3 Δεκ 2019

Μια ξεχωριστή μέρα για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας - ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

"Κλείδωσε" η καμάρα, "έκλεισε" το τόξο!


   Παρότι στα μέσα Νοεμβρίου είχε ανακοινωθεί (δείτε ΕΔΩ) η διακοπή των εργασιών αναστήλωσης της Γέφυρας της Πλάκας, λόγω κακοκαιρίας και η επιστροφή των συνεργείων την άνοιξη, τις προηγούμενες ημέρες, που κρατούσε ο καιρός, τα συνεργεία δούλευαν εντατικά.
   Μάρτυρας γι' αυτό ήταν φιλική μου παρέα, που προχθές, Κυριακή, έκαναν εκδρομή στα Τζουμέρκα, Πράμαντα, Μονή Κηπίνας, Καλαρρύτες, ανάμεσά τους και ο Μάκης Φελέκης, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου Αγράφων και Μετεώρων, ο οποίος συνόδευε Γάλλο ομόλογό του από αντίστοιχο Πάρκο της Γαλλίας -παρεμπιπτόντως, ο Γάλλος δήλωσε εκστασιασμένος από την ομορφιά του τόπου μας- οι οποίοι μου είπαν είδαν εργάτες να δουλεύουν στη Γέφυρα και η αναστήλωση προχωρά.
   Γεγονός που ήρθε να επιβεβαιώσει η μαρτυρία του Τζουμερκιώτη Μιχαήλ Πανταζή, ο οποίος, με χθεσινό ποστάρισμά του στο facebook, που συνοδευόταν από πλήθος φωτογραφιών, μας έδωσε ένα πολύ καλό νέο.
   Αντιγράφω από το προφίλ του:

"ΓΕΦΥΡΙ ΠΛΑΚΑΣ / ΚΛΕΙΔΩΜΑ ΚΑΜΑΡΑΣ"
Η σημερινή μέρα (2 Δεκεμβρίου 2019) για τους Τζουμερκιώτες αλλά και τους φίλους του Γεφυριού Πλάκας είναι μία ξεχωριστή και ιδιαίτερη μέρα. Σήμερα μπήκαν τα πρώτα "κλειδιά" στην καμάρα του.

Με την παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και της επιστημονικής επιτροπής παρακολούθησης του έργου οι εργαζόμενοι στο γεφύρι πραγματοποίησαν αυτό το οποίο περιμέναμε τέσσερα χρόνια τώρα. 

Δεν σημαίνει όμως ότι με το κλείσιμο του τόξου τελείωσε και το έργο της αναστήλωσης στο γεφύρι. Ετσι απομένει το κτίσιμο (και γέμισμα) της δυτικής πλευράς, να κτιστεί το καλντερίμι, να τοποθετηθουν οι αρκάδες, τα στηθαία κ.λ.π. ενώ κατασκευάζεται ακόμα το καλντερίμι στην ανατολική πλευρά του. 

Στη συνέχεια θα πρέπει να χαλαρώσει σταδιακά ο μηχανισμός του καλουπιού ενώ η κατασκευή και η συμπεριφορά της θα παρακολουθείται για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί (2-3 χρόνια). 

Οσο το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες θα γίνουν ακόμα κάποιες από τις προαναφερόμενες εργασίες ενώ οι υπόλοιπες προφανώς και θα πάνε για το τέλος της άνοιξης.




















   Περισσότερες φωτογραφίες από τις εργασίες στο Γεφύρι, μπορείτε να δείτε στον τοίχο του Μιχάλη Πανταζή (https://www.facebook.com/michalis.pantazis.5), ο οποίος, παρεμπιπτόντως, άνετα θα μπορούσε να αναγορευθεί σε επίτιμο ανταποκριτή της Γέφυρας, καθώς, όλο αυτό τον καιρό, ενημερώνει ανελλιπώς για την πορεία των εργασιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.