη ή μη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
   Ανάλογες, και πολλές εξηγήσεις θα πρέπει να δώσουν οι πρωθυπουργικοί επιτελείς και για τα επιχειρήματα που πρόβαλαν όταν το Τvxs.gr αποκάλυψε πως δεν επρόκειτο να δοθεί κοινή συνέντευξη Μητσοτάκη και Τραμπεπιχειρήματα τα οποία συνοψίζονταν στο ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν ήθελε να δεχθεί και να απαντήσει σε ερωτήματα για το Ιράν στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία. Το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε χθες σε 12 ερωτήσεις για το Ιράν διαψεύδει με πάταγο το Μαξίμου.
   Από την αρχή το Tvxs.gr είχε επισημάνει πως ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου ώστε να μην χρειαστεί να δεσμευτεί δημόσια για μια θέση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Και αυτό αυτό επιβεβαιώθηκε απόλυτα από τον διάλογο στο οβάλ γραφείο. Η εικόνα του άλαλου, δίπλα του, έλληνα πρωθυπουργού μάλλον δικαιώνει την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ περί «πρωτοφανούς φιάσκου». Μαζί με την επισήμανση ότι ήταν μια εικόνα που «δεν είναι προσβλητική για τον κ. Μητσοτάκη, αλλά για τη χώρα, που τη μετατρέπει σε κομπάρσο των εξελίξεων».


ΣΥΡΙΖΑ: «Πρωτοφανές φιάσκο» η επίσκεψη Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ: "Μελανή στιγμή για τις διεθνείς μας σχέσεις" - Η εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού "να παρακολουθεί τον Πρόεδρο Τραμπ να παραχωρεί για περίπου είκοσι λεπτά, μόνος του, συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης δεν είναι προσβλητική για τον κ. Μητσοτάκη, αλλά για τη χώρα, που τη μετατρέπει σε κομπάρσο των εξελίξεων" - Την επιλογή Μητσοτάκη να στηρίξει, μόνος ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες, τη δολοφονία Σουλεϊμανί στηλίτευσαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ

   Τους φόβους για την ελλιπή προετοιμασία και τον χαμηλό πήχη της συνάντησης του Κ. Μητσοτάκη και του Ντ. Τραμπ επιβεβαίωσε η ίδια η πραγματικότητα. Για «πρωτοφανές φιάσκο» έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο.
   «Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ όχι μόνο δεν προσέφερε κάτι στη χώρα σε μια δύσκολη στιγμή κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, αλλά κατέληξε σε πρωτοφανές φιάσκο» τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, η εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού «να παρακολουθεί τον Πρόεδρο Τραμπ να παραχωρεί για περίπου είκοσι λεπτά, μόνος του, συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης δεν είναι προσβλητική για τον κ. Μητσοτάκη, αλλά για τη χώρα, που τη μετατρέπει σε κομπάρσο των εξελίξεων».
   «Το πρόβλημα δεν είναι απλώς ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε μόνος του αγνοώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά ότι σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει εις βάρος της Τουρκίας, τη στιγμή που προβαίνει στις πιο επιθετικές, προκλητικές και επικίνδυνες ενέργειες της τελευταίας εικοσαετίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο» σχολιάζει η Κουμουνδούρου, καταλήγοντας ότι αυτό που συνέβη στην Ουάσιγκτον «δεν είναι μόνο μια διπλωματική αποτυχία του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια μελανή στιγμή για τις διεθνείς μας σχέσεις».

  Τα έδωσε όλα και εισέπραξε απαξίωση
   Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός τα έδωσε όλα πριν από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ «για να εισπράξει τελικά μόνο απαξίωση». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πριν από το ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο Κ. Μητσοτάκης κατέθεσε το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής μας συνεργασίας σε τέσσερις εγκαταστάσεις. «Τον είχαμε προειδοποιήσει να μην το πράξει» υπογραμμίζουν.
   Σχολιάζουν επίσης πως δήλωσε ευθαρσώς ότι υποστηρίζει τις ενέργειες των ΗΠΑ σε σχέση με την εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού στο Ιράκ αποτελώντας τον μόνο Ευρωπαίο ηγέτη που έχει κάνει τέτοια κίνηση. «Θέτει δηλαδή τη χώρα στο στόχαστρο και σε διακινδύνευση χωρίς κανένα λόγο», επισημαίνουν στην Κουμουνδούρου.
   «Δήλωσε πρόθυμος για την αγορά F-35, όταν είναι γνωστό ότι η χώρα δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξει ένα τέτοιο, επιθετικό μάλιστα, όπλο» τονίζουν ακόμα, ενώ επισημαίνουν ότι έδωσε θετικά μηνύματα στις απαιτήσεις των ΗΠΑ να ανασταλούν επενδύσεις κινεζικών εταιρειών για δίκτυα 5G. Κάτι για το οποίο, σύμφωνα με τις πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «δεν είχε κανένα λόγο να δεσμευθεί, όταν μάλιστα πρόκειται για επενδύσεις επωφελείς για την ελληνική οικονομία».
   «Δεν χρειάζεται συνεπώς να απορεί κανείς γιατί ο Πρόεδρος Τραμπ απαξίωσε σήμερα με αυτόν τον προσβλητικό τρόπο τον Έλληνα πρωθυπουργό. Τα είχε πάρει όλα πριν καν τα ζητήσει. Δεν είχε λοιπόν κανένα λόγο να δώσει κάτι, ούτε καν σημασία, στον Έλληνα πρωθυπουργό» σημειώνουν σε υψηλούς τόνους στην Κουμουνδούρου. Καταλήγουν μάλιστα επισημαίνοντας:
   «Το γεγονός ότι μετά από όλα αυτά και μια συνάντηση φιάσκο ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι εξήγησε στον κ. Τραμπ πως η Ελλάδα "μπορεί να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος", μετά τη σιγή του Αμερικανού Πρόεδρου για τις αλλεπάλληλες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, μας ξεπερνάει όλους. Θα περίμενε τουλάχιστον κανείς, αφού δεν είπε ο Πρόεδρος Τραμπ τη λέξη Τουρκία, έστω να την πει ο Έλληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του. Αλλά εις μάτην...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.