20 Ιαν 2020

Διάσκεψη του Βερολίνου: Εκεχειρία στη Λιβύη... και ο Ερντογάν έχει κάθε λόγο να χαμογελάει

- Απέκτησε πρωταγωνιστικό ρόλο, ως ο δεύτερος πιο ισχυρός παίκτης, μετά τον Πούτιν, στις ραγδαίες εξελίξεις της περιοχής
- Έχει πλέον το χώρο και τη δυνατότητα να προωθήσει τα δικά του συμφέροντα


   Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, μετά από πέντε ώρες συνεδρίασης στην Καγκελαρία, η οποία κατέληξε σε κατ΄ αρχήν συμφωνία για εκεχειρία.
   Ο πόλεμος της Λιβύης έχει χαρακτηριστεί ως πόλεμος δι' αντιπροσώπων και όχι άδικα. Είναι χαρακτηριστικό πως η διάσκεψη εξελίχθηκε χωρίς του δύο Λίβυους ηγέτες, Σάρατζ και Χάφταρ, οι οποίοι περίμεναν τα αποτελέσματα βρισκόμενοι σε διαφορετικές αίθουσες.
   Όπως έγινε γνωστό, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, oι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να συμμορφωθούν με το εμπάργκο όπλων και να τερματίσουν τη στρατιωτική στήριξη στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Η απόφαση θα μπορούσε να εκληφθή και ως μια πρώτη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς ελήφθη μετά την παρέμβασή του στη Λιβύη και σε μια φάση που ο Φαγιέζ Σάρατζ φαινόταν πως θα έχανε τον πόλεμο, με τις δυνάμεις του Χάφταρ να επελαύνουν προς την Τρίπολη.
   Με τη στρατιωτική στήριξη στον Σάρατζ, την οποία αρχικά κατήγγειλε η διεθνής κοινότητα, ο Τούρκος Πρόεδρος δημιούργησε νέα δεδομένα και οδήγησε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι οποίες κατέληξαν σε μια κατ' αρχήν εκεχειρία. Ο Ερντογάν απέκτησε πρωταγωνιστικό ρόλο ως ο δεύτερος πιο ισχυρός παίκτης, μετά τον Πούτιν, στις ραγδαίες εξελίξεις της περιοχής. Ο χάρτης για την επίλυση της Λιβυκής κρίσης προβλέπει τη συμμετοχή και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών και άρα, ως βασικός υποστηρικτής του Σάρατζ και ισότιμος συνομιλητής με Μόσχα, Βερολίνο και Ουάσιγκτον, ο Ερντογάν θα έχει το χώρο και τη δυνατότητα για να μπορέσει να προωθήσει τα δικά του συμφέροντα.
   Στις δηλώσεις τους, τόσο η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ όσο και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισαν ότι δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι στρατιωτική λύση για τη Λιβύη και ότι το εμπάργκο όπλων θα πρέπει να γίνει απόλυτα σεβαστό από όλους.
   Σύμφωνα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, στο πλαίσιο της επιτήρησης της συμφωνίας θα δημιουργηθεί μια επιτροπή με εκπροσώπους όλων όσοι συμμετείχαν στη διάσκεψη του Βερολίνου, δηλαδή: ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Δημοκρατία του Κονγκό, Ιταλία, Αίγυπτος, Αλγερία, καθώς επίσης τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.