16 Δεκ 2019

Το φιάσκο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που δεν έχει πέτσα αλλά Πέτσα...

«Κράξιμο» και άρον άρον απόσυρση της απόφασης - παρωδίας
- Προσπάθησαν να χρηματοδοτήσουν νύχτα, με 200.000€, το «Μακελειό» και την «Ελεύθερη Ώρα», με «φωτογραφικές» αλλαγές, κατά παράβαση των περιορισμών που είχαν αρχικά προβλεφθεί, νομίζοντας ότι κανείς δεν θα αντιδρούσε


   Η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπέγραψαν τρεις υπουργοί (Πέτσας, Σταϊκούρας, Σκυλακάκης), για το πρόγραμμα ενίσχυσης των πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδων, δημιούργησε τόσο μεγάλη κατακραυγή στην κοινότητα του Τύπου, που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγκάστηκε να την ανακαλέσει μέσα σε 24 ώρες.
   Αναγκάστηκαν να την ανακαλέσουν, μετά την κατακραυγή που ξεσήκωσε η ένταξη τίτλων σαν το «Μακελειό» ή την «Ελεύθερη Ώρα», κατά παράβαση των περιορισμών που είχαν αρχικά προβλεφθεί...
   Δεν έχουν καμία δικαιολογία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (κυρίως) αλλά και οι δύο άλλοι υπουργοί που υπέγραψαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδων, ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
   Δεν έχουν καμία δικαιολογία που ενέταξαν μέσα στο πρόγραμμα εφημερίδες όπως είναι το «Μακελειό» του Στέφανου Χίου και η «Ελεύθερη Ωρα».
   Το Αρθρο 4, παράγραφος 3 της ΚΥΑ το αναφέρει ξεκάθαρα και δεν χωράει παρερμηνείες: Για να λάβει την επιδότηση μια εφημερίδα, είναι υποχρεωτικό «η ύλη της να μην θίγει το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, να μην εισάγει ή προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού».
   Επομένως, οι τρεις υπουργοί έπρεπε να έβλεπαν πού έβαζαν την υπογραφή τους. Γιατί, κάπως έτσι, μια σωστή απόφαση που αφορά την ενίσχυση των εφημερίδων τη μετέτρεψαν σε απόφαση - παρωδία, ενισχύοντας και εφημερίδες που θα έπρεπε (και μπορούσαν) να εξαιρέσουν.
   Και η ευθύνη του κ. Πέτσα είναι τεράστια για το φιάσκο. Αλλωστε, όταν ανακαλείς μέσα σε 24 ώρες μια απόφασή σου, φταις, όπως και να έχει. Το καταλαβαίνετε, νομίζω. Αφήστε δε που μας βάζει και σε σκέψεις: είναι τόσο κραυγαλέα η αβλεψία τους ή ψάχνουν τρόπο να καταργήσουν την απόφαση ενίσχυσης του Τύπου, που είναι απόφαση ενίσχυσης της Δημοκρατίας;
   Σας δίνω εν τάχει τα γεγονότα. Την Πέμπτη το βράδυ, υπογράφηκε η ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία 36 εκδοτικές επιχειρήσεις θα λάβουν 6,7 εκατομμύρια ευρώ ως οικονομική ενίσχυση. Ωστόσο, ο πίνακας έβγαζε μάτι, μια και είδαμε να επιδοτούνται με δημόσιο χρήμα διαφόρων ειδών εφημερίδες. Οι αντιδράσεις ήταν πολλές και δικαιολογημένες. Πρώτος πρώτος βγήκε ο Λευτέρης Κρέτσος, πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.
   Δικός του, άλλωστε, ήταν ο αρχικός νόμος. «Η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι οι Ελληνες φορολογούμενοι θα ενισχύσουν οικονομικά όχι μόνο το “Μακελειό”, αλλά και εφημερίδες για τις οποίες δεν έχει εξακριβωθεί από τις αρμόδιες αρχές αν πληρώνουν τους εργαζομένους, όπως απαιτούν οι κείμενες διατάξεις του εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου», αναφέρει στη δήλωσή του.
   «Αφού τροποποίησαν την αρχική Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Πρόγραμμα ενίσχυσης των εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας και αύξησαν το ποσόν της ενίσχυσης για να χωράνε όλοι, τώρα παρακάμπτουν και βασικές διατάξεις της νομοθεσίας, όπως το άρθρο 4 της απόφασης». Είναι το άρθρο που λέμε στην αρχή.

  «Φωτογραφικές» αλλαγές
   Αυτό με τις αλλαγές έχει μεγάλη σημασία. Σαν χειρουργική επέμβαση έμοιαζε η παρέμβαση του Στέλιου Πέτσα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης. Εδειχναν μικρές και ανεπαίσθητες οι αλλαγές, αλλά ήταν ουσιώδεις.
   Δεν είναι τυχαίο που η «Καθημερινή» τις κατήγγειλε ως «φωτογραφικές», ενώ και το «Βήμα» σημείωνε τότε πως «εξέπληξε αρνητικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας με την τροποποίηση που επέβαλε στο καθεστώς οικονομικής ενίσχυσης των εφημερίδων». Το αποτέλεσμα το είδαμε τώρα.
   Ο Λευτέρης Κρέτσος έθιξε μια ακόμα σημαντική παράμετρο της απόφασης: «Με ποια επίσης λογική και ποιο αίσθημα δικαιοσύνης, μια εφημερίδα που απασχολεί έναν εργαζόμενο θα εισπράξει το ίδιο ανώτατο ποσό των 200.000 με μια εφημερίδα που απασχολεί 300 εργαζόμενους, ενώ μια εφημερίδα με 4 εργαζόμενους θα λάβει 36.000; Δεν διάβασαν τι υπέγραψαν;».
   Δίκιο έχει κι εδώ, μια και βρέθηκαν εφημερίδες με 130-140 εργαζόμενους να παίρνουν το ίδιο ποσόν ενίσχυσης με εφημερίδες που διέθεταν 3-4 εργαζόμενους.

  «Κράξιμο» στα social media
   Την ίδια ώρα, τα social media είχαν πάρει φωτιά. Το (συγγνώμη για την έκφραση) «κράξιμο» πήγαινε σύννεφο. Αποτέλεσμα; Ο Στέλιος Πέτσας πήρε άρον άρον πίσω την απόφασή του. Η υπόθεση εξελίχθηκε σε φιάσκο.
   Το ακόμα πιο φαιδρό ήταν που ο κ. Πέτσας έριξε την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ! «Με έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση του νυν εκπροσώπου Τύπου και του πρώην αρμόδιου υφυπουργού της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας.
   Κι αυτό γιατί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπ’ αριθμ. 338/12.12.2019) εφαρμόζει πλήρως όσα ψήφισε και υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση. Επειδή, όμως, φαίνεται ότι κάποιοι “ξέχασαν” τι υπέγραψαν και αλλάζουν γνώμη για αυτό που οι ίδιοι πρότειναν και ψήφισαν, ανακαλείται η απόφαση». Το δούλεμα πάει σύννεφο. Τους διέφυγε το υπάρχον Αρθρο 4, παράγραφος 3, και φταίνε οι προηγούμενοι...
   Σήμερα, ο κ. Πέτσας έχει καλέσει τους εκπροσώπους των κομμάτων να συζητήσουν για το θέμα της ενίσχυσης του Τύπου. Στις 11 και μισή το πρωί. Να δούμε τι θα πουν. Θα μπορούσε βέβαια, πιο σωστά, να καλούσε την ΕΣΗΕΑ και την ΕΙΗΕΑ, που γνωρίζουν το θέμα και τους ενδιαφέρει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.