9 Δεκ 2019

Θλίψη αλλά και οργή από εκατοντάδες χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά για το κοινωνικό μέρισμα που τους έκοψαν

- 7 στους 8 πολίτες, που πέρυσι πήραν μέρισμα με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, φέτος δεν θα πάρουν ούτε ευρώ!
- Οι αναπόφευκτες συγκρίσεις έχουν αρχίσει να εξοργίζουν όλο και περισσότερους, ιδίως όσους εξαπατήθηκαν και ψήφισαν Ν.Δ.
Ο Μητσοτάκης, μαζί με τα ΜΜΕ του, πανηγυρίζουν, "ξεχνώντας" τους πάνω από 1.400.000 πολίτες που μένουν εκτός!
- Αλέξης Χαρίτσης: Λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε


   Εκτός κοινωνικού μερίσματος μένουν φέτος πάνω από 1.400.000 άτομα, σε σύγκριση με όσους έλαβαν μέρισμα τον Δεκέμβριο του 2018, γεγονός το οποίο προκαλεί τεράστιες αντιδράσεις. 
   Εκατοντάδες χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά, που ελάμβαναν τα τελευταία τρία χρόνια το κοινωνικό μέρισμα και ζεσταίνονταν ο οικογενειακός προϋπολογισμός τους, τις μέρες των γιορτών των Χριστουγέννων, απογοητεύτηκαν, καθώς διαπίστωσαν πως δεν θα λάβουν τίποτα! 
    Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης σκόρπισαν θλίψη και οργή, καθώς οι συγκεκριμένες κατηγορίες των νοικοκυριών, περίμεναν και φέτος, μετά από τρία συναπτά έτη, το έκτακτο επίδομα για να καλύψουν κάποιες υποχρεώσεις τους.
   Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ο αριθμός εκείνων που έμειναν εκτός του κοινωνικού μερίσματος, σε σχέση με πέρυσι, ξεπέρασε κάθε αρνητική πρόβλεψη.
   Φέτος, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, το μέρισμα θα είναι ύψους 700 ευρώ και θα καταβληθεί σε 249.477 δικαιούχους και με την προσθήκη των μελών των οικογενειών τους, ο αριθμός των ωφελούμενων φτάνει σε 953.000 άτομα. Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί ανέρχεται σε 175 εκατ. ευρώ.
   Τον Δεκέμβριο του 2018, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το κοινωνικό μέρισμα ύψους 200- 1.200 ευρώ, το έλαβαν 1.659.452 δικαιούχοι-νοικοκυριά που αντιστοιχούν σε 3.708.719 ωφελούμενους. Το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε ανήλθε σε 768,74 εκατ. ευρώ.
   Προκύπτει δηλαδή ότι φέτος, δεν θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα 1.409.975 άτομα, σε σύγκριση με όσους το έλαβαν πέρυσι.

  Τα κριτήρια του 2018
   Το κοινωνικό μέρισμα του 2018 καταβλήθηκε σε όλα τα νοικοκυριά που είχαν ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ και προσαυξάνονταν κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος, και έως τα 27.000 ευρώ.
   Η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό έπρεπε να ήταν συνολικής φορολογητέας αξίας μέχρι 125.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, που προσαυξάνονταν κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι του ποσού των 185.000 ευρώ.
   Με τις κυβερνητικές αποφάσεις φέτος, χάνουν το κοινωνικό μέρισμα όλα τα νοικοκυριά με εισοδήματα κάτω από τα όρια της φτώχειας, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες με χαμηλά εισοδήματα.
   Παρά ταύτα, φέτος, ο Κυρ. Μητσοτάκης, μαζί με τα ΜΜΕ του πανηγυρίζουν, "ξεχνώντας" τους πάνω από 1.400.000 πολίτες, που έλαβαν μέρισμα πέρυσι και φέτος δεν θα λάβουν τίποτα για τα Χριστούγεννα!
   Πανηγυρίζουν δηλαδή για ένα μέρισμα που δεν φτάνει ούτε τα “ψίχουλά”, όπως τα χαρακτήριζαν!
   Σιγά - σιγά αρχίζει να ξεκαθαρίζει τι είχαν οι πολίτες επί ΣΥΡΙΖΑ και τι έχασαν επί ΝΔ. Και οι αναπόφευκτες συγκρίσεις έχουν αρχίσει να εξοργίζουν όλο και περισσότερους, ιδίως όσους εξαπατήθηκαν και ψήφισαν Ν.Δ.

  Αλέξης Χαρίτσης: Λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε
   Ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Σταϊκούρα μέχρι πριν λίγους μήνες χαρακτήριζαν «ψίχουλα» το κοινωνικό μέρισμα 629 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους το 2016, 750 εκατ. ευρώ σε 3.650.000 δικαιούχους το 2017 και 780 εκατ. ευρώ σε 3.700.000 δικαιούχους το 2018.
   Σήμερα, αφού η κυβέρνηση μείωσε τον δημοσιονομικό χώρο, κατευθύνοντας μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε ελαφρύνσεις για τις πολύ μεγάλες περιουσίες, και χρησιμοποίησε όλον τον υπόλοιπο χώρο του 2019 - που δημιουργήθηκε χάρη στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - για να κλείσει τρύπες του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, κάνοντας λογιστικά τρικ, πανηγυρίζει γιατί διανέμει κοινωνικό μέρισμα σε 250.000 νοικοκυριά, με πολύ αυστηρά κριτήρια τα οποία αφήνουν προφανώς εκτός όχι μόνο τους συνταξιούχους αλλά και άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
   Λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.